İzmir Körfezi’nin Temizlenmesi İçin Tarihi Yatırımlar
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Körfezi’nin temizlenmesi amacıyla tarihinin en büyük yatırımlarından birini hayata geçirerek, dip tarama çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Son bir ay içinde 60 bin ton malzeme çıkarılarak önemli bir ilerleme kaydedildi.
Körfez Dip Tarama Çalışmaları Devam Ediyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Körfezi’ni temizleme hedefi doğrultusunda gerçekleştirdiği dip tarama çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bostanlı açıklarının ardından Çiğli açıklarına demir atan tarama gemisi, 7 gün 24 saat boyunca çalışarak dip tarama işlemlerini yürütüyor.
700 Bin Metreküp Çamur Çıkarılacak
Haziran ayına kadar, ilk etapta toplam 700 bin metreküp çamur çıkarılması planlanıyor. İZSU Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, bir aylık süreçte 60 bin ton çamur çıkarıldı.
55 Gemiye Tekabül Ediyor
İzmir Körfezi’nde gerçekleştirilen tarama ve temizlik faaliyetleri hakkında bilgi veren DGN Denizcilik’te görevli inşaat mühendisi Kadir Arali, “Körfez’in kuzey aksında yaklaşık bir aydır dip tarama çalışmalarına devam ediyoruz. Buraya geldiğimizde suyun derinliği 0 metreden yaklaşık 3.5 metreye kadar çıkıyordu. Hedefimiz, dibi 200 metre genişlikte ve 4-4.5 metre derinliğe çıkarmak. Karaya doğru ilerledikçe su derinliği azalıyor. Flamingoların bulunduğu noktalarda kuşlar yuva yapabilecekleri alanlar bulabiliyor. Şu ana kadar yaptığımız çalışmalarda 60 bin ton malzeme çıkardık ki bu da yaklaşık 55 gemiye tekabül ediyor. Şu an karaya uzak olduğumuz için sadece dipteki çamurları görüyoruz, ancak karaya yaklaştıkça farklı evsel atık malzemeleri de tespit edip temizleyeceğiz.” dedi.
Amacımız Yaşanabilir Bir Körfez Bırakmak
İzmir’deki nüfus artışının kirlenme oranını da artırdığına dikkat çeken Arali, “Burada 7 gün 24 saat çalışıyoruz. Haziran ayına kadar 700 bin metreküp malzemeyi çıkaracağız. Önceki tarama çalışmalarında, aklınıza gelebilecek her türlü atığı Körfez’de gördük; bunlar arasında araba lastiği, bebek bezi, poşet ve şişe ambalajları var. Bu malzemeler ya derelerden ya da doğrudan denize atılıyor. İzmirli bir vatandaş olarak, lütfen inorganik maddeleri denize ya da derelere atmayın. Bizim amacımız, gelecek nesillere temiz ve yaşanabilir bir Körfez bırakmak. Sizlerden de aynı duyarlılığı bekliyoruz.” diye konuştu.
Canla Başla Çalışmaya Devam Edeceğiz
Körfez dip tarama çalışmalarında makine teknisyeni olarak görev yapan Recep Işıldak ise, “Arkadaşlarımla vardiyalı olarak çalışıyorum. Geminin beyin kısmı olan makine bölümü, bu yüzden burada bir aksama olmaması için geceleri de burada kalarak çalışmalara katılıyoruz. Herhangi bir arıza meydana geldiğinde çalışmalar durur. İzmir Körfezi’nin temizlenmesi için canla başla çalışmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Akıntı Hızı Artacak, Kirlilik Azalacak
Körfez’deki tarama çalışmaları iki aşamada gerçekleştirilecek. İlk 180 gün içinde toplam 700 bin metreküp tarama yapılacak ve bu işlem 440 milyon liraya mal olacak. Bu taramanın ardından, 2025 yılında yapılacak ikinci aşamada 1 milyon 800 bin metreküp dip çamurunun taranması için ihale açılacak. Böylece İZSU Genel Müdürlüğü, İzmir Körfezi’nde toplamda 2 milyon 500 bin metreküplük bir dip taraması gerçekleştirmiş olacak.
Körfez ve dere ağızlarındaki tarama çalışmaları, su kalitesinin artmasını sağlayacak. 20 santimetre derinliklere ulaşan körfezin karasallaşan bölgelerindeki dip tarama malzemelerinin alınmasıyla birlikte, körfezin akıntı hızı artacak ve kirlilik düzeyi azalacaktır.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı