Prof. Dr. Şadiye Deniz’den 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şadiye Deniz’in 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şadiye Deniz, gazetecilik mesleği üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Teknolojik gelişmelerin gazetecilik üzerindeki etkilerine değinen Prof. Dr. Deniz, mesleğin özelliğini ve geleceğini ele aldı.

Prof. Dr. Deniz, “Öncelikle gazeteciliğin toplumda sahip olduğu kritik öneme vurgu yapmak isterim. Gazetecilik, diğer meslek gruplarından ayrılarak kamuoyunu bilgilendirme sorumluluğuna sahip özel bir meslektir. Bu bağlamda, toplumun ve bireylerin bilgilendirilmesi, aynı zamanda kamu adına ses getiren bir misyon üstlenmesi nedeniyle gazetecilik, kendine özgü ve yüce bir görev ifa etmektedir. Bu nedenle, gazetecilik, manevi tatmini yüksek bir meslek olarak ön plana çıkmaktadır. Gazeteciler, meslek örgütleri ve gazetecilik öğrencileri bu sorumluluğun bilincinde olmalıdırlar.” dedi.

Prof. Dr. Deniz, dijitalleşmenin gazetecilik pratiklerini nasıl dönüştürdüğünü de açıkladı: “Teknolojik yeniliklerin hızla geliştiği bir çağda yaşıyoruz ve bu durum gazeteciliği derinden etkilemektedir. Dijitalleşme, haber üretim yöntemlerini değiştirdi. Bu değişim, mesleğin geleceği hakkında bazı kaygıları da beraberinde getirmiş olabilir. Ancak iyi haberciliğin dijitalleşmeye rağmen varlığını sürdüreceğine inanıyorum. Teyit süreçlerine zaman tanıyan, haber faktörlerini barındıran ve etik hassasiyet taşıyan iyi habercilik, hem günümüzde hem de gelecekte önemini koruyacaktır.”

“Dijital yetkinliklere sahip olmak önemli bir avantaj, ancak bu tek başına yeterli değildir. İyi bir gazeteci olabilmek için; haber yayımlama süreçlerini bilmek, entelektüel bilgi düzeyini yüksek tutmak, Türkçeyi ustaca kullanmak ve etik ilkelere bağlı kalmak gerekmektedir. Bu unsurlar eksikse, teknolojik beceriler ne kadar iyi olursa olsun, iyi bir gazeteci olamazsınız.”

“Gazetecilik Mesleği Adanmışlık İster”

Gazetecilik mesleğinin zorluklarına da dikkat çeken Prof. Dr. Deniz, “Gazetecilik, adanmışlık ve yoğun çalışma temposu gerektiren bir meslektir. Günümüz gazetecileri, özlük haklarını tam olarak elde edememe, ekonomik zorluklar, gazeteci olmayanlarla rekabet ve diğer çeşitli sorunlarla başa çıkmak zorunda kalıyorlar. Ancak, gazetecilik, kamuoyunun bilme hakkına hizmet ettiği için toplumsal fayda sağlayan bir meslek olarak öne çıkmaktadır. Bu meslek, tüm yaşamınızla özdeşleşen bir idealizm gerektiriyor; bu duygu manevi tatmin açısından son derece değerlidir.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Deniz, “Çalışan – çalışamayan, mesleğini onuruyla icra eden tüm gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyorum. Bu özel günler, gazetecilerin ve mesleğin karşılaştığı sorunların dile getirildiği önemli bir fırsat sunuyor. Meslek örgütlerinin, akademisyenlerin ve gazetecilerin bu sorunları gündeme getirmesini ve tartışılmasını umut ediyorum.” ifadelerini kullandı.

“Dijital Gazetecilik, Okur Kavramını Değiştirdi”

Dijital teknolojilerin etkisiyle okur kavramının da değiştiğini belirten Prof. Dr. Deniz, “Dijitalleşme ile birlikte, okur terimi artık geleneksel anlamını yitirmiştir. Geleneksel medyada, medya metinleriyle karşılaşan bireyler okur olarak tanımlanırken, dijital ortamda okurlar, habere müdahale edebilmekte ve içerik üretebilmektedir. Dolayısıyla, haberi sadece okuyan değil, aynı zamanda üreten bir konumdadır. Bu nedenle ben artık okur yerine okur – yazar kavramını tercih ediyorum.” dedi.

“Dijital gazetecilikte hız, en önemli unsurlardan biridir ancak bu durum haberciliğe zarar verebilir. Hızın sürekli olarak makbul bir durum gibi sunulduğu günümüzde, bu durum okuma alışkanlıklarını değiştirmiştir. Artık uzun haberler yerine, tek cümle ile ifade edilen bak-geç gazeteciliği türleri öne çıkmıştır. Sosyal ağların gazetecilikle ilgili bir iddiası olmamakla birlikte, bu durumun etkisi büyüktür. Ancak hala yavaş ve dikkatli gazeteciliği tercih eden okur kitleleri de mevcuttur.”

“Gazetecinin İşi Yaratıcı Yazarlık Değil”

Son olarak, gazetecilikte yaratıcılıkla ilgili düşüncelerini paylaşan Prof. Dr. Deniz, “Gazetecilikte yaratıcılık ya da yaratıcı yazarlık konusuna temkinli yaklaşıyorum. Gazetecilik, bir yaratıcı sürecin ötesinde, toplumda var olan meseleler hakkında bilgilendirme yapma işlevini taşır. Bu bilgilendirme süreci yaratıcılıkla bir arada olamaz. Kutsallaştırılmış bir objektiflik iddiasında değiliz; ancak olabildiğince doğru ve tarafsız bir bilgilendirme sağlamalıyız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi, ‘gazeteciler bildiklerini, gördüklerini düşündüklerini samimiyetle yazmalıdır.’” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir