Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, çalışma ortamlarının temiz olmasının bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemede kritik bir rol oynadığını vurguladı. “Kapı kolları, musluklar, elektrik düğmeleri gibi birçok kişinin temas edebildiği yüzeylerin yanı sıra masa, telefon ve diğer ofis malzemelerinin de düzenli olarak temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi son derece önemlidir.” dedi.
Amerika’da gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, ortalama bir ofis masası her 6,45 santimetrekare başına 5 bin 15 bakteri barındırırken, ortalama bir ofis telefonu ise yaklaşık 6 bin bakteri içermektedir. Bu durum, ortalama bir klozetten 400 kat daha fazla bakterinin gün boyunca elimizin altında bulunduğu anlamına geliyor.
Ofis Malzemelerinin Temizliğinin Önemi
Dr. Dilek Leyla Mamçu, çalışma ortamlarının temiz ve düzenli tutulmasının, odaklanmaya, daha üretken olmaya ve çalışanın kendini daha iyi hissetmesine yardımcı olduğunu belirtirken, bulaşıcı hastalıkların önlenmesine de katkı sağladığını ifade etti. “Mikroorganizmalar, öksürme, hapşırma ve konuşma gibi yollarla havaya karışabilir ve ardından ortamdaki yüzeylere bulaşabilir.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Kirli yüzeylere temas eden ellerle bakterilerin ve virüslerin yüzeylere bulaşabileceğine dikkat çeken Dr. Mamçu, “Bulaşıcı hastalıklar, bu mikroorganizmaların deri, burun veya ağız yoluyla vücuda girmesiyle ortaya çıkabilir. Bu nedenle, kapı kolları, musluklar ve elektrik düğmeleri gibi sık temas edilen yüzeylerin yanı sıra, masa, telefon ve diğer ofis malzemelerinin temiz ve dezenfekte edilmiş olması hayati önem taşımaktadır.” ifadelerini kullandı.
Temizlik İçin Alınması Gereken Önlemler
Sağlıklı ofis alışkanlıkları oluşturmanın önemli olduğuna vurgu yapan Dr. Dilek Leyla Mamçu, çalışma alanlarının temizliği için şu önerilerde bulundu:
- Günün başında çalışma alanınızı dezenfekte edin ve tüm yüzeyi silmek için masanızdaki tüm eşyaları kaldırın.
- Yüzeyin düzgün bir şekilde dezenfekte edilmesi için, 3-5 dakika ıslak kaldığından emin olun.
- Kişisel anahtar ve kartlarınızı da dezenfekte edin.
- Her iş gününün sonunda masanın temizlenmesine olanak tanımak için gereksiz hatıra eşyalarını veya kişisel eşyaları kaldırın.
- Temizlik için tek kullanımlık eldivenler tercih edin ve dezenfeksiyondan sonra bunları hemen atın.
- Bir seferde yalnızca bir öğeyi temizlemeye özen gösterin.
Gizli Alanları Unutmayın
İş yerinde kullanılan kahve fincanı veya yeniden kullanılabilir su şişelerinin, günlük olarak sıvı bulaşık deterjanı ve sıcak suyla yıkanması gerektiğini belirten Dr. Dilek Leyla Mamçu, dikkat edilmesi gereken diğer noktaları da şöyle aktardı:
- Masalar, telefon alıcıları, tuş takımları, uzaktan kumandalar ve dokunmatik ekranlar gibi sık dokunulan yüzeyleri günlük olarak temizleyin ve dezenfekte edin.
- Zımba, bant dağıtıcı, makas ve kalem gibi öğeleri temizlemek için dezenfektan mendiller kullanın; tüm yüzeyleri silmeyi unutmayın.
- Kolayca erişilemeyen alanları göz ardı etmeyin; örneğin, fotoğraf çerçevelerinin altlarını silmek için kaldırın.
- Ellerinizi sık sık sabun ve ılık suyla en az 20 saniye yıkayarak hijyeninizi koruyun.
Dezenfektan Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dr. Dilek Leyla Mamçu, temizliğin yüzeylerden mikropları ve kiri temizlediğini hatırlatarak, “Yüzeyleri temizlemek için sabun ve su kullanabilirsiniz. Bu, mikropları öldürmez, ancak sayısını azaltır. Yüzeyleri dezenfekte etmeden önce temizlemeniz önerilir.” dedi.
Dezenfekte etme işleminin, yüzeylerdeki mikropları öldürdüğünü ifade eden Dr. Mamçu, “Dezenfektan kimyasalları, sabundan daha güçlüdür, ancak görünür şekilde kirli yüzeyleri temizlemez veya mikropları yok etmez. Mikropları öldürmek, enfeksiyon riskini azaltır ve dezenfektanların etkili olabilmesi için genellikle 3 ila 5 dakika yüzeyde kalması gerekir.” diyerek sözlerini tamamladı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı