İzmir İtfaiyesi 2024 Yılında Yangınlarla Mücadelede Büyük Başarılar Elde Etti

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi Zorlu Bir Yılı Geride Bıraktı

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, zorlu bir yılı geride bırakarak, önemli bir başarıya imza attı. 2024 yılı boyunca, toplamda 27 bin 600 olaya müdahale eden İtfaiye Daire Başkanlığı, bu süre zarfında mesaisinin büyük bir kısmını yangınlarla mücadeleye ayırdı. Sadece yıl içerisinde çıkan 16 bin yangının 7 bin 200’ü sigara nedeniyle gerçekleşti. İtfaiye personeli, ocak üzerinde unutulan yemeklerden kaynaklanan yangınlar da dahil olmak üzere çok sayıda olaya anında müdahale etti.

Yangınlarla Mücadelede Başarı Hikayesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, 2024 yılındaki yaz aylarında, aynı gün içinde art arda çıkan birçok orman yangınına, Yamanlar Dağı yangınına ve daha birçok zorlu olaya müdahale ederek büyük bir sınav verdi. 1,300 ateş savaşçısı, 62 istasyonda 24 saat boyunca 3 vardiya halinde, gerektiğinde canlarını tehlikeye atarak yangınlarla mücadele etti. Yangınların yanı sıra su baskınları, hayvan kurtarma operasyonları, trafik kazaları, kapı açma, asansörde mahsur kalanları kurtarma ve yurttaşların parmaklarından çıkaramadıkları yüzükleri kesme gibi pek çok olayda da itfaiye ekipleri büyük özveri gösterdi.

Yangınların Bilançosu ve Kaybedilen Canlar

16 bin yangının bilançosu 40 can

2024 yılında meydana gelen 16 bin yangının 7 bin 200’ü sigara kaynaklı olarak kayıtlara geçti. Dikkatsizce yakılan ateş ve mangal gibi sebeplerle oluşan 3 bin 600 yangın da dikkat çekiyor. Ne yazık ki bu yangınlarda 40 kişi hayatını kaybetti. Ayrıca, toplamda 7 bin hayvan, bunların 6 bin 500’ü kümes hayvanı olmak üzere, yangınlar nedeniyle can verdi. Yangınların neden olduğu maddi zarar ise 4,5 milyar TL olarak belirlendi. İtfaiye Dairesi Başkanlığı ekipleri, bu yıl 12 bin kurtarma çalışmasına katıldı.

Kurtarma Operasyonları ve Yangınların Sebepleri

3 bin 500 kurtarma operasyonunun büyük bir kısmı, çeşitli nedenlerle mahsur kalan kedilere yönelikti. Ekipler, kapalı kalan 891 kişiyi kurtarmak için adreslerine gitti, asansörde mahsur kalanları 651 kez kurtardı ve yurttaşların parmaklarındaki yüzükleri kesmek için 134 kez seferber oldu. İzmir’de farklı sebeplerle çok sayıda yangın kaydedildi. Toplam 3 bin 32 yapıyı etkileyen yangınların 85’i, ocak üstünde unutulan yemeklerden kaynaklandı. Bu yıl, çıkan yangınlar sonucunda 565 iş yeri de zarar gördü.

İnsan Kaynaklı Yangınlar ve Önlemler

Yangınların çoğu insan kaynaklı

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Yaşar Korkmaz, 2024 yılında yangınlar açısından ciddi bir sınav verdiklerini vurgulayarak, “Bu yangınlar hepimizin canını yaktı. Oluşan tahribatı gidermeye çalışıyoruz. Hepimiz sahadaydık. 1 Haziran’dan Eylül ayı sonuna kadar yangınlar hiç durmadı. Bu yangınların büyük bir kısmının insana dayalı sebeplerden kaynaklandığını belirtmek isterim” dedi.

Gönüllü İtfaiyecilik Modeli ve Gelecek Planları

Gönüllü itfaiyecilik modelini geliştireceğiz

En fazla kırsal alanlarda çıkan yangınların büyük zararlara yol açtığını belirten Korkmaz, “Bu yıl çıkan yangınlarda 40 kişi hayatını kaybederken, 195 yurttaşımız ve 23 itfaiye personeli yaralandı. Geleceğe yönelik ‘bu yangınlar oldu, bitti’ yaklaşımında değiliz. 2025 yılına güçlü bir şekilde hazırlanmaktayız. Kırsal alanlara desteğimizi artıracak ve gönüllü itfaiyecilik modelini geliştireceğiz. Yangınlara daha hızlı müdahale edebilmek adına yapacağımız çalışmalar çok önemli. Bu alanlarda yaşayanların yangınla mücadele konusunda bilinçlenmeleri gerekiyor. Bahçe temizliklerini yapmalı ve evlerinin çevresine yangın koridorları açmalılar. Sigara izmaritleri ormana ve sokağa asla atılmamalı. Yangın söndürmeye giderken, refüjlerin yandığını görüyoruz. Yangınların çoğu, dikkatsizce atılan sigara izmaritleri yüzünden çıkıyor. Lütfen duyarlı olalım; en küçük dikkatsizlik bile büyük felaketlere neden olabilir. Bireysel önlemler alındığında, yangınların ciddi oranda azalacağını göreceğiz” şeklinde konuştu.

Yangınlarda Artış ve Müdahale Süreleri

Yangınlarda yüzde 25’lik artış yaşandı

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı İtfaiye Yangın ve Acil Müdahale Şube Müdürü Aydın Mutlu, bir önceki yıla oranla yangınlarda yüzde 25 artış olduğunu belirtti. Mutlu, “Pandemiden sonra vatandaşların kırsal alanlarda yaşama tercihleri, yangınlarda gözle görülür bir artışa neden oldu. Şu an yağmurlar ile orman yangınları azalmış durumda; ancak yerleşim yerlerinde evsel yangınlarda artış gözlemleniyor. Bunun nedeni, soba ve benzeri ısıtıcıların yanlış veya dikkatsiz bir şekilde kullanılmasıdır” dedi.

Müdahale Hızları ve Tecrübe

Kırsal bölgeye ulaşma hızı 8 dakika

Yangın, sel veya kurtarma ihbarı geldiğinde olay yerine ulaşmak için hemen seferber olduklarını anlatan Mutlu, “Bu yıl kırsal alanlara ulaşma ortalamamız 8 dakika civarında. Yerleşim yerlerine ise yaklaşık 5 dakika 57 saniyede ulaşıyoruz. Bu, ortalamaya göre oldukça iyi bir süre” diye ekledi.

Mesleğe Aşk ve Özveri

32 yıldır aynı aşkla hizmet

Aydın Mutlu, 32 yıldır itfaiye teşkilatında görev yaptığını ve mesleğini hala ilk günkü gibi severek sürdürdüğünü vurguladı. Mutlu, “Dünyaya bir daha gelsem yine itfaiyeci olurum. Yangını söndürdükten veya bir kazazedeyi kurtardıktan sonraki mutluluk tarif edilemez. Mesleğimizle gurur duyuyoruz. İtfaiye, geniş bir yelpazede görev yapıyor. Vatandaş, evde kapısının arkasında anahtarını unuttuğu gibi ocağın üzerinde yemeğini de unutabiliyor. Bu tür olaylara da müdahale ediyoruz. Büyük bir yangını hızlı bir şekilde kontrol altına almak, yorgunluğumuzu atmamıza yardımcı oluyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir