Ege Üniversitesi’nde Önemli Bir Doktora Tezi Destek Aldı
Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Atom ve Molekül Fiziği Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ozan Ünsalan’ın danışmanlığında, Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoteknoloji Programı Doktora öğrencisi Irmak Ayvaz’ın yürütücülüğünü üstlendiği “Simüle Edilmiş Hadean-Erken Archean Ortamında Kaplıcadan Alınan Mikroorganizmalar ve Seçili Bazı Meteoritlerin Etkileşimleri” başlıklı doktora tezi, “TÜBİTAK 2214-A Yurt Dışı Doktora Sırası Araştırma Burs Programı” kapsamında destek almaya hak kazandı.
Bu çalışma sonucunda elde edilecek bulgular, hem erken dünya hem de dünya dışı yaşam konularında önemli veriler sunmayı hedeflemektedir. Tez danışmanı Prof. Dr. Ozan Ünsalan ve öğrencisi Irmak Ayvaz, yürütülen çalışma ile ilgili olarak Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlkin Şengün’e bilgi verdiler. Prof. Dr. İlkin Şengün, konuyla ilgili olarak; “Doktora tezi TÜBİTAK 2214-A Yurt Dışı Doktora Sırası Araştırma Burs Programı kapsamında destek almaya hak kazanan hocamızı ve öğrencimizi tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Tez Hakkında Bilgiler
Doktora tezi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ozan Ünsalan, “Irmak Ayvaz, doktora tezini Japonya’nın prestijli akademik kurumlarından biri olan Tokyo Üniversitesinde, 6 ay süreyle sürdürecek. Araştırma, dünyanın ilk zamanlarındaki zorlu ortamı simüle ederek, özellikle kaplıcalardan alınan mikroorganizmalar ile karbonlu ve demir meteoritlerin etkileşimlerini incelemeyi hedefliyor. Bu etkileşimlerin, dünyadaki ilk yaşamın ortaya çıkışı ile ilişkili olup olmadığı sorgulanacak. Bu bulguların, erken dünya ve astrobiyoloji araştırmaları açısından büyük bir önemi olacağını öngörüyoruz” dedi.
Yeni Bilimsel Araştırmalar İçin Örnek Teşkil Edecek
Çalışmanın uzay araştırmalarının gelecekteki yönelimleri hakkında da önemli bir perspektif sunacağını belirten Prof. Dr. Ozan Ünsalan, “Fizik, Biyoteknoloji ve Astrobiyoloji alanlarını kapsayan bu disiplinlerarası araştırma, dünya dışı canlılığın olasılıklarına dair önemli ipuçları verebilecek. Öğrencimizin bu çalışması, yalnızca erken dünyanın koşullarının anlaşılmasına yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda uzay araştırmalarının gelecekteki yönelimleri hakkında da önemli bir perspektif sunabilecek. Bu çalışma, Ege Üniversitesi menşeli bilimsel iş birliklerinin önemini ve uluslararası akademik alanda Türkiye’nin katkı sağladığı alanların hızla genişlediğinin bir göstergesidir” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Ünsalan, “Irmak Ayvaz’ın, bu önemli ve yenilikçi çalışmada elde edeceği bulguların; Fizik, Biyoteknoloji ve Astrobiyoloji alanlarında yeni keşiflere kapı aralayabileceğini ve akademik kariyerine önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Bu araştırma, başta Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü özelinde ve gelecekteki uluslararası potansiyel yeni bilimsel araştırmalar için ilham verici bir örnek teşkil ediyor” şeklinde sözlerini tamamladı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı