Kripto Para Pazarındaki Yükseliş ve Güvenlik Önlemleri
Kripto para piyasası, bitcoin’in liderliğinde hızla yükseliş gösteriyor. Dijital para birimleri tarihinde ilk kez Aralık ayı başında bitcoin, 100 bin doları aşarak önemli bir eşik geçişine imza attı. Sanal paraların değerinin artmasıyla birlikte, kripto paraları hedef alan dolandırıcılık ve kötü amaçlı yazılımlar da artış göstermektedir. Siber güvenlik şirketi ESET, yatırımcıların kripto paralarını ve dijital cüzdanlarını güvence altına alabilmeleri için 10 önemli öneride bulundu.
ESET’in son Tehdit Raporu, Windows, Android ve macOS genelindeki kripto hırsızlarının tespitinde %56 oranında bir artış yaşandığını ortaya koyuyor. FBI ise 2023 yılı boyunca bitcoin, ether veya tether gibi kripto para birimleriyle ilgili olarak 69 binden fazla kamu şikâyeti aldığını bildirdi. Bu şikâyetler, toplam mali dolandırıcılık şikayetlerinin sadece %10’unu oluşturmasına rağmen, toplam kayıpların neredeyse yarısını, yani 5.6 milyar doları temsil ediyor. Bunun yanı sıra, kötü amaçlı yazılım, kimlik hırsızlığı, fidye yazılımı, kimlik avı ve aşk dolandırıcılığı gibi önemli siber suç türlerinde çalınan kripto para miktarında yıllık %43’lük bir artış gözlemleniyor.
2023 yılı itibarıyla yaşanan kripto para kayıplarının büyük bir kısmı, yatırım dolandırıcılığından (%71) kaynaklanırken; teknik veya müşteri destek dolandırıcılığı ve devlet kimliğine bürünme dolandırıcılığı (%10) gibi çağrı merkezi dolandırıcılıkları da önemli bir yer tutmaktadır. Bu tür suçlardaki artış, kripto paranın küresel finans sistemindeki artan rolünün bir yansıması olarak değerlendirilmektedir. Ancak sanal paraların merkezi olmayan yapısı, geri döndürülemez işlemlerin hızı ve dünya genelinde transfer edilebilmesi, siber suçlular arasında bunları popüler hale getiriyor ve kurbanların çalınan paralarını geri kazanmasını zorlaştırıyor.
Kripto Paralarınızı Güvende Tutmanın Yolları
- Tüm fonlarınızı tek bir kripto cüzdanında bulundurmayın. Risklerinizi dağıtın ve fonlarınızın en azından büyük bir kısmını internete bağlı olmayan, yani dijital tehditlerden daha iyi korunmuş olan soğuk (donanım) cüzdanlarda saklamayı düşünün.
- Cüzdan sağlayıcılarınızı dikkatli bir şekilde seçin ve incelemelere göre değerlendirin. İnternete bağlı (sıcak) cüzdanlar için çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA) kullandığınızdan, soğuk cüzdanlarınızı ise güvenli bir yerde sakladığınızdan emin olun.
- Tüm kripto uygulamalarınız için iki faktörlü kimlik doğrulamayı (2FA) etkinleştirerek, kimlik avcılarının parolalarınıza erişme riskini azaltın.
- Dışarıda bulunduğunuzda halka açık Wi-Fi ağlarını kullanmamaya özen gösterin ve bu tür ağlarda kesinlikle kripto hesaplarınıza erişmeyin. Zira bu alanlarda dijital dinleyiciler olabilir.
- Cihazlarınızı ve dizüstü bilgisayarlarınızı her zaman güncel tutun ve güvenlik yazılımları kullanarak potansiyel tehditleri minimize edin.
- Kimlik avı, kötü amaçlı yazılım ve diğer siber tehditlere karşı ekstra bir güvenlik katmanı oluşturmak için saygın bir sağlayıcıdan VPN hizmeti kullanın.
- Yalnızca güvenilir kaynaklardan ve resmi web sitelerinden yazılım indirin. Kullanıcı yorumlarını ve geliştirici derecelendirmelerini kontrol etmeyi unutmayın.
- İndirdiğiniz yazılım miktarını minimumda tutarak risk maruziyetinizi azaltın. Kullanılmayan uzantıları veya yazılımları periyodik olarak kaldırmayı ihmal etmeyin.
- Kripto hesaplarınızdaki olağandışı faaliyetleri düzenli olarak kontrol edin ve takip edin.
- Kimlik avı mesajlarına ve gerçek olamayacak kadar cazip görünen yatırım fırsatlarına karşı dikkatli olun ve temkinli davranın.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı