İzmir’de Yapı Envanteri Çalışmaları Tamamlandı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Bayraklı ve Bornova’da yürütülen yapı envanteri çalışmalarının tamamlandığını duyurdu. Riskli olduğu belirlenen binalarla ilgili gerekli adımların atılacağını belirtirken, diğer ilçelerdeki çalışmaların da tamamlanmasının ardından insanların güvensiz binalarda yaşamasına izin vermeyeceklerini ifade etti. Başkan Tugay, “Öyle ya da böyle bu mesele çözülecek. Kimseyi çaresiz bırakma gibi bir niyetimiz yok” dedi.
Deprem ve Yapı Bilimi Günleri Başladı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve İzmir’deki üniversitelerin iş birliğiyle düzenlenen “Deprem ve Yapı Bilimi Günleri” etkinliği, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) “Bilimle güçlenen yapılarla depreme dirençli kentler” temasıyla başlatıldı. İki gün sürecek olan programda, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, ilçe belediye başkanları, bürokratlar, sivil toplum örgütleri ve meslek odalarının temsilcileri yer aldı.
Bahanelerin Arkasına Sığınmak Yok
Panelde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, yaşanan tüm sorunların sorumlusunun kamu yönetimleri olduğunu vurguladı. Kamu yetkilerini kullanan herkesin sorumluluk alması gerektiğini belirten Başkan Tugay, “Halkın kendi kendine çözüm üretmesini beklemek, son derece yanlış bir anlayış. İnsanlar, neyin problem olduğunu tanımlamakta zorlanıyor. Çoğu zaman da güçleri buna yetmeyeceği için korku ile gereken adımlardan uzaklaşıyorlar” dedi.
30 Ekim İzmir depremini anımsatan Tugay, “Bayraklı’ya gittiğimizde tablo felaketti. Her gün önünden geçtiğimiz binalar çökmüş, birçok tanıdığımız insan bu enkazın altında kalmıştı. Engelli insanların artış nedenlerinden biri de doğal afetlerdir. 6 Şubat depreminin ardından kaç kişinin engelli kaldığını bilmiyoruz. Ölüm rakamlarının ne kadar doğru olduğunu da bilemiyoruz. Yaralanan ve bugün engelli olarak büyük sorunlar yaşayanların sayısı on binlerce” diye konuştu.
İnsanların Güvensiz Binalarda Yaşamasına İzin Vermeyeceğiz
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bayraklı ve Bornova’da yapı envanteri çalışmalarının tamamlandığını hatırlatan Başkan Tugay, bu konuda kararlı adımlar atacaklarını belirterek, şunları ekledi:
- “Diğer ilçelerde de çalışmalar tamamlandıktan sonra, o insanların güvensiz binalarda yaşamasına izin vermeyeceğiz.”
- “İzmir’in temel sorunları arasında en öncelikli konu, deprem riskinin azaltılması ile ilgili yapılacak çalışmalardır.”
- “Belediye bütçesinden ne ayırmamız gerekiyorsa, ayıracağız. Kimseyi çaresiz bırakma gibi bir düşüncemiz yok.”
Başkan Tugay, “Her şeyin makul ve mantıklı bir çözüm yolu var ama o adımı atmazsanız ilerleyemezsiniz. O nedenle kararlı şekilde adımları atmamız gerekiyor. İzmir halkı bilsin ki, benim başkanlığımda ve bu dönemde o adımlar atılacak, yapılması gerekenler gerçekleştirilecektir” şeklinde konuştu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ne Yapması Gerekiyorsa Yapacak
Deprem riskini sürekli gündeme getirdiklerini vurgulayan Başkan Tugay, bir an önce adım atmanın önemine dikkat çekti. Tugay, “Sürekli konuşuyoruz ama o radikal adımı atmamız gereken noktada yavaşlıyoruz. Zorlu ve sıkıntılı bir süreci yaşayabiliriz ama sonrasında gerekli önlemleri alan bir şehir olarak geleceğe bakabiliriz” dedi. Ayrıca, “Ne zaman doğru bir şey yapmaya kalksak, birileri yalanlarla üzerimize geliyor. Derdimizi anlatamıyoruz. İnsanlar binaların altında ölmesin, sakat kalmasın diye bir şey yapalım diyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi ne yapması gerekiyorsa onu yapacak. Bazı kurumları da görevlerini yerine getirmeye davet edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Birlikte Hareket Etme Çağrısı
Yıllardır bu konunun konuşulmasına rağmen harekete geçilmediğini belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Biz yakın zamanda Bayraklı ve Bornova’da belirlenen riskli binaların kurtulması için gerekli süreci başlatıyoruz. Bizi eleştirmek yerine, bu adımda yanımızda kaç kişinin yer alacağını göreceğiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin imkanları, burada kullanılacak çünkü insan hayatından daha önemli bir şey yok” şeklinde konuştu.
Risk Azaltma Çalışmaları Hayati Öneme Sahip
İzmir Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, “Ülkemizde yaşanan depremlerin yıkıcı sonuçları uzun yıllar boyunca hissedildi. Afet öncesi yapmamız gereken çalışmalar, afet sonrası yapılanlardan çok daha önemlidir. Yaşadığımız tüm depremlerden bir şeyler öğrenmeliyiz” dedi.
Bilimin Rehberliğinde Güvenli Yapılar İnşa Etmeliyiz
6 Şubat depremlerinde yakınlarını kaybeden İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Afet Komisyonu Üyesi Sinem Aykut Yücel, “Acılarımıza tutunarak yaşamak zorundayız. Ölümün ne zaman geleceğini bilemeyiz ama zamansız ölümlere yol açan depremlerin gerçek olduğunu biliyoruz. Bilimin sesini dinlemediğimizde, doğanın gücüne karşı savunmasız kalırız. Ölümün fıtrattan değil, sağlıksız inşa edilen binalardan geldiğini unutmamalıyız” dedi.
Teknik İş Birliğine Her Zaman Açığız
İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Bengi Atak, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yaklaşık 10 yılda bir yıkıcı bir depremin meydana geldiğini anımsatarak, “Bilime kulak vermeliyiz, ancak bu sayede doğru işler ortaya koyabiliriz. Yapı kontrolleri ile taşıyıcı sistemde oluşan tahribatları tespit etmek hayati öneme sahiptir” diye konuştu.
Yapılması Gereken Çalışmalar
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Suna, Türkiye’nin coğrafi konumu itibarıyla dünyanın en aktif deprem kuşakları arasında yer aldığını ifade etti. Suna, “Ülke topraklarının yüzde 92’si deprem riski altında ve nüfusumuzun yüzde 95’i bu riskli alanlarda yaşıyor. Deprem riskini azaltmak, bireylerin omuzlarına yüklenebilecek bir sorumluluk değil. Yapı denetim mekanizmaları etkin şekilde işletilmeli” dedi.