Karşıyaka Belediyesi’nde Enerji Tasarrufu ve Sürdürülebilirlik Çalışmaları

Karşıyaka Belediyesi’nde Enerji Tasarrufu ve Sürdürülebilirlik

Enerji tüketiminde sürdürülebilirliği benimseyen Karşıyaka Belediyesi, son bir yıl içerisinde kurumsal elektrik, doğal gaz, akaryakıt ve su kullanımında toplamda 8 milyon 531 bin TL tasarruf sağladı. Ayrıca, Güneş Enerji Santrali’nden 2024 yılında 8 milyon 805 bin TL gelir elde edilmesi bekleniyor. Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, “Kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanıyor ve doğanın yanı sıra ekonominin korunmasına katkı sağlamak için titizlikle çalışıyoruz” dedi.

Karşıyaka Belediyesi, Elektrik, Su, Doğal Gaz ve Akaryakıt Kaynak İzleme ve Verimlilik Platformu (ESDA) aracılığıyla enerji tüketimini ve kaynak verimliliğini düzenli olarak takip etmektedir. 2024 yılı için yapılan hesaplamalarda, 2023 birim fiyatları 2024’e göre güncellenerek; kurum binalarında elektrik tüketiminde 6 milyon 713 bin TL, akaryakıtta 823 bin 266 TL, doğal gazda 625 bin 355 TL ve suda 369 bin 453 TL değerinde düşüş sağlandığı belirlenmiştir. Ayrıca, kurumsal elektrik tüketiminin %26’sı, Karşıyaka Belediyesi bünyesindeki Güneş Enerji Santrali tarafından karşılanmaktadır. Toplamda 1.63 MWp güce sahip olan bu santralde, 2024 yılı içerisinde üretilen elektriğin değeri 8 milyon 805 bin TL olarak hesaplanmıştır.

İklim Kriziyle Mücadelede Önemli Adımlar

İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü tarafından yürütülen çeşitli projelerle, iklim kriziyle mücadelede önemli bir rol üstlenmektedir. 2024 yılında kurumsal sera gazı emisyon miktarı 9.980 tCO2e olarak belirlenirken, bu rakam 2018 yılına kıyasla %10,42; 2023 yılına göre ise %3,63 oranında bir azalma göstermiştir. Karşıyaka Belediyesi, Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı 2021 (SECAP) doğrultusunda çalışmalarını sürdürmekte ve 2030 yılına kadar, temel yıl olarak belirlenen 2018’e göre sera gazı salımında %40, su tüketiminde ise %30’luk bir azaltım hedeflemektedir.

Sürdürülebilir Gelecek İçin Hedefler

Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, “Çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakmak için iklim krizine karşı önlem almak ve doğal kaynaklarımızı korumak zorundayız. Bu amaçla kurumsal düzeyde yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında su ve enerji tüketimlerimizi, bu tüketimlerden kaynaklanan karbon ayak izimizi ve GES üretim verilerimizi düzenli olarak takip ediyoruz. Aylık raporlarla tüketim eğilimlerini gözlemleyerek, aşırı tüketim artışı olan alanlarda hızlıca gerekli müdahaleleri gerçekleştiriyoruz. Bu sayede israfı önleyerek kaynak verimliliğini artırmayı hedefliyoruz. Sürdürülebilir bir gelecek için hem kurumsal olarak sorumluluklarımızı yerine getirmeye hem de toplumsal bilinci artırmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir