Muğla’da ‘Her Kapıda Bir Fidan’ Projesi ile 110 Bin Fidan Dağıtımı Başlatıldı

Muğla’da ‘Her Kapıda Bir Fidan’ Projesi Başlatıldı

Muğla Büyükşehir Belediyesi, yaz aylarında yaşanan orman yangınlarından etkilenen alanlar için ‘Her Kapıda Bir Fidan’ projesini Menteşe ilçesinde hayata geçirdi. Bu kapsamda, il genelinde piyasa değeri 11 milyon TL olan 110 bin fidan, vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtılacak.

Projenin tanıtım töreninde konuşan Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Turizm ve tarım, Muğla’nın başlıca sektörleridir. Bu sektörlere yatırım yapmak, yerel yönetim olarak en önemli görevlerimizden biridir” dedi.

Yangın Sonrası Üreticilere Destek

Muğla’da meydana gelen orman yangınları sonrasında zarar gören üreticilere destek olmak amacıyla başlatılan ‘Her Kapıda Bir Fidan’ projesi ile 110 bin ceviz ve zeytin fidanı, Büyükşehir Belediyesi tarafından dağıtılacak. Fidan dağıtım törenine, Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Tayfun Yılmaz, daire başkanları, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Üreticilerden Teşekkür Mesajları

Yangın sürecinde Büyükşehir ekiplerinin her zaman yanlarında olduğunu belirten Kıran Mahallesi’nden Selahattin Kubur, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Aras ve ekibi, yangın sürecinde her türlü destekle yanımızdaydılar. Yangında zarar gören üreticilerimiz için başlatılan fidan projesi ve hibe fidanların sağlanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Yaraş Mahallesi’nden temsilci olarak katılan Aynur Köle de “Bu proje için Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Aras’a teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.

Başkan Köksal: “Tarım ve Turizm Entegre Edilmeli”

Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal, “Büyükşehir Belediyemiz, tarımsal kalkınmaya destek amacıyla toprak analizlerinden, tarımsal ürünlerin taşınması ve pazarlanmasına kadar her aşamada destek olmaktadır. Muğla’nın iki ana ekonomik kaynağı tarım ve turizmdir. Bu iki sektörün birbirini destekleyecek şekilde entegre edilmesi çok büyük önem taşımaktadır. Menteşe Belediyesi olarak bu konuda çeşitli projeler geliştirmekteyiz” dedi.

Başkan Aras: “Turizm ve Tarımın Önemi”

Turizm ve tarımın Muğla için kritik sektörler olduğuna dikkat çeken Başkan Ahmet Aras, “2025 yılı Muğlamız için umut verici bir yıl olsun. Bugün başlattığımız bu projeyle üretimimizi artırmayı hedefliyoruz. Tarım her zaman geleceğe yatırım yapmaktır. Anadolu toprakları tarımın başladığı yerdir. Muğla, doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile önemli bir kenttir. Bu nedenle, bu sektörlere yatırım yapmak yerel yönetimlerin öncelikli görevleri arasında yer almalıdır” dedi.

Fidan Dağıtımı ile Yeniden Yeşerecek Alanlar

‘Her Kapıda Bir Fidan’ projesi sayesinde, yangınlardan etkilenen bölgelerde zeytin ve ceviz varlığının eski haline kavuşturulması hedefleniyor. Başkan Aras, “Kentimiz, birçok tarım ürününde Türkiye’nin önde gelen üretim alanlarından biri. Yangınlar nedeniyle kaybettiğimiz zeytinlik ve ceviz alanlarını yeniden canlandırmak için bu projeyi hayata geçirdik. Ceviz ve zeytin, katma değerli ürünlerimizdendir. Ayrıca, markalaşma çalışmaları da sürdürüyoruz” diye ekledi.

Gıda Analiz Laboratuvarı ile Kalite Belirleme

Başkan Aras, Muğla’da kurulan 100. Yıl Gıda Analiz Laboratuvarı ile zeytinyağlarının kalitesinin analiz edileceğini belirterek, “Bu laboratuvar, ürünlerimizin pazarlanması için çok önemli bir eşik. Üretilen ürünlerin kalitesini belirleyecek ve ona göre fiyatlandırma yapılacaktır” dedi.

Piyasa Belirleyici Hal Kurulacak

Muğla’da üretimin yoğun olduğu bir bölgede piyasa belirleyici bir hal kurulacağını ifade eden Başkan Aras, “Muğla’da piyasayı belirleyen bir hal kurmalıyız. Burası, ihracat yapılan, insanların ürün satın aldığı ve üretimin değersizleştirilmediği bir tesis olacak. Bu, bizim en büyük hedefimiz olmalıdır” şeklinde konuştu.

Proje ile 4 Bin 400 Dekar Alan Fidanlarla Buluşacak

‘Her Kapıda Bir Fidan’ projesi ile il genelinde 110 bin fidan dağıtımı yapılacak. Yaklaşık maliyeti 11 milyon TL olan bu fidanlar, yangından etkilenen üreticiler başta olmak üzere, talep eden 10 dönüme kadar tüm çiftçiler için uygulanacak. Proje ile toplamda 4 bin 400 dekar alan fidanla buluşmuş olacak.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir