İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Planlama Ajansı (İZPA) tarafından, şehrin uzun vadeli vizyonunu ve stratejilerini belirlemek amacıyla hazırlanan İzmir Vizyon 2074 Çerçeve Belgesi çalışmaları kapsamında düzenlenen “Nasıl Bir İzmir” panel serisi devam ediyor. Bu kapsamda gerçekleştirilen beşinci panel, “Bölgesel Kalkınma ve Kentsel İnovasyon” başlığıyla İzQ Girişimcilik Merkezi’nde gerçekleştirildi. Panel, toplamda 8 panel ve 8 atölye çalışmasından oluşan bir serinin parçası olarak, Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu’nun moderatörlüğünde yapıldı.
Panelin Konuşmaları
Panelin ilk konuşmacısı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Erdil oldu. Prof. Dr. Erdil, kalkınma süreçlerinde planlamanın önemine dikkat çekerek, “Uygulanabilir bir plan, iyi bir plan olarak değerlendirilebilir. Aksi takdirde bu planlar, sadece bir dilek listesi olmaktan öteye geçemez,” ifadelerini kullandı. Türkiye’de yaşanan ‘Ar-Ge fetişizmi’ne de değinen Erdil, inovasyonun sadece Ar-Ge ile sınırlı olmadığını vurguladı. Ayrıca, eğitimdeki erozyona dikkat çekerek, “Kamu kaynaklarıyla yetiştirilen öğrencileri yurtdışına kaçırıyoruz. Üniversitelerimizde bu kadar teknoloji transfer ofisine ihtiyaç var mı? Birçok üniversite, bu ofislere paralel düzeyde patent üretemiyor. Açık bilgi ekosistemleri desteklenmelidir,” dedi.
Panelin bir diğer konuşmacısı, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Lenger oldu. Lenger, kentsel inovasyon stratejileri üzerine yaptığı konuşmada, sosyal girişimciliğin kritik bir konu olduğunu belirtti. Lenger, sosyal girişimciliğin kâr amacından çok sosyal refahı önceliklendirdiğini ifade ederek, “Bu girişimcilik türü, marjinalleşmiş grupların güçlendirilmesi ve giderilmemiş ihtiyaçların karşılanmasına yönelik olmalıdır,” şeklinde konuştu. Ayrıca, akıllı şehirler ve akıllı yönetişim konusuna değinerek, “Bilgi iletişim teknolojileri ve yapay zeka ile kentlerin yönetimini sürdürülebilir hale getirmek ve yaşam kalitesini artırmak önemlidir. Kaynakların verimli kullanımı ile yurttaşlara daha iyi hizmet sunulmalıdır. Düşük maliyetli ve yaratıcılık temelli inovasyon, konvansiyonel inovasyonun yerini almalıdır,” dedi.
Panelin son konuşmacısı Kastamonu Entegre AŞ’den Dr. Hüseyin Güler ise, mevcut inovasyon anlayışının sorunlara yol açtığını belirtti. Güler, “Hızlı tüketim, aşırı kentleşme ve kaynakların verimsiz kullanımı gibi sorunların kaynağı, hâkim inovasyon anlayışıdır. Fosil yakıtlar, tek kullanımlık plastikler ve monokültür tarım bu anlayışın örnekleridir,” dedi. Güler, mevcut inovasyon yaklaşımına alternatif olarak, “Sorumlu inovasyon” anlayışını önerdi. İnovasyonun sadece ‘ihtiyaç var mı’, ‘yapılabilir mi’, ‘yapmaya değer mi’ sorularıyla sınırlı kalmaması gerektiğini belirterek, “Sürdürülebilirlik ve etik soruları da eklenmelidir. Doğal malzemelerin binalarda kullanımını artırmalıyız, çünkü bu malzemelerin karbon ayak izi düşüktür ve karbon yutağı olma özelliğine sahiptir,” ifadelerini kullandı. Vizyon 2074’ün keşif odaklı bir yaklaşım gerektirdiğini belirten Güler, “Bugünün verimlilik anlayışından çıkarak geleceğe odaklanmalıyız. Bugün ve yarın arasında dengeli bir yaklaşım benimsemeliyiz,” şeklinde konuştu.
Panelin Sonrası ve Devam Eden Çalışmalar
Panel, katılımcıların sorularıyla sona erdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Planlama Ajansı tarafından kurgulanan “Nasıl Bir İzmir” çalışması, her iki haftada bir tüm İzmirlilerin katılımına açık olarak devam edecek. Bu panel serisi ve atölye çalışmaları, Vizyon 2074 Çerçeve Belgesi’ne önemli katkılar sağlamayı hedefliyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı