Troya ve Granikos Savaşlarından Çanakkale Savaşına Yeni Bir Yaklaşım

Troya ve Granikos Savaşlarından Çanakkale Savaşına: Yeni Bir Yaklaşım

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ertuğ Öner’in yürütücülüğünü yaptığı “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Troya ve Granikos Savaşlarından Çanakkale Savaşına” başlıklı proje, TÜBİTAK 1001 Cumhuriyet’in 100. Yılı Özel Çağrısı kapsamında desteklenmeye uygun bulundu. Projenin tanıtımı ve detayları için Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, projeye katkı sağlayan akademisyenleri makamında ağırladı.

Rektör Budak, projeye ilişkin yaptığı açıklamada, “Akademisyenlerimiz tarafından hayata geçirilen projeler, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye devam ediyor. Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ertuğ Öner’in yürütücülüğünü yaptığı bu projeyle, arkeoloji, coğrafya ve tarih alanlarına yeni bir bakış açısı kazandırmayı hedefliyoruz. Troya ve Granikos savaşlarının derinlemesine anlaşılması, Çanakkale Savaşı’na giden yolun nasıl açıldığını belirlemek açısından büyük önem taşımaktadır. Çanakkale Savaşı, Türk Milletinin emperyalist güçlere karşı durduğu İstiklal Savaşı’mızın önsözüdür. Bu süreçte, Troya ve Granikos savaşlarının nasıl bir doğal çevrede gerçekleştiğini ortaya koymak, hem tarihimize ışık tutacak hem de kültür ve turizme katkı sağlayacaktır. Türk turizmine nitelikli katkıları dolayısıyla proje ekibimizi tebrik ediyorum” dedi.

“Bölgenin Yüzyıllar İçindeki Coğrafi Değişimi Araştırılacak”

Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ertuğ Öner, “Amacımız, yüzyıllar önce Anadolu’ya batıdan gelen ilk saldırılar ve bunlara karşı koyuşun simgesi olan Troya ve Granikos savaşlarının iyi anlaşılmasıyla, bu coğrafyada yaşayan son sahiplerinin azmiyle batıya karşı gösterdiği büyük direnişi simgeleyen Çanakkale Savaşımıza giden yolun nasıl açıldığını ortaya koymaktır. Troya Savaşı günümüzden 3 bin 207 yıl, Granikos Savaşı ise 2 bin 257 yıl kadar önce gerçekleşmiştir. Kuşkusuz, savaşların yaşandığı zamanlarda gerek Troya ve gerekse Granikos ovalarının manzarası günümüzden oldukça farklıydı. Bu proje ile alüvyonlar içinde delgi sondajları yapılarak her iki savaş alanının o zamanlardaki doğal çevreleri ve manzaraları ortaya konulacaktır. Çünkü bunca geçen zamana ait ipuçları, bu ovaları kaplayan alüvyonlar içinde saklıdır.” ifadelerini kullandı.

Öner, “Alüvyon sondajları ile elde edilen genç sedimanlar, granülometrik, kimyasal ve paleontolojik analizlerle incelenecek ve bulgular genel jeomorfolojik bilgilerle yorumlanarak Karamenderes ve Biga ovalarının son 6000 yıldaki gelişimi, değişimi ve paleocoğrafik özellikleri ortaya konacaktır. Böylece Çanakkale Savaşına ışık tutan Troya ve Granikos savaşlarının nasıl bir doğal çevrede gerçekleştiği belirlenecek ve arkeoloji, tarih, kültür ve turizme önemli katkılar sağlanacaktır.” şeklinde sözlerini sürdürdü.

Proje ekibinde; Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Aylin Karadaş ve Doç. Dr. Mehmet Doğan, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Rifat İlhan ve Doç. Dr. Serdar Vardar ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Rüstem Aslan ve Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Reyhan Körpe yer almaktadır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir