Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden Sivrisinek ve Karasinek Mücadelesi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden Sivrisinek ve Karasinekle Mücadele

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, sivrisinek ve karasineklerle mücadelede yıl boyunca tüm ilçelerde kesintisiz bir çalışma yürüttü. 2024 yılı itibarıyla, toplamda 1 milyon 49 bin 186 rögar, fosseptik ve altyapı sistemi ilaçlayarak risk oluşturabilecek noktaları kontrol altına aldı.

Planlı ve Sistematik Çalışmalar

Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı vektörle mücadele ekipleri, “Sivrisineksiz 2024” hedefi doğrultusunda karasinek ve sivrisineklerle etkin bir mücadele başlattı. Bu kapsamda, sivrisinek ve karasineklerin üreme alanlarına yönelik kapsamlı müdahalelerde bulunarak, Kocaeli’nde sineksiz bir yıl geçirilmesine olanak sağlandı. Ekipler, vektör özelliği taşıyan (sivrisinek, karasinek vb.) canlılarla mücadelede önemli bir başarıya imza attı. 2024 yılı boyunca gerçekleştirilen planlı ve sistematik çalışmalar, kent genelinde halk sağlığını koruma yönünde etkili oldu.

127 Personel Sahada Görevli

Veteriner Hizmetleri Şube Müdürlüğü’ne bağlı vektörle mücadele ekipleri, çalışmalarına aralıksız devam etti. Hastalıkların yayılmasında önemli bir rol oynayan sivrisinek ve karasinek gibi canlıların üreme alanları tespit edilerek, sezon boyunca düzenli bir şekilde ilaçlandı. Böylelikle Kocaeli’nin 12 ilçesinde 30 milyon 420 bin 430 m² alan ile 1 milyon 49 bin 186 rögar, fosseptik ve altyapı sistemi ilaçlanarak risk oluşturabilecek noktalar kontrol altına alındı. Bu çalışmalarda toplam 127 personel, 78 adet ekipman ve 41 adet araç kullanıldı. Ayrıca, sulak alan ve dereler için 4×4 amfibik araçlar kullanılarak 20 milyon 357 bin 19 m² sulak alanda larva çalışmaları gerçekleştirildi ve sivrisineklerin üreme kaynakları etkili bir şekilde kontrol altına alındı.

Atık Lastikler Bertaraf Edildi

Büyükşehir, eğitimli ekipleri ile çevreye zarar vermeden etkili mücadele yöntemlerini uyguladı. Vektörle mücadele ekipleri, sivrisineklerin üremesini engellemek amacıyla yağmur sularının toprakla buluşmasını sağladı. Kent genelinde vektör kaynaklı riskler en aza indirilerek, halk sağlığı güvence altına alındı. Çevre sağlığına büyük zarar veren ve sivrisinekler için uygun üreme ortamı oluşturan 1.913 adet atık lastik toplanarak, ilaçlamasız bir şekilde bertaraf edildi. Toplum sağlığının korunması, hastalıkların yaygınlaşmaması ve birçok bulaşıcı hastalığın etkin bir şekilde kontrol altına alınabilmesi için vektörle mücadele büyük önem taşımaktadır. Sivrisineklerin yoğun olarak üreme alanı olarak kullandığı kova, bidon gibi alanlara yönelik çalışmalar da titizlikle sürdürüldü. 1 milyon 172 bin 123 adet kova-bidon kontrol edilerek, 266 bin 90’ı ilaçsız olarak bertaraf edildi.

Gübrelik Alanlar İlaçlandı

Veteriner Hizmetleri Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, ilaçlamanın yanı sıra sivrisineklerin üreyebileceği alanlara da müdahalede bulundu. Vektörle mücadelede karasinek popülasyonuna karşı önemli bir başarı elde edildi. 4.170 ahır ve 4.221 gübrelik alan, karasineklerin ergin ve larva formlarına karşı ilaçlandı. Yetkililer, vektörle mücadelede ulaşılan başarıda en büyük katkının vatandaşlardan geldiğini belirterek, desteklerin devam etmesi halinde sivrisineksiz bir dönem geçirilmesine yardımcı olunabileceğini ifade ettiler. 2025 yılında da etkin çalışmaların aynı kararlılıkla sürdürüleceği bilgisi verildi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir