Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Türkiye’de akıllı şehir uygulamaları konusunda öncü bir konumda olduklarını vurguladı. Başkan Altay, “Dijital İkiz Teknolojisi, ulaşım alanındaki tüm akıllı sistemleri entegre eden, gerçek zamanlı veri analizi ve karar alma süreçlerini yöneten bir teknoloji olarak karşımıza çıkıyor. Bu teknoloji sayesinde şehrimizin ulaşım ağı, her koşulda sürdürülebilir hale gelmiş durumda. Projelerimizle birlikte Konya, daha çevre dostu, verimli ve sürdürülebilir bir ulaşım altyapısına sahip oldu. Bu çalışmalarımızla şehrimizi akıllı şehircilik alanında lider konuma taşıdık. Türkiye’de ilk kez bu kapsamda bir projeyi hayata geçirmenin gururunu yaşıyoruz” dedi.
Başkan Altay, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Taş Bina’da düzenlediği bilgilendirme toplantısında, “Bir şehrin can damarı olan ulaşım, yalnızca yollar, kavşaklar ve toplu taşıma sistemleri ile sınırlı değildir; aynı zamanda bir medeniyetin vizyonunu, insan yaşamına verdiği önemi ve geleceğe dair iddialarını gösteren en önemli göstergedir” ifadelerini kullandı.
“Akıllı Ulaşım Sistemleri Hayati Öneme Sahip”
Başkan Altay, Konya Modeli Belediyecilik anlayışının sadece yol yapımı ile sınırlı kalmadığını, akıllı, verimli ve çevreci ulaşım sistemleri ile şehri güçlü yarınlara taşıdıklarını belirtti. “Ulaşımda öncü projelerimizden biri, akıllı ulaşım sistemlerini entegre ettiğimiz Dijital İkiz Teknolojisi projemizdir. Modern şehirlerin daha verimli, sürdürülebilir ve çevre dostu bir şekilde yönetilmesinde akıllı ulaşım sistemleri hayati bir rol oynamaktadır. Bu sistemler, trafik akışını düzenleyen, toplu taşıma hizmetlerini optimize eden ve çevreye duyarlı çözümler sunan teknolojik altyapıları kapsamaktadır. Bu sistemleri, insanlarımızın hayatını kolaylaştırmayı ve Konya’yı geleceğe taşımayı hedefleyen bir piramit modeli olarak düşünebiliriz. Piramitin her katmanı, entegrasyon içinde çalışarak şehrimizin ulaşım vizyonunu hayata geçiriyor” dedi.
Sorunlara Anında Çözüm Üretilebilecek
Dijital İkiz Teknolojisi’nin kriz veya afet durumlarında hızlı müdahale imkanı sunduğunu aktaran Başkan Altay, “Bu teknoloji, ulaşım alanındaki tüm akıllı sistemleri entegre eden ve gerçek zamanlı veri analizi yaparak karar alma süreçlerini yöneten bir yapı sunuyor. Örnek vermek gerekirse; Dijital İkiz Teknolojisi ile fiber optik ve kablosuz iletişim altyapımızı, akıllı kavşaklarımızı, değişken mesaj sistemlerimizi, merkezi ve plaka tanıma tabanlı elektronik bariyerlerimizi, Seyahat Süresi Tespit Sistemlerimizi, Konyakart, ATUS, Akıllı Durak ve Yolcu Bilgilendirme Sistemlerimizi yönetebiliyoruz. Ayrıca, bu teknoloji, şehrimizin ulaşım altyapısını dijital bir modelle yansıtarak mevcut sorunlara anında çözüm üretmemize ve geleceğe yönelik projeleri simüle etmemize olanak tanıyor. Kriz anlarında hızlı müdahaleler sağlayarak ulaşım ağımızı sürdürülebilir kılıyor. Hatay’da edindiğimiz tecrübelerden biri, verilerin dijital ortamda ne kadar etkin şekilde yönetildiğidir. Bu sayede olağanüstü olaylarda müdahale etme şansımız artıyor” diye ekledi.
“Bu Çalışmalarımızla Şehrimizi Akıllı Şehircilik Alanında Lider Konuma Taşıyoruz”
Başkan Altay, Konya’nın akıllı şehircilik çalışmalarıyla örnek gösterilen bir şehir olduğunu hatırlatarak sözlerine şöyle devam etti: “Dijital İkiz Teknolojisi ve bu sisteme entegre projelerimizle Konya, daha çevre dostu ve verimli bir ulaşım ağına kavuştu. Tüm bu çalışmalarımızla şehrimizi akıllı şehircilik alanında lider konuma taşımış bulunuyoruz. Konya Büyükşehir Belediyesi olarak, teknoloji ve yeniliklerle şehrimizi geleceğe hazırlamaya ve hemşehrilerimize daha konforlu bir yaşam sunmaya devam edeceğiz. Akıllı şehir uygulamalarında Türkiye’de en önde gelen belediye olduğumuzu iddialı bir şekilde ifade edebilirim. Aldığımız ödüller ve gerçekleştirdiğimiz projeler bunu kanıtlıyor. Türkiye’de bu alanda bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın da Konya’nın akıllı şehir uygulamalarında çok önde olduğunu belirttiğini aktaran Başkan Altay, “TÜBİTAK, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Konya Büyükşehir Belediyesi olarak yeni bir adım atmaya hazırlanıyoruz. Bunu da sizlerle paylaşmayı arzu ediyorum” ifadelerini kullandı.
Yerli ve Millî İmkanlarla Hayata Geçirildi
Konya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Hasan Görgülü, yerli ve millî imkanlarla hayata geçirilen Dijital İkiz Teknolojisi hakkında bir sunum yaptı. Bu teknolojinin, fiziksel dünyanın dijital bir kopyasını oluşturarak gerçek zamanlı veriler ve simülasyonlarla analiz yapmayı sağladığını ifade eden Görgülü, “Konya’daki tüm akıllı ulaşım sistemlerinin projeye entegre edilmesi ile birlikte, Dijital İkiz Teknolojisi Projesi’ni Konya’nın hizmetine sunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı