İstanbul Atlas Üniversitesi’nde Gnatoloji – Çiğneme Sempozyumu Düzenlendi

İstanbul Atlas Üniversitesi’nde Gnatoloji – Çiğneme Sempozyumu

İstanbul Atlas Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, ağız ve diş sağlığının kritik bir parçası olan çiğneme sistemine dair detayların ele alındığı Gnatoloji – Çiğneme Sempozyumu’nu düzenledi. Bu önemli etkinlikte, alanında uzman akademisyenler ve diş hekimleri, çiğneme konusunu farklı açılardan değerlendirdi.

Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tosun Tosun, gnatolojinin çiğneme sistemini ilgilendiren bir disiplin olduğunu vurguladı: “Gnatoloji, diş hekimliğinin tüm alanlarını kapsayan geniş bir yelpazeye sahiptir. Bu nedenle, bu alana olan ilgi sürekli artmaktadır. Her ne kadar birçok uzman bu konu üzerinde çalışmalar gerçekleştirmiş olsa da, çiğneme sisteminin hâlâ karanlıkta kalan ve bilinmeyen birçok yönü mevcuttur. Çiğneme sistemi oldukça karmaşık bir yapıdadır. Bu sempozyum, öğrencilerimizin bu alandaki bilgi düzeylerini artırmalarına olanak sağlayacaktır.”

“Bilgimizi artırarak fark yaratmak zorundayız”

Prof. Dr. Tosun Tosun, Türkiye’de yaklaşık 50 bin aktif diş hekiminin bulunduğunu ve bu sayının giderek arttığını belirtti. “Osmanlı döneminde 1908 yılında açılan ilk diş hekimliği okulu, o zamanki adıyla Dişçilik Mektebi, günümüze kadar bir evrim geçirmiştir. 2009 yılına kadar Türkiye’de toplamda 29 diş hekimliği fakültesi bulunmaktaydı. Ancak 2010 yılından itibaren son on yılda açılan 76 yeni fakülte ile toplam sayı 105’e yükselmiştir. Dolayısıyla, ülkemizde diş hekimliği fakültelerinin sayısında önemli bir artış yaşanmaktadır. Bu nedenle, mesleki rekabetin artmasıyla birlikte bizlerin de bilgilerimizi sürekli olarak artırarak farklılık yaratmamız gerekmektedir. Bilimsel etkinlikler, bu bağlamda büyük önem taşımaktadır. Bugünkü sempozyumda, alanında yetkin konuşmacılarımız gnatolojiyi ve çiğneme sistemini etkileyen pek çok konuyu paylaşacak.”

Çiğneme sisteminin yapısı ve rahatsızlıkları detaylandırıldı

Sempozyum Başkanı ve İstanbul Atlas Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Serdar Gözler’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen ilk oturumda, İstanbul Atlas Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Kalaycıoğlu, “Çiğneme Sisteminin Fonksiyonel Anatomisi” başlıklı bir sunum yaptı. Bu sunumda, çiğneme sisteminin yapısı, çiğneme kaslarının anatomisi, çiğneme sisteminde karşılaşılan sağlık sorunları ve tedavi yöntemleri hakkında ayrıntılı bilgi verildi. Prof. Dr. Kalaycıoğlu, çene ekleminin kafatasındaki tek hareketli eklem olduğunu belirterek, bruksizm (çene sıkma-diş gıcırdatma) gibi çene eklemlerini etkileyen sorunların tedavisinde akupunktur ve botoks gibi yöntemlerin kullanıldığını ifade etti.

Çiğneme sistemini çeşitli yönlerden ele aldılar

Sempozyumda, Basel Üniversitesi’nden Dr. Sarah Qadeer “From Occlusion to Enamel Regeneration”, İstinye Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gamze Aren “Çocuklarda Çiğneme Mekanizması”, İstanbul Atlas Üniversitesi’nden Prof. Dr. Esra Pamukçu “Mastication & Restorative Treatments”, Dr. Öğretim Üyesi Gamze Kavuncu “Periodontal Reseptörler: Gnatolojideki Rolü ve Önemi”, Prof. Dr. Tosun Tosun “İmplantoloji ve Çiğneme Mekanizması”, ve Dr. Öğretim Üyesi Serdar Gözler “Çiğneme Sistemi ve Temporomandibular Rahatsızlıklarda Uygulanan Protokoller” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir