Karşıyaka Belediyesi, 25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde, ünlü tarihçi ve yazar Muazzez İlmiye Çığ’ın ismiyle açılan Kadın Danışma Merkezi’nin ikinci şubesini İnönü Mahallesi’nde hayata geçirmek için hazırlıklara başladı. Bu merkezle, daha fazla kadına ücretsiz psikolojik, sosyal ve hukuki destek sunarak yaşamlarına dokunmayı hedeflediklerini belirten Başkan Yıldız Ünsal, “Karşıyakamızda hiçbir kadını yalnız bırakmayacak; dayanışmamızı halka halka büyüteceğiz” dedi.
25 Kasım’da hizmete açılan Muazzez İlmiye Çığ Kadın Danışma Merkezi, şiddete maruz kalan ve hak kayıplarına uğrayan kadınlara umut ışığı oldu. Bostanlı Güzel Sanatlar Parkı içerisinde faaliyet gösteren bu merkez, kadınların güçlenmesi için ücretsiz psikolojik, sosyal ve hukuki destekler sunarak önemli bir rol üstleniyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama hedefine katkıda bulunmayı amaçlayan bu merkezin, ilçe genelinde yaygınlaştırılması planlanıyor. Bu kapsamda, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde yeni merkezlerin ilki İnönü Mahallesi’nde açılacak. 80. Yıl Cumhuriyet Semt Kütüphanesi’nin yanında başlayan inşaat çalışmaları kısa süre içerisinde tamamlanacak.
“Zübeyde Anne’nin Kenti”
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, “Karşıyaka, kadın haklarının en çok savunulduğu ve kadınların kendilerini en güçlü hissettikleri ilçelerin başında geliyor. Çünkü burası, Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ı bağrında uyutan özel bir kenttir. Bu bilinçle kadına yönelik çalışmalara ayrı bir önem veriyoruz. Kadın Danışma Merkezleri projemiz, bunun en somut örneğidir. 25 Kasım’da Cumhuriyet aydınımız merhum Muazzez İlmiye Çığ’ın adıyla hizmete açtığımız merkeze yenilerini eklemeye devam edeceğiz. İlki İnönü Mahallesi’nde olmak üzere, yeni yılın ilk yarısı içinde 2 veya 3 Kadın Danışma Merkezi daha kurmayı planlıyoruz. Kadınlarımız, bu merkezlerde psikolojik ve sosyal ihtiyaçlarını uzmanlar eşliğinde giderecek. Her konuda ücretsiz hukuki destek alacaklar” şeklinde konuştu.
Yeni Bir Yaşamın İlk Basamağı
Karşıyaka Belediyesi Kadın Danışma Merkezleri Projesi; şiddete ve hak kayıplarına uğrayan kadınlara ihtiyaç duydukları destekleri sunmayı amaçlamaktadır. Merkezler, kadınların mücadele süreçlerinde ilk başvuru noktası olarak hizmet vermektedir. Merkeze başvuran kadınlar, istekleri ve uzman personelin yönlendirmeleri doğrultusunda sosyal, hukuki ve psikolojik destek alırken, aynı zamanda yararlanabilecekleri yasal hakları konusunda bilgilendirilmektedir. Merkezde çalışan profesyoneller, gerekli desteği yardım değil, “dayanışma” ilkesiyle sunmaktadır.
Sosyal destek hizmetleri kapsamında, şiddetin sorumlusunun kadınlar olmadığı vurgulanmaktadır. Psikolojik desteklerde, şiddet kaynaklı umutsuzluk, korku, utanç ve suçluluk duyguları üzerinde yoğunlaşılmaktadır. Yeni bir yaşam inşa etme yolundaki bu süreçte, kadınların yargılanmadan anlaşılabilme ihtiyacına özel bir önem verilmektedir. Hukuksal destekle ise, yasal haklarını ve bu hakları nasıl kullanacaklarını bilmeyen kadınlara yönlendirme yapılmaktadır. Maddi imkânları yetersiz olan kadınlar için ücretsiz avukat desteği sağlanmaktadır. Kadınlar, yaşadıkları şiddet ve mağduriyetlerden etkilenen çocukları için de başvuruda bulunabilmektedir. Çocukların gerekli sosyal, psikolojik veya akademik desteklere erişimlerinin sağlanması hedeflenmektedir.
Merkez ve sunulan hizmetlere ilişkin detaylı bilgi almak isteyenler, 0 (232) 362 57 77 numaralı telefondan Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’ne ulaşabilirler.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı