Foça Akademi Kuruldu: Bilim ve Sanat için Yeni Bir Adım

Foça Akademi Kuruldu

İzmir’in Foça İlçesi, kentinin geleceğine yön verecek projeleri ve çalışmaları hayata geçirmek üzere önemli bir adım attı. Bu amaçla, Foça’da yaşayan akademisyenler, mimarlar, mühendisler, sinemacılar, yazarlar, şairler, arkeologlar, turizm uzmanları, müzisyenler, denizciler, balıkçılar, siyasetçiler ve tarım gibi çeşitli alanlarda uzman kişilerden oluşan Foça Akademi kuruldu. Foça Belediyesi’nin öncülüğünde hayata geçirilen bu akademi, çeşitli çalışma gruplarına ayrılarak, kendi alanlarında projeler üretecek.

Foça Akademi’nin ilk genel toplantısı, Foça Belediyesi Ali İlçan Sosyal Tesisleri’nde, Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı’nın yönlendirmesiyle gerçekleşti. Tanıtım ve tanışma amaçlı düzenlenen bu toplantıya yaklaşık 60 kişi katıldı. Toplantıda, Foça Akademi’nin kuruluş amacı ve hedefleri, görsel öğelerle desteklenen bir sunumla katılımcılara aktarıldı. Sunumda, Foça Akademi’nin, “Foça’da yaşayan sanat ve bilim insanlarını bir araya getirmeyi amaçlayan, deneyim ve bilgiye dayalı katkılarla zenginleşecek bir oluşum” olduğu vurgulandı. Ayrıca, Foça’nın tarihsel, kültürel ve entelektüel birikimini günümüze ve geleceğe aktarmayı hedeflediği belirtildi.

Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, açılış konuşmasında Foça Belediyesi’nin son 11 aylık döneminde yaşadığı mali sıkıntılar ve bunları aşmak için yapılan girişimler hakkında bilgi verdi. Ayrıca, çeşitli projeler için karşılaşılan bürokratik sorunlar üzerinde de durdu. Fıçı, misyonunun disiplinler arası iş birlikleri ile Foça’nın bilimsel ve sanatsal gelişimine katkıda bulunmak, bilgiyi paylaşmak ve gelecek nesillere aktarmak olduğunu belirtti. Vizyonunun ise Foça’yı kültür, sanat ve bilimle anılan çok sesli bir merkez haline getirmek olduğunu ifade etti. Bu bağlamda, Foça Akademi’nin, ilçede yaşayan değerli bilim ve sanat insanları ile akademisyenlerden oluşan bir toplulukla yol gösterici bir işlev üstleneceğini söyledi.

Foça Akademi’nin kuruluşu için atılan bu adımı kendisi için bir şans olarak nitelendiren Saniye Bora Fıçı, “Bugün Foça Akademi için güçlü bir adım attık. Birlikte yaşamanın en önemli unsurlarından biri olan; kararların kolektif bir bilinçle alındığı, fikirlerin özgürce konuşulduğu, liyakat ve uzmanlığa dayalı bir altyapı oluşturuyoruz. Ortak akıl ve işbirliğine önem veriyoruz. Bilimsel ve sanatsal üretimi teşvik eden bir ortam sağlayacağız. Topluma açık ve erişilebilir projeler geliştirmek istiyoruz. Toplantımıza katılarak kendi perspektifinden çok kıymetli görüşler sunan sanatçı, doktor, mimar ve alanında uzman olan tüm komşularıma saygılarımı ve teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

Toplantıda, Foça Kazıları eski Başkanı Prof. Dr. Ömer Özyiğit, TBMM eski Başkanvekillerinden Fehmi Işıklar, mimarlar, doktorlar, ziraat mühendisleri, denizciler, kooperatif yöneticileri, sinema sanatçıları, yazarlar, şairler, AB projeleri uzmanları, turizmciler gibi çok sayıda kişi söz aldı. Toplantı yaklaşık üç saat sürdü. Başlangıç olarak 1. Kültür/Sanat, 2. Bilim/Teknoloji, 3. Çevre/Kent, 4. Turizm, 5. Yerel Ekonomi/Girişim başlıklı beş çalışma grubu oluşturulacağı belirtildi. Ayrıca, akademi genel kurul ve çalışma grupları arasında koordinasyonu sağlamak üzere, Ankara Çankaya eski Belediye Başkanı Bülent Tanık, Sinemacı/Senarist Handan İpekçi, Sinema ve dizi oyuncusu Altan Gördüm, Mimar Tuğyan Aytaç ve Turizmci Ali Eşki’den oluşan bir kurucu yürütme kurulu belirlendi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir