Trafikte Müziğin Tehlikeleri: Kulaklık Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Trafikte Müziğin Riskleri ve Güvenlik Uyarıları

Özgür Şener, Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Öğretim Görevlisi ve Yol ve Trafik Güvenliği Danışmanı, kulaklıkla yüksek sesle müzik dinlemenin trafikte yarattığı tehlikeleri vurguladı. “Trafikte sağ ve sağlıklı kalmak için gözlerimizi ve kulaklarımızı dört açmamız gerekiyor,” diyerek yayalar, koşucular, bisikletliler ve motosikletlilerin kulaklık kullanmamaları gerektiğini dile getirdi. “Hayatınız boyunca belki bir kez duyacağınız bir siren sesi ya da hızla gelen bir aracın sesi, hayatınızı kurtaracak bir hamle yapmanıza yardımcı olabilir,” şeklinde konuştu.

Trafikte Yüksek Ses Müziğin Tehlikeleri

Ruhun gıdası olan müziğin yüksek sesle dinlenmesinin, özellikle kulaklıkla yapıldığında nasıl bir tehlike oluşturduğuna dikkat çeken Şener, “Yıllar önce ‘Walkman’lerle başlayan bu alışkanlık, günümüzde modern kulaklıklarla bambaşka bir boyut kazandı. Yeni nesil kulaklıklar, dışarıdan gelen sesleri izole ederek kullanıcının müziğe odaklanmasını sağlıyor. Ancak bu durum, trafik tehlikelerini algılamamızı engelliyor,” ifadelerini kullandı.

Gözlerimizin, güvenli bir şekilde yürümemizi sağlayacak olan yolları seçmemize, trafik ışıklarını takip etmemize ve araçların hareketlerini izlememize yardımcı olduğunu belirten Şener, kulaklarımızın da kritik sesleri duymamızı sağladığını belirtti. “Kulağımızda bir kulaklıkla müzik dinlediğimizde, trafikte duymamız gereken önemli sesleri kaçırıyoruz. Dinlediğimiz müziğin duygusuna kapıldığımızda, dikkatimizi de trafik tehlikelerinden uzaklaştırmış oluyoruz,” dedi.

Sağlıklı Kalmanın Yolları

2023 yılında trafik kazalarında 6 bin 548 kişinin hayatını kaybettiğini, bunlardan 1,453’ünün yayalar olduğunu vurgulayan Şener, ayrıca 350 bin 855 kişinin yaralandığını ve bu yaralanmalardan 40 bin 774’ünün yayalardan oluştuğunu belirtti. “Trafik ortamı, çok sayıda taşıtın ve sürücünün hareket ettiği, tehlikelerle dolu bir alan. Sürücülerin kırmızı ışıkta geçmesi, yüksek hızda araç kullanması ve yayalara yol vermemesi gibi durumlar, güvenli bir trafik ortamı oluşturmayı zorlaştırıyor,” dedi.

Bu nedenle, özellikle yayalar, bisikletliler ve motosikletlilerin kulaklıkla müzik dinlememeleri gerektiğini vurgulayan Şener, “Belki hayatınız boyunca bir kez duyacağınız bir siren sesi ya da geri geri gelen bir aracın sesi, hayatınızı kurtaracak bir hamle yapmanıza neden olabilir,” şeklinde uyarıda bulundu.

Kulaklık Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Özgür Şener, kulaklıkla müzik dinlemenin risklerine dikkat çekerken, “Taşıt trafiğinin olmadığı parklar, sahiller ve yürüyüş yollarında kulaklık takarak müziğin tadını çıkarabilirsiniz. Ancak, taşıt trafiğinin olduğu yerlerde kesinlikle kulaklıkla müzik dinlememelisiniz. İki kulağınızda kulaklık takılı halde telefonla konuşmak da son derece tehlikeli,” uyarısında bulundu.

Çocuklarımızı ve Gençlerimizi Koruma Sorumluluğumuz

2023 yılı trafik kazası istatistiklerine değinen Şener, “Kazalarda ölümler ve yaralanmalar yaş gruplarına göre incelendiğinde, 0-17 yaş grubunun toplam ölümlerin %10,1’ini, 18-24 yaş grubunun %13,6’sını, 25-64 yaş grubunun %56,3’ünü ve 65 yaş ve üzerinin ise %20,0’ını oluşturduğunu görüyoruz. Yaralılar açısından da benzer bir tablo mevcut,” dedi. “Değer verdiğimiz, gözümüzden sakındığımız çocuklarımızı ve gençlerimizi trafik kazalarından koruyamıyoruz. Çok zor yetiştirdiğimiz gençlerimizi trafik kazalarında kaybediyoruz. Bugün, hemen tedbir almalıyız. Trafik kazasının kimin kapısını çalacağını asla bilemeyiz.” şeklinde sözlerini tamamladı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir