İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Deprem Master Planı ve Kentsel Dönüşüm Çalışmaları

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Deprem Master Planı Çalışmaları

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kenti olası depremlere karşı daha dirençli hale getirmek için kapsamlı bir çalışma programına aralıksız devam etmektedir. Başkan Dr. Cemil Tugay, 30 Ekim İzmir ve 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerini hatırlatarak, “Bir daha böyle acıların yaşanmaması için umuyorum herkes alması gereken dersi almıştır. Biz İzmir’deki yapı stokunu depreme dayanıklı hale getirmek, yerleşime uygunluk haritası çıkartmak ve etkin bir afet yönetimi için Deprem Master Planı çalışmalarına hızla devam ediyoruz. Ne kadar zorlu bir süreç olursa olsun, bu dönemde riskli yapıların dönüşümü için süreci başlatacağız” dedi.

Deprem Master Planı ve Yapı Envanteri

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin afetlere karşı dirençli hale gelmesi, doğayla uyumlu ve güvenli yaşam alanları oluşturulması amacıyla Deprem Master Planı çalışmalarına hız kazandırmıştır. Deprem Master Planı için altlık oluşturacak olan yapı envanteri, depremsellik-tsunami araştırması ve mikrobölgeleme etüt çalışmaları tamamlandığında, güvenli bir kent için gerekli veriler elde edilecektir. Tüm araştırma sonuçları entegre edilerek, deprem etkisinde yapı-zemin etkileşimi en gerçekçi şekilde analiz edilecektir. Ayrıca, deprem tehlike haritası ile yerleşime uygunluk haritaları oluşturulacaktır. Kıyıları etkileyecek tsunami tehlikesi de modellenecektir.

Tugay: Deprem Öncelikli Konumuzdur

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir’in en öncelikli konusunun deprem riskinin azaltılması ile ilgili çalışmalar olduğunu vurgulayarak, “İzmir’i depreme dirençli hâle getirmek için başta yapı envanteri olmak üzere birçok risk azaltıcı çalışmayı sürdürüyoruz. Depremsellik araştırması ve zemin çalışmalarına da büyük önem veriyoruz. 30 Ekim 2020’de İzmir’de, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerin acısı hala taze. Bir daha böyle acıların yaşanmaması için herkesin alması gereken dersler olduğunu umuyorum. Artık tüm kurumların elinden gelenin fazlasını yapması gerekiyor. Bu, İzmir’in öncelikli konusu. Aynı zamanda Türkiye’nin de öncelikli konusu olmak zorunda. Biz İzmir’deki yapı stokunu depreme dayanıklı hale getirmek, yerleşime uygunluk haritası çıkartmak ve iyi bir afet yönetimi için Deprem Master Planı çalışmalarına hızla devam ediyoruz. Ne kadar zorlu bir süreç olursa olsun, riskli yapıların dönüşümü için süreci başlatacağız” şeklinde konuştu.

100 Bin Bina Envanteri Tamamlandı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yapı stoku çalışmaları çerçevesinde Bornova ve Bayraklı’da yaklaşık 100 bin binanın envanterini çıkardı. Bu çalışma ile yapıların depremler sırasında gösterdiği davranışlar belirlenerek, her binaya ilişkin detaylı bilgilerin yer aldığı bir kimlik belgesi oluşturuldu. Böylece, o bina hakkındaki ruhsat, mimari proje gibi belgelere ve en yakın toplanma alanı gibi bilgilere hızlı ve doğrudan erişim sağlanabiliyor. Yapı envanteri çalışmalarına Karşıyaka ilçesinde devam edilecektir.

Tsunami Senaryoları da Hesaba Katılıyor

Depremsellik-Tsunami Araştırması ve Mikrobölgeleme Etüt Çalışmaları kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi ve paydaşları ile önemli çalışmalar gerçekleştiriliyor. İzmir il merkezini referans alan 100 kilometre yarıçaplı alanda sürdürülen “İzmir İli Depremsellik Araştırması Projesi”, ülkemizin en geniş ve kapsamlı deprem araştırma projesi olarak bilinmektedir. Bu araştırma projesi tamamlandığında, İzmir’in gelecekte karşılaşabileceği deprem büyüklükleri, yapıları etkileyebilecek deprem ivmeleri, yüzey faylanma riski ve kıyılarda oluşabilecek tsunami senaryolarına dair somut bilgiler elde edilecektir.

Mikrobölgeleme Çalışmaları Yaygınlaşıyor

Mikrobölgeleme çalışmaları ile İzmir’in zemin yapısı detaylı bir şekilde incelenmektedir. 30 Ekim İzmir Depremi’nden en çok etkilenen Bornova baseninin zemin yapısı ve davranış özelliklerinin araştırılmasına yönelik çalışmalar hızla devam etmektedir. Bornova mikrobölgeleme çalışması kapsamında, 7 bin 12 hektarlık alanda yaklaşık 1500 adet sondaj kuyusu açılmıştır. Bornova’da yürütülen mikrobölgeleme çalışmaları tamamlanmak üzeredir. Diğer 11 merkez ilçede ise çalışmaların etaplar halinde tamamlanması hedeflenmektedir. Tüm çalışmalar tamamlandığında, depremsellik ve tsunami projesi ile mikrobölgeleme ve yapı envanteri araştırma sonuçları entegre edilerek, deprem etkisinde yapı-zemin etkileşiminin en gerçekçi şekilde analiz edilmesi öngörülmektedir.

30 Bin Deney Gerçekleştirildi

30 Ekim 2020 depreminin etkilediği Bornova’da, zeminden alınan numuneler Türkiye’de ilk kez İzmir’de kurulan Egeşehir Laboratuvarı’nda incelenmiştir. Bu laboratuvar ortamında yaklaşık 30 bin deney yapılmıştır. Egeşehir Laboratuvarı’nda Türkiye’de ilk ve tek olarak rezonant kolon ve bender element deneyleri yapılmaktadır. Mühendislik açısından ise, konsolidasyon, zeminde tek ve üç eksenli basınç dayanımı, kesme kutusu, kayada makaslama deneyi ve kayada üç eksenli basınç dayanımı gibi deneyler gerçekleştirilmektedir. Zeminle ilgili fiziksel deneyler ise su içeriği, kıvam limitleri, elek ve hidrometre analizi ile özgül ağırlıktan oluşmaktadır.

Afete Dirençli Kent Alanları Oluşturuluyor

Afete dirençli kent yaklaşımı, kentsel dönüşüm çalışmalarında da göz önünde bulundurulmaktadır. Başkan Dr. Cemil Tugay’ın göreve gelmesiyle Kentsel Dönüşüm Dairesi Başkanlığı yeniden yapılandırılmıştır. Yüzde 100 uzlaşma esasıyla ve yerinde dönüşüm hedefiyle yürütülen çalışmalar, sadece mevzuata aykırı ve sağlıksız konut stoku sorununu çözmeyi değil, aynı zamanda ulaşım sıkıntıları, altyapı eksiklikleri, yeşil alan ve sosyal donatı yetersizlikleri gibi problemleri de çözmeyi amaçlayarak afete dirençli kent alanları oluşturmayı hedeflemektedir. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Uzundere, Ege Mahallesi, Örnekköy, Ballıkuyu, Gaziemir Aktepe Emrez ve Çiğli Güzeltepe’de sürdürdüğü kentsel dönüşüm çalışmalarına hız kazandırmıştır. Kentsel dönüşüm alanlarında hak sahiplerine ödenen kira bedeli de aylık 12 bin TL’ye yükseltilmiştir. Örnekköy 3. ve 4. etap inşaatlarının başlatılması için ihale yapılmış ve sözleşme imzalanarak 1018 bağımsız birimin yapım süreci başlatılmıştır. Belediye Encümeni tarafından 2886 sayılı Kanun gereğince yapılan ihaleler neticesinde, Ege Mahallesi 1. Etap, Aktepe Emrez 2. Etap ve Örnekköy 5. etap kapsamında 1561 bağımsız birimin inşaatı devam etmektedir. Uzundere’deki inşaatların en kısa sürede tamamlanması için ihale çalışmaları da başlamıştır. Büyükşehir, kenti afete dirençli hale getirmek için can ve mal güvenliği açısından tehlike arz eden “Afete Maruz Bölge”lerde çalışmalarına da devam etmektedir.

Afet Toplanma ve Geçici Barınma Alanları

İzmir Büyükşehir Belediyesi, afet toplanma ve geçici barınma alanlarına ilişkin yeni standartlar belirlemek amacıyla İl Afet Müdürlüğü ile ortak çalışmalar yürütmektedir. Bu kapsamda, geçici barınma alanı sayısı 29’dan 71’e çıkarılmıştır. Afet toplanma alanı sayısı ise 2.426’ya ulaşmıştır. Deprem Odaklı Dirençli Mekan Geliştirme Projesi ile yeşil alan ve parklarda altyapı, üstyapı (wc-elektrik-internet) ulaşım ve güvenlik standartları oluşturulmaktadır. İzmir’in afet ve acil durum lojistik kapasitesini artırmak için Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ile birlikte lojistik depoların bölgesel planlaması yapılmaktadır. Çadır, battaniye, uyku tulumu, yatak, hijyen paketi, ısıtıcı gibi temel ihtiyaçların stokları artırılmaktadır.

İşte İzmir’in Toplanma Alanları

İzmir genelinde acil toplanma alanı olarak belirlenen noktaların konumları ve özelliklerine ilişkin detaylı listeye aşağıdaki linkten erişebilirsiniz.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir