Antalya’da İklim Değişikliği ile Mücadele Çalıştayı Düzenlendi

Antalya’da İklim Değişikliğiyle Mücadele İçin Çalıştay Düzenlendi

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin bir parçası olduğu ve Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından desteklenen “İklim Değişikliği ile Mücadele için Kentsel Su Temin Sistemlerinde Verimliliğin ve Güvenilirliğin Geliştirilmesi” adlı proje çerçevesinde, 32 ilçe belediyesinin katılımıyla bir çalıştay gerçekleştirildi.

Projenin Amacı ve Pilot Uygulamalar

Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü’nün ortakları arasında yer aldığı bu araştırma projesi, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından 433 bin Euro hibe desteği almış olup, toplamda 18 ay sürecek. ASAT yetkilileri, Malta Heyeti ve Akdeniz Üniversitesi’nden gelen akademisyenlerle birlikte, Antalya’da içme suyu temin ve dağıtım sistemlerindeki su kayıplarını kontrol etmek amacıyla üç pilot sahada çalışmalara başlamıştı.

Su Kaynaklarının Tasarruflu Kullanımı Üzerine Vurgu

Projenin ilk çalıştayı, su kuruluşları ve belediyelerin çalışanları için eğitim ve tecrübe paylaşımı amacıyla Akdeniz Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Çalıştayda, projeden elde edilen deneyimler katılımcılarla paylaşıldı. ASAT Genel Müdürü İbrahim Kurt, projenin Antalya’ya büyük faydalar sağlayacağına inandığını ifade ederek, “Uluslararası ve değerli bir çalışmanın içinde olmaktan mutluluk duyuyoruz. Su kayıpları oldukça büyük bir sorun. Su, hepimizin ortak değeri ve yerine gelmeyen bir kaynak. Bu nedenle hepimiz bu değerimizi korumalıyız. Yeni su kaynakları bulmaktan ziyade, mevcut kaynakları en verimli ve tasarruflu şekilde kullanmalıyız.” dedi.

ASAT: Geleceğin Suyunu Koruma Misyonu

ASAT Genel Müdür Yardımcısı Ümit Daban, Antalya’nın içme suyu dağıtım şebekesinde belirlenen üç izole alt bölgede projenin pilot çalışmalarının başladığını belirtti. Daban, “Bu projelerden elde edilen deneyimlerin diğer kurumlarla paylaşılması amacıyla ilçe belediyeleriyle bir araya geldik. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden 32 ilçe belediyesi çalıştaya katıldı. ASAT olarak, sadece bugünün değil, yarının da suyunu korumak için su yönetim politikalarımızı hayata geçirmeye devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

İzoled Alt Bölgelerin Artırılması Hedefi

Çalıştayda sunum yapan ASAT Su Şebeke ve Arıtma Tesisleri Daire Başkanı Osman Sütçü, su kayıplarıyla mücadelede ASAT’ın uygulamaları hakkında bilgi verdi. Sütçü, “Antalya’nın nüfusu 2 milyon 750 bin, ancak turizm sezonunda bu sayı 25 milyona kadar çıkıyor. Şehrimizde içme suyunun %3’ü doğal kaynaklardan, %97’si ise yeraltı sularından sağlanmakta. 5 merkez ilçede 146 depo ve 268 kuyumuz bulunuyor. Ayrıca 19 ilçede 1400’ün üzerinde içme suyu kuyusu ve 1350’nin üzerinde depo mevcut. Tüm bu yapıların bakım ve onarımı ASAT tarafından gerçekleştiriliyor. İlçelerde SCADA yatırımlarımız devam ediyor. İçme suyundaki kayıp-kaçak oranlarının azaltılması için 5 merkez ilçede mevcut 70 DMA (İzole Alt Bölge) bulunmakta, hedefimiz bunu 216 DMA’ya çıkarmaktır.” şeklinde konuştu.

Başarılı Sonuçlar ve Saha Gezisi

ASAT SCADA Şube Müdürü Dr. Tuğba Akdeniz, Antalya içme suyu şebekesinde üç alt bölgenin belirlenip çalışmalar yapıldığını ifade etti. Akdeniz, “Bu bölgelerdeki abone sayısı, kullanılan içme suyu şebeke borularının çapı, cins ve yaş bilgilerinin yanı sıra, ilk olarak içme suyu şebekesindeki su kayıplarının miktarını belirledik. Ardından yüzeye çıkmayan arızaların tespitini yapıp, basınç kırıcı vanaların montajını gerçekleştirdik. Proje devam ediyor ve başarılı sonuçlar elde ediyoruz. Önce ilçe belediyelerine deneyimlerimizi aktarıyoruz, ardından il ve büyükşehir düzeyinde ve son olarak uluslararası ölçekte çalıştaylar düzenleyeceğiz.” dedi.

Çalıştay kapsamında katılımcılar için Konyaaltı ve Kaleiçi DMA Proje Sahasına ve ASAT Su Şebeke ve Arıtma Tesisleri Daire Başkanlığı’na teknik gezi ve saha incelemesi düzenlendi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir