Ilgaz’da Çeltik İşleme Tesisi Kuruluyor

Çankırı’nın Ilgaz ilçesinde kurulması planlanan Çeltik İşleme Tesisi, bölgedeki Sarıkılçık Pirinci’nin yerinde işlenerek katma değerli bir ürüne dönüştürülmesini hedefliyor. Bu tesis, Çankırı’nın tarımsal potansiyelini artırmak ve çiftçilerin gelirlerini yükseltmek amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleştirilecek. 2024 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından sağlanacak destekle hayata geçirilecek olan proje, ilginç bir sinerji yaratmayı amaçlıyor.

Projenin sözleşmesi, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç ile Ilgaz Belediye Başkanı Mehmed Öztürk arasında imzalandı. Toplam bütçesi 43 milyon 312 bin 500 TL olan bu projeye, KUZKA tarafından önemli bir hibe desteği sağlanacak. Hedef, ilçede 129 çiftçi tarafından üretilen Sarıkılçık Pirinci’ni işleyerek daha katma değerli bir hale getirmek.

Yöresel Ürünlere ve İstihdama Katkı

Projenin, bölgedeki çeltik işleme ihtiyacını karşılamaya yönelik önemli bir adım olduğunu vurgulayan Genel Sekreter Dr. Serkan Genç, Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) çerçevesinde desteklenen bu projenin, yerel ürünlerin değerlendirilmesi ve istihdam yaratılması açısından büyük katkı sağlayacağını belirtti.

Sarıkılçık Pirinci’ni Marka Haline Getirmek

Çeltik İşleme Tesisi Projesi hakkında açıklamalarda bulunan Ilgaz Belediye Başkanı Mehmed Öztürk, “Tarım alanlarının etkin bir şekilde değerlendirilmesi, bölge çiftçimizin gelir düzeyinin artırılması adına hazırlamış olduğumuz projemizi KUZKA’nın desteğiyle hayata geçireceğiz. Bu proje, Ilgaz ilçesi için büyük bir önem taşımaktadır. Sarıkılçık Pirinci’ni, bu proje sayesinde daha kıymetli ve markalaşmış bir ürün haline getirmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

İşleme Tesisi Tüm Bölgeye Hizmet Verecek

Sarıkılçık Pirinci’nin markalaşmasına yönelik çalışmalara odaklanacak olan proje, dezavantajlı durumda bulunan sekiz kişiye istihdam sağlayacak. Ayrıca, bölgede faaliyet gösteren diğer pirinç üreticilerine de hizmet verecek olan tesis, enerjisini çatısına kurulacak güneş enerji santralinden temin edecek.

Projenin sürdürülebilirliğini sağlamak adına, Ilgaz Belediyesi tarafından ilçedeki Gölpark Rekreasyon Alanı’nda bir Yöresel Ürünler Çarşısı kurulacak ve burada Sarıkılçık Pirinci satışı gerçekleştirilecek. Projenin hayata geçmesiyle birlikte, ilk yıllarda çiftçiden doğrudan temin edilecek 100 ton çeltik işlenerek paketli ürüne dönüştürülecek. Üretimin artmasına paralel olarak, ilerleyen yıllarda bu miktarın 200 tona çıkarılması ve piyasaya sunulması planlanıyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir