Müsilaj ile Mücadelede Belediyelere Düşen Görevler

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, müsilaj sorunu ile mücadelede tüm belediyelerin üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerektiğini vurguladı. Başkan Büyükakın, “Kocaeli’de ve Bursa’da arıtma tesisleri tam kapasiteyle çalışıyor. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de arıtma tesisi kurması elzem” ifadelerini kullandı.

“Bu Bir Partiyle İlgili Değil”

Büyükakın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Müsilaj problemi bir partiye ait belediye meselesi değildir. Örneğin, Bursa CHP yönetimindeki bir belediye. Burada mesele CHP ile AK Parti arasında bir çekişme değil, Bursa Belediyesi işini düzgün yapıyor ve kendilerini tebrik ediyoruz. Ancak İstanbul Belediyesi’nin de arıtma tesisi inşa etmesi zorunlu. Bu konuları gündeme getirdiğimizde, ‘Biz şu kadar içme suyu hattı yaptık’ deniliyor, peki, ne kadar arıtma tesisi yaptınız? Arıtma tesisi inşa etmediniz. Aksine, arıtma tesisinin temelini atmama törenini gerçekleştirdiniz. İşte burada sorun var. Unutmayalım ki, Marmara Denizi sadece İstanbul’un değil; Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ… Hepimiz bu sorunun bir parçasıyız. Yalova da bu sürecin içinde. Eğer tek taraflı bir çözüm geliştirilirse ve diğer bölgeler bu çözüme dahil olmazsa, Marmara’nın kurtulma şansı kalmaz.”

“Eski Oksijen Seviyesine Dönmek İçin 5 Yıl Yeter”

Büyükakın, müsilajın oluşumuna neden olan mikroorganizmaların besin kaynağının azot ve fosfor olduğunu belirterek, “Biz arıtma tesislerinde azotu alırız, ileri biyolojik arıtma tesislerinde ise ilave olarak fosfor da elde ederiz. Eğer bu maddeleri almadan denize bırakırsanız, müsilaj oluşur. Ancak arıtma tesislerinde azot ve fosfor alınarak bu müsilaja neden olan organizmaların besin kaynağı ortadan kaldırılır. Bu besin kaynağını yok etmezseniz, mikroorganizmalar beslenirken denizdeki oksijeni de tüketir. Bu durum, bilim insanları tarafından da ifade ediliyor” dedi. Başkan, “Bilim insanlarından oluşan bir heyet bizlere şunu söyledi: Eğer bugün itibarıyla gerekli bütün önlemleri alırsanız, Marmara Denizi eski oksijen seviyesine dönmesi için 5 yıl yeterli olacaktır” şeklinde konuştu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir