Engellilik Çalıştayı İzmir’de Başladı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen üç günlük Engellilik Çalıştayı, engelli hakları ve erişilebilirlik konularının ele alındığı etkileyici bir panelle start aldı. Etkinliğin açılışında konuşan Cumhuriyet Halk Partisi’nin Aile ve Sosyal Hizmetlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka, İzmir’i Türkiye’nin amiral gemisi olarak gördüklerini belirterek, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Cemil Tugay’ın Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı olması ve engelli hakları konusundaki özverili çalışmaları, bu önemli etkinlikleri İzmir’de gerçekleştirmemizde büyük bir rol oynadı” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, işitme engelli bireylerin hastane işlemlerinde refakat edecek bir işaret dili tercüman ekibi kuracaklarını müjdeledi.
Engelli Hakları ve Erişilebilirlik Paneli
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından “Erişebilirlik haktır” temasıyla düzenlenen Engellilik Çalıştayı kapsamında, Kaya Termal Otel’de engelli hakları ve erişilebilirlik üzerine kapsamlı bir panel gerçekleştirildi. Etkinliğe, 14 büyükşehir, 21 il ve İzmir ilçe belediyelerinin engelli alanında çalışan bürokratları ile 81 ilden il başkan yardımcıları katıldı. Panel öncesinde, katılımcılar arasında çalışma grupları oluşturularak engelli hakları konusunda fikir alışverişinde bulunuldu. CHP Aile ve Sosyal Hizmetlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka da bu grupların toplantısına aktif olarak katıldı.
Yerel Yönetimlerin Sorumlulukları
Panelin açılışında konuşan Aylin Nazlıaka, yerel yönetimlerin engelli bireylerin yaşam kalitesini artırma konusundaki kritik rolüne vurgu yaparak, “Engelli yurttaşlarımızın önündeki engellerin kaldırılmasında yerel yönetimlere büyük bir sorumluluk düşüyor. Her bireyin özgürce gezebildiği, çalışabildiği, eğlenebildiği ve sosyal hayatta aktif bir şekilde yer alabildiği bir kent, engelli bireylerin de hakkıdır” ifadelerini kullandı.
Bakım ve Rehabilitasyon Hizmetleri Sorunu
Engelli bireylerin bakım ve rehabilitasyon hizmetlerine erişiminin Türkiye’de büyük bir sorun olduğunu dile getiren Nazlıaka, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün verilerine atıfta bulunarak, 2002 yılında bakım ve rehabilitasyon merkezlerinden yararlanan engelli sayısının yalnızca 1,843 olduğunu, 2023’ün temmuz ayı itibarıyla bu sayının ancak 7,058’e ulaştığını belirtti. Bu artışın, engelli nüfusunun artışıyla kıyaslandığında yetersiz kaldığına dikkat çekti.
Aylin Nazlıaka, ayrıca Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan alınan verilere göre, Türkiye’de 2023 yılı itibarıyla sadece 107 yatılı bakım ve rehabilitasyon merkezi bulunduğunu, bunun yanı sıra 149 umut evi, 135 gündüz merkezi ve gündüz hizmeti veren yatılı kuruluş olduğunu vurguladı. “Yaklaşık 11 milyon engelli bireyin olduğu bir ülkede, sadece 391 resmi kurum var. Bu veriler, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın neden gerçek verilere ulaşmamızı istemediğini gösteriyor” dedi.
Eğitim ve İstihdam Sorunları
Engellilerin eğitime erişiminde de birçok engel bulunduğunu belirten Nazlıaka, engelli erkeklerin yüzde 10.9’unun, engelli kadınların ise yüzde 32.4’ünün okuma yazma bilmediğini ifade etti. Engelli bireylerin sağlık hizmetlerine erişimindeki sorunların yaşam kalitelerini doğrudan etkilediğini vurgulayan Nazlıaka, “Bu sorunlar, günlük hayatta karşılaştıkları engelleri daha da derinleştiriyor” dedi. Engellilerin istihdamına ilişkin de bilgi veren Nazlıaka, “Kamuda yüzde 4, özel sektörde ise yüzde 3 engelli çalıştırma zorunluluğu var. Ancak kamuda çalışan engelli oranı yüzde 1.35’te kalmış durumda. Engelli bireylerin iş bulması genellikle engelli kontenjanı adı altında kısıtlı sayıda açılan pozisyonlarla mümkün oluyor” bilgisini paylaştı.
İşitme Engellilere Özel Müjdeler
İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay moderatörlüğünde düzenlenen panel, engelli alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla zenginleştirildi. Panelde, İzmir Sağırları Koruma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Metin Atak, işitme engelli bireylerin hastanelerde işaret dili tercümanlarına ihtiyaç duyduklarını ifade etti. Başkan Tugay, hastaneye giden işitme engelli bireyler için bir tercüman ekibi kuracaklarını duyurdu.
Başkan Tugay’dan Çarpıcı Açıklamalar
Paneldeki konular üzerine değerlendirmelerde bulunan Başkan Tugay, “Bugün burada önemli sorumluluklar ve görevler düştüğünü bildiğimiz bir alanla ilgili değerli bir çalışma yapılıyor. Engellilerle ilgili konuştuğumuzda, insanlarda birikmiş bir kızgınlık hissediyorum. Bu da haklılar; mücadele etmesi gerçekten zor bir alan. Uzun yıllar sosyal yardım dışında önemli bir gelişme sağlanamamış bir alan. Engellilerin haklarına erişimi ile ilgili önümüzde büyük bir görev var. Bugün burada bulunan Aziz Kocaoğlu ve Burhan Özfatura Başkanların döneminden beri önemli adımlar atıldı, ancak yaptıklarımız yeterli değil. Bu konuları burada konuşabiliyorsak, sorunların farkında olduğumuzu ve çözüm için çalışmaya hazır olduğumuzu gösteriyoruz” diye konuştu.
Çalıştayın Önemi ve Beklentiler
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Altan İnanç, Engellilik Çalıştayı’na katkı koymanın kendileri için bir mutluluk kaynağı olduğunu belirterek, “Engelli yurttaşlarımızın İzmir’de engelsiz bir yaşam sürdürebilmesi için büyük bir özen gösteriyoruz. Yapılacak sempozyumların ve tartışmaların, Türkiye’nin sosyal demokrat politikalarına önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum” dedi.
Siyasetin Engellilik Üzerindeki Rolü
Panelde, Hak Temelli Engelli Politikaları konusunda sunum yapan İstanbul Planlama Ajansı Başkan Vekili Avukat Turan Hançerli, engellilerin yaşadığı sorunların çözümünün siyasetin önemli bir konusu olduğunu belirtti. Hançerli, “Engelli konusu siyaset üstü bir konu değil, aksine tam da siyasetin konusudur. Sosyal demokrat politikalar, bu sorunların çözümünde etkin rol oynar” dedi.
Engelli Kadınların Durumu
Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nden Gülbanu Altunok Dertli, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine dayanarak, her engellilik türünde kadın engelli oranının erkeklerden daha yüksek olduğunu belirtti. Kadınların eğitim ve istihdam konularında daha dezavantajlı durumda olduklarını vurgulayan Dertli, “Yapılan araştırmalar, kadınların eğitimlerine devam edemediklerini gösteriyor. Ayrıca, gelir kaynakları genellikle aile bireylerinden sağlanıyor” diye ekledi.
Aşılama Politikaları ve Eşitsizlikler
Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Şahin, sağlıkta erişilebilirlik konusundaki sorunları dile getirerek, “Ülkemizde aşılama politikası 1972’de başladı ve bu süreçte engellilik durumu ile karşılaşan bireylerin sayısında artış yaşandı. Engelli bireylerin yaşam süresi, genel nüfusa göre daha kısa” şeklinde bilgi verdi.
Adalette Erişilebilirlik ve Hukuk Okuryazarlığı
İzmir Barosu Engelli Hakları Komisyonu’ndan Avukat Müjgan Bilgen Özen, adalette erişilebilirlik konularında sunum yaparak, “Engellilerin bilgiye erişim eksikliği nedeniyle hak ihlalleri yaşanıyor. Adalet sisteminin temelinde insan odaklı bir yaklaşımın yer alması gerekiyor” dedi.
Çalıştayın panel bölümünü CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, CHP İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önceki dönem başkanları Aziz Kocaoğlu ve Burhan Özfatura da takip etti.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı