Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan, Ege Üniversitesi’nin 70. Yıl Etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen “TÜSEB Projeleri ve Üreten Sağlık Modeli” konulu konferansa katıldı. Etkinlik, EÜ Fen Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi ve EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, üniversite üst yönetimi, senato üyeleri, akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla büyük bir ilgi gördü. Konferans öncesinde, Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, Prof. Dr. Kervan’ı makamında ağırlayarak, kendisine hoş geldiniz dedi.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, Ege Üniversitesi’nin sağlık alanındaki önemine dikkat çekti. Budak, “Ege Üniversitesi, tam akredite, öğrenci odaklı ve sağlık temalı bir araştırma üniversitesidir. Yaptığımız yayınların yaklaşık yüzde 60’ı sağlık temalıdır. Fen bilimlerinden sosyal bilimlere kadar tüm projelerimizde sağlık teması ile multidisipliner çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmaları, insan sağlığını koruma amaçlı bir hekimlik anlayışıyla yürütüyoruz. Ege Üniversitesi olarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin sağlık alanında araştırma ve geliştirme mutfağı olmayı hedefliyoruz. Daha önce düzenlediğimiz Sağlık Şurası ile bu hedefin temellerini attık. Ardından ‘İyi Yaşamın Merkezi İzmir, Sağlıklı Yaşımın Öncüsü Ege Üniversitesi’ buluşmasını gerçekleştirdik ve en son olarak Ar-Ge Şuramız ile sağlık temalı üniversite vizyonumuzu taçlandırdık. Ayrıca, TÜSEB özelinde, 2024 yılında 34 proje ile en fazla proje gerçekleştiren üniversite olma unvanını elde ettik. TÜSEB Başkanımız Prof. Dr. Ümit Kervan’a üniversitemize hoş geldin diyor, katkıları için teşekkür ediyorum.” dedi.
Prof. Dr. Budak, TÜSEB’in İzmir’de bir merkeze ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, “Ege Üniversitesi olarak kampüsümüzde bu merkez için yer tahsis edebiliriz” önerisinde bulundu. TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan da bu çağrıya olumlu yanıt vererek, merkezi Ege Üniversitesi bünyesinde kuracaklarını duyurdu.
TÜSEB’in Çalışmaları ve Araştırmacılara Açıklığı
TÜSEB’in kurumsal yapısı ve çalışmaları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ümit Kervan, “TÜSEB bünyesinde toplamda 9 enstitü bulunmaktadır ve her enstitünün bir başkanı mevcuttur. Genom Merkezimiz, evlilik taramalarındaki örneklerin toplandığı bir merkezdir ve ayrıca nadir hastalıklarla ilgili veriler de burada toplanmaktadır. Amacımız, tüm genomların ve örneklerin tek bir merkez altında toplanmasıdır. Yapay Zeka Enstitümüz, geliştirdiğimiz yazılımları bize sağlayarak dışarıdan hizmet almadan projelerimizi yürütmemizi sağlıyor. Genomik araştırmalar yapmak isteyen tüm araştırmacılara kapılarımız açıktır ve bu alanda ortak çalışmalar yapabiliriz. Diğer bir hedefimiz, gen analizleri yaparken yeni tanı kitleri geliştirmek ve tedavi yöntemleri oluşturmaktır. Ayrıca, kanser hastalıkları ile ilgili projeleriniz varsa, Kanser Araştırma Enstitümüz de her zaman sizlere açıktır. TÜBİTAK ile iş birliği yaparak ortak çalışmalar yürütüyoruz ve her iki kurum, birbirini tamamlayıcı unsurlar olarak işlev görecektir.” dedi.
Aşı üretim çalışmalarının geldiği noktayı değerlendiren Prof. Dr. Kervan, “Sağlık verilerinin tek bir otoritede toplandığı en büyük ülkelerden biriyiz. E-Nabız sistemimizde devasa bir veritabanımız bulunuyor. Yapay Zeka Enstitümüz ile birlikte, E-Nabız’daki verileri yeni tıbbi cihazların geliştirilmesinde kullanmayı planlıyoruz. Ayrıca, Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Üretim Merkezimizi yeniden aktif hale getiriyoruz. Bilim adamlarımızla bir araya gelerek, ülkemizin hangi aşılara ihtiyaç duyduğunu ve gelecekte hangi aşıların daha stratejik olacağını belirledik. Bu aşılara hangi yöntemlerle ulaşacağımızı da planladık. Ege Üniversitesi Aşı Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin bu konuda büyük bir tecrübesi var. Birlikte çalışarak bu aşıların üretilmesini sağlayacağız.” şeklinde konuştu.
Yerli Tıbbi Cihaz ve İlaç Üretimi Çalışmaları
Ülkenin en fazla harcama yaptığı ürünleri belirleyerek bu alanlarda çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Prof. Dr. Kervan, “TÜSEB olarak, ülkemizin en çok harcama yaptığı 100 tıbbi cihaz ve 100 ilacı belirledik. Bu ürünlerin yerli üretimini gerçekleştirmek amacıyla kapsamlı bir çalışma başlattık. Her bir ürün için hangi üniversiteler ve özel sektör kuruluşlarının üretim kabiliyetine sahip olduğunu araştırıyoruz. Özellikle en çok dışa bağımlı olduğumuz ürünler arasında koroner stentler yer almakta. Bu konuda 9 kişilik bir bilim kurulu oluşturduk ve uzman hocalarımızı mühendislik ekipleriyle bir araya getiriyoruz. Türkiye’de bu stentleri üretebilecek kapasitedeki yerlere hocalarımız ziyaretler düzenliyor. Bu ziyaretlerin sonucunda uygun üretim noktaları tespit edilerek üretim aşamasına geçilecektir.” dedi.
Prof. Dr. Kervan, ayrıca “Bir diğer birimimiz, Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü (TÜSKA) olarak bilinir. Yeni bir kanun yürürlüğe girdi ve bu kanuna göre artık tüm hastaneler, üç yıl içerisinde TÜSKA tarafından akredite edilmek zorundadır. Bununla birlikte, laboratuvarları ve sağlık turizmi yapan merkezleri de akredite etmeye başlayacağız. 20 yıl sonra sağlık teknolojileri nerede olacaksa, Türkiye olarak biz de orada olmak istiyoruz. Bunu üniversite-sanayi-devlet iş birliğini söylemin ötesinde eyleme geçirerek başaracağız.” şeklinde ifadelerde bulundu.
Prof. Dr. Kervan, konuşmasının sonunda TÜSEB projelerine başvurular, projelerin yürütülmesi ve verilen destekler hakkında detaylı bilgiler aktardı. Konferansın sona ermesinin ardından, Prof. Dr. Necdet Budak, Ege Üniversitesi’nin 70. yılı anısına PTT tarafından basılan ilk pulu ve plaketi TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan’a takdim etti.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı