Rosatom’un Yurt Dışında Patent Faaliyetleri
2023 yılına kıyasla, Rosatom’un patent başvurularında bir buçuk kat artış yaşandığı bildirilmektedir. Tüm bu patentler, gelişmiş enerji sistemleriyle ilgili teknolojilerin haklarını koruma amacını taşımaktadır.
Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom, 2024 yılında yurt dışında 30’dan fazla ülkede, 280’in üzerinde patent başvurusunda bulundu. Şirket, bu başvurulardan 140’tan fazlasını başarıyla tescil ettirmiştir. Mevcut teknolojiler, etkili bir şekilde kullanılmakta olup, ilgili ekipmanlar da verimli bir biçimde çalışmaktadır.
Bu patentler, 3. nesil VVER-1200 ve VVER-TOI reaktörlerine sahip Nükleer Güç Santralleri (NGS), hızlı reaktörler, yüzer nükleer güç santralleri için ekipmanlar ve küçük modüler reaktör (SMR) tabanlı NGS’lerin teknolojileri ile ilgili hakları korumaktadır.
Uzmanlar, geçen yıl yurt dışında alınan patentler arasında, özellikle Rosatom’un mühendislik bölümüne bağlı Atomenergoproekt tarafından geliştirilen pasif ısı çekişi sistemini izleme cihazını vurgulamaktadır. Bu cihaz ve yenilikçi izleme yaklaşımı, NGS’nin pasif ısı çekişi sisteminin çalışabilirliğini hızlı bir şekilde değerlendirmeye olanak tanıyarak, işletme güvenliğini artırmaktadır.
Bir diğer dikkat çekici yenilik ise aktinit tuzlarının monofazik tozlarını üreten bir cihazdır. Bu cihaz, uranyum ve plütonyum gibi aktinit elementlerin tuzlarını sentezlemede kullanılmaktadır. Aktinit tuzları, nükleer yakıt peletlerinin üretiminde kritik bir rol oynamaktadır.
Rosatom’un bilim bölümüne bağlı VG Khlopin Radyum Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, aktinit tuzlarının monofazik kuru tozlarının üretimini sağlamak üzere yeni bir yaklaşım geliştirmiştir. Bu yöntem, sürecin etkinliğini artırırken, kimyasal ve nükleer güvenliği de güçlendirmekte ve ilgili radyoaktif atık miktarını azaltmaktadır.
Dikkat çeken bir başka buluş ise yakıt demeti üretimi ile ilgili yeni bir yaklaşımdır. Bu yenilik, Rosatom’un yakıt bölümüne bağlı Novosibirsk Kimyasal Konsantreler Tesisi uzmanları tarafından geliştirilmiştir. Buluş, nükleer yakıt üretim sürecinin etkinliğini artırmayı hedeflemektedir.
Rosatom’un sanayi şirketlerine patent alma ve fikri mülkiyeti yönetme konusunda yardımcı olan iştiraki Bilim ve Yenilikler Operasyonlarından Sorumlu Müdür Yardımcısı Artem Vernigora, konuyla ilgili şu açıklamaları yapmıştır: “Rosatom aktif olarak yeni pazarlar arayışındadır. Şu an itibarıyla, şirketin birikmiş yurt dışı siparişleri, Çin, Türkiye, Mısır, Macaristan, Hindistan ve Bangladeş dahil olmak üzere 10 ülkeden gelen hem büyük hem de küçük 39 üniteyi kapsamaktadır. Şirket, yurt dışında patent alarak Rus bilim insanlarının fikri mülkiyetini korurken, teknolojik iş birliklerini geliştirmeye kararlıdır. Son üç yılda bu alandaki büyüme oranları hızla yükselmiştir. İç kaynaklar, önceki yıllarda başlatılan çalışmalara yeniden tahsis edilmektedir. 50’den fazla patent ailesine ait 800’den fazla başvuru ve patent beklemektedir. Ayrıca, mucit şirketlerin VVER proje teknolojilerinin patentlenmesi sürecine katılımının artması beklenmektedir. Rosatom, ayrıca icatları belirli ürünlerle ilişkilendirmeyi, gelecekte yabancı NGS’ler için mühendislik, tedarik ve inşaat sözleşmelerinin fiyatlarına patent maliyetini dahil etmek üzere bir mekanizma oluşturmayı ve tanıtmayı hedeflemektedir. Bu, Rosatom’un yabancı patent uygulamasının geliştirilmesinde önemli bir adım olacaktır. Bu girişimler, patent sayısının artmasına ve Rus bilim insanlarının itibarının yükselmesine katkıda bulunacaktır.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı