İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden Aleon Deresi Temizlik Çalışmaları

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Çeşme Ildırı’da yer alan antik Aleon Deresi’nde temizlik çalışmalarını sürdürerek, bölgenin doğal güzelliklerini ve ekolojik dengesini koruma amacını gütmektedir. Erythrai yerleşiminden günümüze kadar gelen bu tarihi dere, su akışını engelleyen otlardan arındırılarak büyük bir titizlikle temizlenmiştir. Bu kapsamda, dereden toplamda 2 bin 125 ton atık toplanmıştır.

Son altı ay içerisinde İZSU ekipleri, Yarımada genelindeki 402 derede 86 kilometrelik bir temizlik çalışması gerçekleştirmiştir. Bu çalışmalar, taşkınlara, kötü kokulara ve görüntü kirliliğine neden olan derelerin temizlenmesi amacıyla sürdürülmektedir.

Aleon Deresi’nde Gerçekleştirilen Temizlik

Çeşme Ildırı’daki Aleon Deresi’nde yapılan son temizlik çalışmalarında, 3 kamyon ile toplam 3 bin 250 metre uzunluğundaki dere yatağı temizlenmiştir. Temizlik sırasında, dere yatağındaki rusubatlar, evsel atıklar ve dere kenarındaki sazlıklar temizlenerek su akışının rahatlatılması sağlanmıştır.

Ekolojik Yapının Korunması

İZSU İşletmeler 3. Bölge Daire Başkanlığı Yarımada Dereler Birimi Teknik Amiri Ayhan Şenoğlu, “Yıl boyunca dört mevsim boyunca dere temizlik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kış temizliği sırasında ise dere deniz çıkış ağızları açılarak temizlenmekte ve dere hidrolik akarları sağlanmaktadır. Aleon Deresi’nde gerçekleştirmiş olduğumuz bu çalışmalar sayesinde derenin ekolojik yapısını koruduk ve olası taşkınları önlemek adına gerekli tedbirleri aldık” şeklinde bilgi vermiştir.

Yerel Yönetimlerin Katkısı

Daha Verimli Suya Ulaşmanın Önemi

Ildır Mahallesi Muhtarı Erdem Yavuz, “Aleon Deresi’nde yapılan temizlik faaliyetlerinden dolayı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Cemil Tugay’a ve Çeşme Belediye Başkanımız Lal Denizli’ye içten teşekkürlerimi sunuyorum. Bu dere, M.Ö. dönemlere dayanan bir geçmişe sahip olup, Ildırı için büyük bir önem taşımaktadır. Günümüzde tarımsal üretim yapan vatandaşlarımıza su sağlamaktadır. Yapılan bu çalışmalar, daha temiz bir su kullanmamıza olanak tanımaktadır. Deremizin yaz-kış suyu hiç eksik olmaz; bu, dedelerimizden ve ninelerimizden süregelen bir gelenektir. Aleon Deresi’nin suyu gür gür akar” ifadelerini kullanmıştır.

Yarımada’da Temizlik Seferberliği

İZSU Genel Müdürlüğü Yarımada Dereler Birimi, sorumluluk sahasında bulunan tüm derelerde işletme imkanları ile bölge halkının can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir. Bu doğrultuda, Menderes, Seferihisar, Urla, Çeşme ve Karaburun ilçelerindeki dere yataklarında Haziran ayından itibaren toplamda 86 kilometre uzunluğunda temizlik çalışması gerçekleştirilmiştir.

Aleon Deresi’nin Tarihçesi

Aleon Deresi’nin başlangıcında yer alan antik döşemeler ve su kemerleri, derenin başlangıç kısmını oluşturan düzgün taş döşemelerinin Erythrai yerleşiminden kaldığını göstermektedir. Bu yapılar, Aleon Deresi’nden tarlalara su vermek ve derenin akışını düzenlemek amacıyla ilk çağlarda inşa edilmiştir. Ildırı girişinde, Aleon Deresi’nin denize döküldüğü yerin yaklaşık on metre gerisinde, şehre su taşımak amacıyla yapılmış su kemerleri de bulunmaktadır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir