Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden Üreticilere Destek
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın katılımıyla gerçekleştirilen törende, üreticilere yüzde 50 hibeli toplam 4 bin 400 Trabzon hurması ve 3 bin 200 yaban mersini fidanı desteği sağlandı. Başkan Büyükakın, tarımsal üretime yönelik desteklerin süreceğini vurguladı.
Yüzde 50 Hibeli Fidan Dağıtımı
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, çiftçilere yönelik desteklerini yeni yılda da sürdürüyor. Başkan Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın öncülüğünde gerçekleştirilen kırsal kalkınma hamleleri kapsamında, Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen “Meyveciliği Geliştirme Projesi” çerçevesinde, çiftçilere yüzde 50 hibeli Trabzon hurması ve yaban mersini fidanları dağıtıldı.
Geniş Katılım Sağlandı
İzmit Kullar yolu üzerindeki Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı’na ait fidanlıkta düzenlenen etkinliğe; Başkan Doç. Dr. Tahir Büyükakın, AK Parti Kocaeli İl Başkanı Dr. Şahin Talus, Milliyetçi Hareket Partisi Kocaeli İl Başkanı Tuncay Batı, Başiskele Belediye Başkanı Mehmet Yasin Özlü, Büyük Birlik Partisi İl Koordinatörü Metehan Küpçü, AK Parti İzmit İlçe Başkanı Halil Güngör Dokuzlar, Kocaeli İl Tarım ve Orman Müdürü Altan Çakır, KOÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ufuk Kasım gibi önemli isimler katıldı. Ayrıca, Kocaeli Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Veysel Ayhan, muhtarlar, ziraat odası başkanları, üreticiler ve vatandaşlar da etkinlikte yer aldı.
Son 6 Yılda 10 Milyon TL Destek
Başkan Büyükakın, törende yaptığı konuşmada, meyve fidanı desteğinin tarımda çeşitliliği artırmak, verimliliği yükseltmek ve çiftçilerin maliyetlerini azaltmak amacıyla önemli bir proje olduğunu belirtti. Üreticilere sağladıkları yüzde 50 hibe desteği ile tarımsal üretim kapasitesini artırmayı, ürün çeşitliliğini zenginleştirmeyi ve daha kaliteli ürünler elde etmeyi hedeflediklerini ifade etti. Son 6 yılda 10 milyon TL değerinde meyve fidanı desteği sağladıklarını vurguladı. Büyükakın, pandemi sürecinde de çiftçilere destek verdiklerini sözlerine ekledi: “Altı yılda mazottan gübreye, tohumdan seracılığa, arıcılıktan meyve fidanına kadar 1 milyar TL değerinde 81 tarımsal destekleme projesini hayata geçirdik.”
Piyasa Fiyatının Yarısına Mal Ediliyor
Büyükakın, piyasada 6 liraya satılan fidanları, Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı’na bağlı 200 dönümlük fidan üretim sahasında 3 liraya mal ettiklerini aktardı. “Bütçeyi yönetmek, sadece harcamayı değil, tasarrufu da doğru yönetmek demektir. Kocaeli’de tarım alanlarında yaşanan sulama sorunlarını çözmek, verimi artırmak ve yeni üretim alanlarını tarımsal üretime kazandırmak amacıyla Toramanlar Göleti Tarımsal Sulama Projesi’ni hayata geçirdik. Proje ile 884 hektar alanın sulanabilmesi için 28 bin 105 metre boru hattı imalatımız devam ediyor. Projenin birinci etabına 160 milyon TL harcadık ve ikinci etabıyla birlikte toplam maliyetin 375 milyon TL olması bekleniyor. Proje tamamlandığında 3 bin hektar alan suya kavuşacak. Ayrıca, Kandıra’da fındık üreticilerinin ürünlerinin depolanması için 55 milyon TL değerinde bir fındık deposu inşa ediyoruz.”
“Desteklerimiz Artarak Devam Edecek”
Başkan Büyükakın, “Fidan dağıtıyoruz, çiftçilere arıcılık, hayvancılık ve sera desteği gibi birçok farklı destek de veriyoruz. Nüfus arttıkça ekilebilir arazilerin parçalanması kaçınılmaz hale geliyor. Bir aile düşünün, 10 dönüm araziden geçiniyor. Ancak aile büyüdükçe bu arazi yeterli olmuyor. Bu nedenle tedbirler almalıyız. Katma değeri yüksek ürünlerin ekimini teşvik etmeliyiz. Ürün zincirini uzattıkça, her safhada yeni katma değerler oluşacaktır. Büyükşehir olarak bu konuda çalışmalara devam ediyoruz. Sürdürülebilir tarım için desteklerimiz artarak sürecektir.” dedi.
“Kadın ve Genç Çiftçileri Destekliyoruz”
Büyükakın, genç çiftçilerin artmasının hedeflerinden biri olduğunu belirterek, “Desteklerimizi sadece sosyal medya görüntüsü için değil, gerçekten üretime katkı sağlamak amacıyla veriyoruz. Halk adına emanet aldığımız bu makamları en doğru şekilde yönetmenin mesuliyetini taşıyoruz. Son 6 yılda meyve fidanı desteğimiz 10 milyon TL’yi aştı. Bugün 440 adet Trabzon hurması, 320 adet yaban mersini fidanı dağıtacağız. Bu, yaklaşık 570 futbol sahası büyüklüğünde meyve bahçesi demektir. Ekosistemin dengede kalması ve çiftçilerimizin bu zorlu süreçteki mücadelesi için teşekkür ediyorum. Desteklerimizi artırarak devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Çiftçilerden Büyükakın’a İkram
Başiskele Belediye Başkanı Mehmet Yasin Özlü, tarıma ve üreticilere verdiği desteklerden dolayı Başkan Büyükakın’a teşekkür etti. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Numan Balaban, tarımsal destekler hakkında kısa bir bilgilendirme yaptı. Konuşmaların ardından meyve fidanları Başkan Tahir Büyükakın ve diğer protokol üyeleri tarafından üreticilere teslim edildi. Davetlilere sedir ağacı fidanı dağıtılırken, çiftçiler, ürettikleri meyvelerden Başkan Büyükakın’a ikramda bulundu. Büyükakın, daha sonra Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı’na bağlı üretim fidanlığında incelemelerde bulundu.
Çiftçilere 1 Milyar TL Destek Sağlandı
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, sürdürülebilir tarım hedefleri doğrultusunda 2019-2024 yılları arasında çiftçilere yönelik mazot, gübre, tohum gibi alanlarda toplam 1 milyar TL değerinde katkı sağladı. Meyve yetiştiriciliğini geliştirme projesi kapsamında ise bugüne kadar 850 üreticiye yüzde 50 hibeli 55 bin ceviz, 30 bin Trabzon hurması, 4 bin ahududu, 4 bin böğürtlen ve 10 bin kivi fidanı desteği verildi.
Meyve Fidanı Desteği Bu Sene de Veriliyor
Bu yıl da çiftçilere yüzde 50 hibeli 4 bin 400 Trabzon hurması ve 3 bin 200 yaban mersini fidanı desteği sağlanıyor. Trabzon hurması fidanları Kocaeli genelinde dağıtılırken, yaban mersini fidanları, uygun toprak yapısı ve yüksek yağış rejimine sahip alanlarda yetiştirilmek üzere sadece Başiskele, Kartepe, Karamürsel ve Gölcük ilçelerindeki üreticilere verildi. Son 6 yılda toplamda 10 milyon TL tutarında meyve fidanı desteği ile yaklaşık 4 bin dekar meyve bahçesi alanı desteklenmiş oldu.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı