Kadıköy Belediyesi, Olası İstanbul Depremine Hazırlık için Tatbikat Düzenledi
Kadıköy Belediyesi, 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerin yıl dönümünde, olası İstanbul depremlerine yönelik hazırlıklarını güçlendirmek amacıyla kapsamlı bir deprem tatbikatı gerçekleştirdi. Tatbikata katılan Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı, “Deprem gerçeğinin farkındayız ve bu doğrultuda ciddi çalışmalar yapıyoruz. Deprem anında irtibat ve doğru bilgiye ulaşmak hayati öneme sahip. Bu nedenle tüm vatandaşlarımızı Kadıköy Afet Gönüllüsü olmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.
Deprem tatbikatı, Kadıköy Belediyesi Afet İşleri Müdürlüğü Afet Yönetim Bürosu koordinasyonunda ve İstanbul AFAD Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü gözetiminde 4 Şubat Salı günü düzenlendi. Tatbikatın senaryosu, saat 13.30’da Adalar açıklarında meydana gelen büyüklüğü 7.3 olarak belirlenen bir depremin bilgisi ile başladı. Deprem haberinin alınmasının ardından, Kadıköy Kaymakamlığı İlçe AFAD Merkezi’nde kriz masası toplandı. Başkan Kösedağı’nın başkanlık ettiği toplantıya, Kadıköy ilçesindeki tüm ilgili kurumlar katıldı. Ayrıca, Kadıköy Afet Gönüllüleri, mahalle muhtarları ile birlikte senaryo gereği hasar tespiti yaparak, açık-kapalı yol bilgisi gibi verileri İlçe AFAD Merkezi ile paylaştı.
Tatbikatta 8 Kişi Kurtarıldı
Bu süreçte, Zühtüpaşa Mahallesi’nde tatbikat alanı olarak belirlenen enkazda arama kurtarma çalışmaları başlatıldı. Tatbikat kapsamında, 8 kişi çeşitli noktalara yerleştirilen kazazedeler arasında gizlice konumlandırıldı. Enkazın altında kurtarılmayı bekleyen bu kişilerin yerleri gizli tutuldu ve tatbikat, gerçeğe en yakın şekilde icra edildi. Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı (BAK-Kadıköy), temel afet eğitimi almış olan Kadıköy Afet Gönüllüleri ile birlikte, depremin meydana gelmesinden yaklaşık 15 dakika sonra enkaz alanında yerini aldı. Gönüllülerin çalışmaları sonucunda 4 kişi başarıyla enkazdan çıkarıldı.
Gönüllülerin müdahalesinin ardından, saat 15.30’da Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı BAK-Kadıköy, İstanbul İtfaiyesi Anadolu Yakası Arama Kurtarma Takımı, Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Ekibi (MAG-AME) ve Marmara Üniversitesi Arama Kurtarma Takımı (MÜSAR) alana intikal etti. Ekipler, enkaz altında kalan 4 kişinin kurtarılması için koordineli bir çalışma yürüttü.
Arama Kurtarma Köpekleri Enkazda Görev Aldı
Müdahale süreci, binanın etrafına güvenlik şeridi çekilmesinin ardından özel eğitimli arama kurtarma köpeklerinin yer tespit çalışmalarıyla başladı. BAK-Kadıköy’ün arama kurtarma köpekleri Lena ve Coco ile İstanbul İtfaiyesi’nden Alex, enkazda arama yaptı. Köpeklerin tespit ettiği noktalar işaretlenerek çalışmalara devam edildi. Arama kurtarma köpeklerinin yer tespitinin sonrasında, alanda sessizliği sağlamak amacıyla arama kurtarma ekipleri, enkaz altında bulunanların kurtarılması için harekete geçti. Enkazdan çıkarılan depremzedeler, sedyeye konularak oluşturulan insan koridoruyla ambulans ekiplerine teslim edildi. Binanın merdivenlerinin yıkılması sonucu 3. katta mahsur kalan bir depremzede ise, BAK Kadıköy ekibi tarafından kurulan ip istasyonu aracılığıyla tahliye edildi.
Kadıköy Belediyesi, tatbikat alanında bir mobil aşevi tırı, mobil fırın tırı, mobil ikram aracı, mobil tuvalet, bir ambulans ve bir mobil jeneratör bulundurdu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ambulansı ve tatbikata katılan kurtarma ekiplerinin araçları ile İstanbul İtfaiyesi’nin komuta tırı da alanda hazır bulundu.
“Kadıköy Afet Gönüllüsü Olalım”
Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı, enkaz alanında yaptığı açıklamada, “6 Şubat depremlerini hala dün gibi hatırlıyoruz. Deprem bölgesindeki 11 ile başsağlığı diliyorum. Zor bir süreçten geçiyoruz. Ülke olarak bu olaydan çıkardığımız büyük dersler var. Biz de 4 Şubat’ta AFAD, İstanbul İtfaiyesi, kaymakamlığımız, valiliğimiz ve mahalle gönüllüleriyle birlikte kapsamlı bir tatbikat gerçekleştiriyoruz. Kadıköy Belediyesi olarak deprem gerçeğinin bilincindeyiz ve bu konuda ciddi çalışmalar yapıyoruz. Hedefimiz deprem olmadan önce gerekli önlemleri almak, olduktan sonra değil. Yaklaşık 10 yıldır önemli bir kentsel dönüşüm süreci içindeyiz ve şu ana kadar 6 bin binamız yenilendi. Bu süreci hızlandırarak devam ettireceğiz. Amacımız, deprem sürecini en az hasarla atlatmak. Kadıköy’de herkesin afet gönüllüsü olması gerekiyor. Bu konuda BAK Kadıköy eğitimler veriyor. Deprem zamanında irtibat, saha yönetimi ve doğru bilgi almak çok önemli. Tüm vatandaşlarımızı Kadıköy Afet Gönüllüsü olmaya davet ediyorum. Depremin sağı ve solu yoktur; deprem bir afettir. Afet zamanında herkes, en az hasarı almak için mücadele eder. Bu tatbikatta emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum.” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı