Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü
Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin tarım sektöründe modern sulama sistemlerini yaygınlaştırmak, tarım arazilerinin toplulaştırma çalışmalarıyla etkin bir şekilde kullanılmasını sağlamak, sağlıklı ve içme suyu temin etmek ve yerleşim alanları ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için kesintisiz bir çaba içerisindedir. Bu bağlamda, sürdürülebilir su yönetimi anlayışını benimseyerek, suyun her damlasına sahip çıkma misyonunu üstlenmiştir.
Alağaç Barajı Projesi
Son dönemde, endemik ürünleriyle Türk tarımında önemli bir yer edinen Manisa Demirci bölgesine yeni bir baraj kazandırılıyor. Alağaç Barajı’ndaki inşaat çalışmalarının tamamlandığını duyuran DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, bu projenin 2024 yılı itibarıyla bölge ekonomisine ortalama 34 milyon 850 bin lira ek gelir sağlayacağını belirtti.
Barajda Su Tutulma Süreci
Projenin, DSİ‘nin 2024 yılı performans hedefleri arasında yer aldığını vurgulayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Alağaç Barajı’nı yılsonuna kadar tamamlayabilmek için yaz aylarında yoğun bir çalışma yürüttük. Gövde dolgusu, dolusavak ve vana odası imalatlarını başarıyla tamamladık. Tıkaç betonunu dökerek barajda su tutmaya başladık. Manisalı üreticilerimize hayırlı uğurlu olsun” dedi.
Barajın Kapasitesi ve Sulama Alanı
DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Manisa’nın Türk tarımının lokomotif illerinden biri olduğunu vurgulayarak, “Üreticilerimizin dünya ile rekabet edebilmesi için gece gündüz çalışıyoruz. Manisa Alağaç Barajı’nı bu hedefle inşa ettik. Kil çekirdekli kaya dolgu tipinde inşa ettiğimiz baraj, temelden 40.5 metre yüksekliğe sahiptir ve toplamda 3 milyon 600 bin m³ su depolama kapasitesine sahiptir. Ayrıca, 4100 dekar araziyi borulu basınçlı sistem ile sulayacağız” şeklinde konuştu.
Üreticilere Sağlanan Faydalar
DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, sulu tarım olanaklarının artmasının, bölgedeki üreticilere katma değeri yüksek çeşitli ürünler yetiştirme imkanı sağlayacağını ifade etti. Ayrıca, sulama maliyetlerinin düşmesiyle çiftçilerin 2024 yılı itibarıyla yılda 34 milyon 850 bin lira daha fazla kazanç elde edeceği bilgisini paylaştı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı