Ege Denizi’nde üst üste meydana gelen depremlerin ardından, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın öncülüğünde bir acil eylem planı toplantısı gerçekleştirildi. Bu toplantıda, potansiyel riskler ve atılacak adımlar kapsamlı bir şekilde değerlendirildi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, 5 büyük şehrin acil eylem planlarının yarın itibarıyla hazır olacağını duyurdu. Başkan Tugay, İzmir’de Afet İşleri Dairesi Başkanlığı’nın koordinasyonunda bir kriz masası oluşturduklarını belirterek, “İzmir ve çevre iller için herhangi bir sorun ortaya çıktığında, Ege Bölgesi olarak dayanışma içinde olacağız” dedi.
Katılımcılar ve Toplantının İçeriği
Toplantıya, CHP Genel Başkan Yardımcıları Gökan Zeybek ve Murat Bakan’ın yanı sıra Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras katıldı. Toplantının ana gündemi, Ege Bölgesi’ndeki olası riskler ve bu risklere karşı alınacak önlemlerdi.
Hükümete Dönüşüm Eleştirisi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, 2020 yılında İzmir’de gerçekleşen depremin ardından TBMM’de kurulan Depremin Etkileri ve Hasarın Azaltılması ile ilgili komisyonun 278 sıra sayılı raporuna dikkat çekti. Zeybek, “2021 yılı Temmuz ayında TBMM’de görüşülen ve kabul edilen bu rapor 500 sayfadan oluşuyor. Ayrıca Kahramanmaraş depreminin ardından yayımlanan 912 sayfalık bir rapor daha var. Bu iki rapor toplamda 1,412 sayfayı geçiyor. Türkiye’deki tüm kurumlar durum tespiti yaptı ve riskli alanlar belirlendi. 20 yıl içinde 6.7 milyon riskli konutun dönüştürülmesi gerektiği vurgulandı. Kahramanmaraş depremi sonrası yıkılan 670 binden fazla konuttan yalnızca 201 bini teslim edildi. Yılda 350 bin konutun dönüştürülmesi hedeflenirken, son iki yılda sadece 201 bin konut hak sahiplerine verildi. Görünen o ki, sürecin işlemesi için alışılmış yöntemlerin dışına çıkmak şart.” dedi.
Dar Gelirli Yurttaşlar İçin Faizsiz Kredi Çağrısı
1999 depreminin ardından Türkiye’de toplanan deprem vergisi ile 40 milyar doların üzerinde kaynak elde edildiğini belirten Zeybek, bu kaynağın kentsel dönüşüm çalışmaları için kullanılmadığını ifade etti. Zeybek, “Kaynak ve maliyet analizleri dikkatlice yapılarak, ihtiyaç sahibi yurttaşlarımızın doğrudan finansmana erişimleri sağlanmalıdır. Konutunu dönüştürmek isteyen dar gelirli kişilere en az 15 yıl vadeli, faizsiz kredilerle finansman açığının Hazine tarafından karşılanması gerekmektedir.” diye konuştu.
Belediyelerin SGK’ya Olan Borçları
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kentsel dönüşüm ile ilgili açıklamalarını da değerlendiren Zeybek, “Sayın Cumhurbaşkanı, yerel yönetimlerin kentsel dönüşüm sürecini hızlandırmasını talep ediyor. Ancak, İller Bankası ve Hazine’den aldığı payları keserek zora soktuğunuz belediyelere bu tür taleplerde bulunmak çelişkidir. Eğer devlet, yerel yönetimlerin kentsel dönüşüm sürecinde etkin olmasını istiyorsa, kamuya veya SGK’ya olan borçların faizsiz olarak en az 120 ay uzatılması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.
Yapılacak Çalışmalar ve Eylem Planı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, 5 büyük kentin yapacağı çalışmalar hakkında bilgi verdi. CHP’li belediyelerin acil eylem planlarının hazırlandığını vurgulayan Zeybek, “Bu karar ile belediye başkanlıklarının çağrısına gerek olmadan, itfaiye, afet, kentsel dönüşüm, su ve kanalizasyon idareleri Ege Bölgesi’ndeki olası sorunlar için eşgüdüm içinde çalışacak. 24 saat esasına göre belediyelerin ilgili birimleri teyakkuz halinde olacak. 5 büyük şehrimiz, acil eylem planlarını yarın itibarıyla tamamlayacak.” dedi.
Erken Uyarı Sistemi ve Tsunami Uyarısı
İzmir ve çevresinde tsunami konusunda bir erken uyarı sisteminin bulunmadığını açıklayan Zeybek, “Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Araştırma Enstitüsü bu konuda yetkili. Bazı şehirlerde erken uyarı sistemi mevcut ancak bunun Ege kıyılarındaki büyükşehir belediyeleri sınırlarında da hayata geçirilmesi için çağrıda bulunuyoruz.” ifadelerini kullandı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’nın Açıklamaları
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Ege Denizi’nde yaşanan depremlerin halkı haklı olarak tedirgin ettiğini belirtti. Tugay, “Afet İşleri Dairesi Başkanlığımızın koordinasyonunda bir kriz masası oluşturduk. Süreci yakından takip ediyoruz. Türkiye’deki fay hatlarında bir hareketlenme olup olmadığını izliyoruz. Bir tsunami uyarı sistemi kurmaya karar verdik. Risk oluşması durumunda halkımızı uyaracak bir mekanizmanın olması gerekiyor. Çalışmalarımız devam ediyor ve gelişmeleri takip ediyoruz. İzmir ve çevresinde herhangi bir sorun olduğunda, yardım konusunda hazır bir organizasyon içinde olacağız. Belediyeler olarak iş birliği yapacağız ve Ege Bölgesi olarak dayanışma içinde olacağız.” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı