İzmir, İklim Değişikliği Mücadelesinde Sıfır Karbon Hedefi Belirledi

İzmir, İklim Değişikliği Mücadelesinde Öncü Şehir Olma Hedefinde

İklim değişikliği ve enerji alanındaki öncü çalışmaları sayesinde Avrupa’nın dikkatini çeken şehirlerden biri olan İzmir, 2030 yılına kadar sıfır karbon hedefiyle çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Avrupa Birliği İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu’na dahil olan İzmir, AB üyesi kentler dışında “Misyon Etiketi” ile ödüllendirilen ilk şehir olarak, doğaya dost projelerle uluslararası alandaki başarılarını artırmaya devam ediyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, 2024 yılının son İzmir Ekonomik Kalkınma ve Koordinasyon Kurulu (İEKKK) toplantısında yaptığı konuşmada, sıfır karbon hedefinin tüm şehir dinamikleri tarafından benimsenmesi gerektiğini vurguladı. Tugay, “Şehrimizin diğer kurumlarının da bu sürece etkin bir şekilde katılması büyük önem taşıyor,” dedi.

Radikal Zihniyet Değişimi Gerekiyor

Başkan Tugay, Türkiye’nin iklim kriziyle mücadelede geride kaldığını belirterek, “Enerji verimliliği konusunda yeterli çabaların gösterilmediği çok açık. Yurt dışında akşam saatlerinden sonra sokak aydınlatmalarını kapatarak enerji tasarrufu sağlıyorlar. Burada zihniyetin radikal bir değişime ihtiyacı var,” ifadelerini kullandı.

Kararlı adımlar atılmaması durumunda Türkiye ve dünya için ciddi sorunların baş göstereceğine dikkat çeken Tugay, “Belediyenin tek başına karbon emisyonunu azaltma olasılığı yok. Mutlaka bir yol haritası oluşturulmalı ve bu süreç sürekli takip edilmelidir. Büyükşehir Belediyesi olarak, karbon emisyonunu düşürmek için bir yol haritası belirleyebiliriz. 2025’ten itibaren bunu adım adım hayata geçirme konusunda kararlıyız. Başarılı olacağımıza dair hiç bir şüphem yok. Ancak bu yeterli olmayacak; şehrimizin diğer kurumlarının da bu sürece aktif bir şekilde katılması gerekecek,” şeklinde konuştu.

İzmir’in Geleceği İçin Birlikte Hareket Etmeliyiz

Tugay, İzmir’in öncülük rolü üstlenerek hem kendi marka değerini artıracağına hem de Türkiye’ye önemli bir katkıda bulunacağına inandığını ifade etti. “İzmir, 2030 yılına kadar karbon nötr olmayı taahhüt etmiş bir şehir. Avrupa Birliği’ne girelim veya girmeyelim, İzmir kendisine neyi yakıştırıyor? Kendimiz için önemli hedefler koyup bunları başarabiliriz. İzmir, bu konuda öncü olabilir,” dedi.

Yurttaşların Katılımı Önemli

İklim konusundaki çalışmalara yurttaşların da dahil edilmesinin, daha etkili sonuçlar alınmasına katkı sağlayacağını belirten Tugay, “İzmir’in motivasyona ihtiyacı var. Şehrimizin ve ülkemizin geleceği ile ilgili önemli kararlar aldığımızda, kimse buna kayıtsız kalmayacaktır. Bugün Türkiye’den umudunu kesmiş görünen birçok kişi ve kurum, İzmir’i farklı bir yere koyacak,” dedi.

2025 Yılında Daha Güzel Gelişmeler Olacak

İzmir’in ev sahipliğinde gerçekleşecek 2026 EXPO etkinliğine de değinen Tugay, “10 Şubat’ta Tayland’da yapılacak EXPO genel kurulunda Türkiye ile ilgili nihai karar alınacak. Biz de İzmir’in sunumunu yapmak için orada olacağız. Yer konusunda kesin bir bilgi veremem; çünkü karar henüz çıkmadı. Ancak Yeşildere’deki kamulaştırmalar tamamlanmadığı için yapacağımız yarım bir iş yerine daha başarılı bir organizasyon gerçekleştireceğiz,” dedi.

Toplantının sonunda, üyeler yeni yıl pastasını keserek 2025 yılı için dileklerini tuttular. İzmir Planlama Ajansı (İZPA) Başkanı Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu, “İzmir Misyon Kent 2030” başlığıyla bir sunum gerçekleştirdi. Ayrıca, İklim Nötr kapsamında yapılacak çalışmaların kurumsallaşması için teknik komite kurulması kararı, oy birliğiyle kabul edildi.

Önceki Başkanlara Teşekkür Plaketi

Toplantıda, önceki dönemde kurula başkanlık yapanlara teşekkür plaketi verildi. Prof. Dr. Attila Sezgin, Betül Elmasoğlu, Dr. Faruk Güler, İdil Yiğitbaşı, Mehmet Tiryaki, Mehmet Ali Kasalı, Öner Akgerman, Selami Özpoyraz, Şerife İnci Eren, Sıtkı Şükürer, Tufan Ünal ve Yılmaz Temizocak, plaketlerini Başkan Tugay’dan aldılar.

İzmir’in iklim değişikliği ile mücadelesi ve sürdürülebilir geleceği için atılan bu adımlar, şehrin uluslararası alanda daha fazla tanınmasına ve örnek teşkil etmesine olanak tanıyacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir