Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Gençlerle İklim Değişikliği Üzerine Forumda Buluştu

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Gençlerle Buluştu

Foruma katılarak üniversite öğrencileriyle bir araya gelen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, geleceğe dair umudunu koruduğunu ifade ederek, “Bu kadar gencin birçok şey yapma imkanı varken burada bizi dinlemek için geliyor olması çok kıymetli” dedi. Başkan Altay, dünyayı kirleten ülkelerin iklim değişikliği konusunda en duyarsız olan ülkeler olduğunu belirterek, “Siz bir şey yapıyorsanız, dünyadaki diğer insanlar da bunun etkilerinden mutlaka paylarına düşen hisseyi alıyor” diye vurguladı.

Başkan Altay, Tuz Gölü, Meke Gölü ve Beyşehir Gölü’nün korunması için yürütülen çalışmaları aktararak, çevre ve iklim değişikliğiyle mücadele konusunda örnek projeler geliştirdiklerini dile getirdi. “Konya Büyükşehir olarak bu konuda duyarlılığımız çok üst seviyede. İnşallah Konya, bu anlamda öncü ve önder olmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Forumun Moderatörü Oğuz Göksu, Doğruyu Aramanın Önemine Dikkat Çekti

Moderatörlüğünü Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Basın ve Yayın Dairesi Başkanı Doç. Dr. Oğuz Göksu’nun üstlendiği forumda, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, gençlere hitaben “Öncelikle doğruyu arayacağız. Özellikle gerçeğin bu kadar değerli olduğu günümüzde daha fazla arayacağız” dedi. Program Yapımcısı Güven İslamoğlu ise, “Ben doğa aktivistiyim. Doğayı korursanız, insanı korursunuz” şeklinde konuştu.

İklim Okuryazarlığı ve Haberciliği Programı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Konya Büyükşehir Belediyesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen 1.5 Derece-Gençler İçin İklim Okuryazarlığı ve Haberciliği programı kapsamında 3. İklim Yayıncılığı Forumu gerçekleştirildi. Konya Büyükşehir Belediyesi Sosyal İnovasyon Ajansı’nın yürütücülüğünde düzenlenen forumun moderatörlüğünü Doç. Dr. Oğuz Göksu yaptı. Göksu, forumun düzenlenmesine katkı sağlayan Konya Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti.

Farkındalık ve Değişim Üzerine Düşünceler

Program Yapımcısı Güven İslamoğlu, son dönemde iklim mühendisliği kavramının önemine değinerek, “İklim artık çöpten, böcekten, plastikten çıktı başka bir yere gidiyor. Farkında olmadığımız bir şeyi de değiştiremeyiz” dedi. İslamoğlu, iklim krizinde nükleer enerjinin önemine dikkat çekerek, “Nükleer santral kurmalıyız dedim kıyamet koptu. Ama ileride iklim krizinde, eğer öyle bir kriz yaşarsak rüzgar türbinleri veya güneş santralleri bir işe yaramaz” dedi.

RTÜK Başkanı Şahin, Dezenformasyonla Mücadeleye Vurgu Yaptı

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, 1.5 Derece-Gençler İçin İklim Okuryazarlığı ve Haberciliği programının düzenli olarak üç yıldır yapıldığını belirterek, “Dezenformasyon yapılmaması için elimizden geleni yapıyoruz” dedi. Şahin, “Doğruya rağbet azaldı. Reyting şehvetine kapılıp çocuklarımızı heba etmeyelim” diyerek yayıncıları uyardı.

Başkan Altay: Gelecek İçin Umutlu Olmalıyız

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, geleceğe dair umutsuz olmadığını belirterek, “Bu kadar gencin birçok şey yapma imkanı varken burada bizi dinlemek için geliyor olması çok kıymetli” dedi. Dünyayı kirleten ülkeler arasında en fazla etki edenlerin Çin ve Amerika olduğunu vurgulayan Altay, “Kelebek etkisi denen şeyin aslında en doğal sonucunu iklim değişikliğinde görüyoruz” şeklinde konuştu.

Konya’nın Çevre Projeleri ve Gelecek Vizyonu

Başkan Altay, “Şuna emin olabilirsiniz ki, Konya Büyükşehir olarak bu konuda duyarlılığımız çok üst seviyede” diyerek, iklim değişikliği ve çevre koruma konusunda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Tuz Gölü, Meke Gölü ve Beyşehir Gölü’nün korunması için gerçekleştirdikleri projelere de değinen Altay, bu gölleri korumak için büyük yatırımlar yaptıklarını söyledi.

  • Tuz Gölü’ndeki atık suların arıtılması için son 3 yılda 300 milyon lira yatırım yapıldı.
  • Meke Gölü için atık su arıtma tesisinden çıkan suyu pompalayıp, etrafındaki ağaçları sulama projeleri yürütülüyor.
  • Beyşehir Gölü için insan kaynaklı deşarj edilen suların arıtılması hedefleniyor.

Bilgi ve Farkındalığın Önemi

Toplumun karşılaştığı en büyük sorunlardan birinin teyit edilmemiş bilgilerle dezenformasyon olduğunu belirten Başkan Altay, “Paylaşılan bilgiyi teyit etmek çok önemli ve kıymetli. Bu tür programlar, bu konuda büyük katkı sağlıyor” dedi. Programa, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü öğrencileri katıldı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir