Balçova Belediyesi’nin davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Japon mühendis Yoshinori Moriwaki, binaların inşasında sismik izolatör (kauçuk sistem) kullanmanın hayatta kalma şansını artıracağını vurguladı. Bu sistemin, inşaat maliyetine yalnızca %15 ek bir yük getirdiğini ifade etti.
Ahmet Mete Işıkara’ya Saygı Duruşu
Kahramanmaraş depreminin ikinci yıldönümünde Balçova’da düzenlenen seminerde, Türkiye’nin önde gelen deprem uzmanlarından merhum Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara anıldı. Moriwaki, “Rahmetli Işıkara, ‘Deprem değil bina öldürür’ diyordu. Ben de bu düşünceyi paylaşıyorum. Sağlam binalar inşa edersek, hayatta kalma şansımız artar.” dedi. 2020’de İzmir’de meydana gelen depremde, birçok binanın deniz kumu ile yapıldığının ortaya çıktığını belirten Moriwaki, “O depremde yıkılan binaların sayısı ve can kaybı, daha sağlam yapılarla önlenebilirdi.” şeklinde konuştu.
Deprem Tehlikesi ve Önlemler
Moriwaki, Yunanistan’ın Santorini Adası açıklarında meydana gelen depremlere de dikkat çekerek, “Santorini açıklarında son 10 günde 770’den fazla deprem gerçekleşti. Bu depremler 3.4 ile 5.3 arasında değişti. Önümüzdeki 6 hafta içerisinde 7 ile 7.5 şiddetinde bir deprem olabilir. Bodrum’un karşısında yer alan bu bölgedeki depremler, Çanakkale’ye kadar hissedilir.” dedi. Ayrıca, Santorini’de tsunami riski olduğunu, ancak İzmir’de tsunami korkusu taşımaya gerek olmadığını vurguladı.
Türkiye’nin Deprem Gerçeği
Moriwaki, Türkiye’nin dünya genelinde en fazla deprem yaşayan ülkeler arasında 6. sırada yer aldığını belirterek, “Deprem gerçeğini kabul etmeli ve devletin tüm kurumları ile halk bu konuda hazırlıklı olmalıdır.” dedi. 35 yıldır Türkiye’de yaşadığını ve kendini Türk gibi hissettiğini ifade eden Moriwaki, “Bir Türk mimar ve mühendis olarak utanıyor ve üzülüyorum. Türkiye’de büyük bir deprem olmamasına rağmen, can kaybı bakımından dünyada 3. sıradayız. ‘Allah korusun’ demek, depremleri engellemiyor. Depremler, güneşin doğumu kadar doğal bir olaydır.” şeklinde konuştu.
Deprem Tatbikatlarının Önemi
Japonya’nın deprem uyarı sistemini örnek gösteren Moriwaki, bu sistemin cep telefonlarına entegre edildiğini ve önceden sinyal alarak doğalgaz sisteminin kapandığını, hızlı trenlerin durduğunu anlattı. Japon halkının depremle yaşamayı öğrendiğini, bu nedenle okullarda ve mahallelerde ayda bir kez deprem tatbikatı yapıldığını belirtti. Türkiye’de de yılda bir kez dahi olsa tatbikatların gerçekleştirilmesinin önemine vurgu yaptı.
Deprem Rehberi ve Hazırlık Önerileri
Moriwaki, “Deprem Rehberi” adını taşıyan bir çizgi roman yazdığını ve bu rehberde deprem sonrası oluşabilecek yaşam üçgeninde su şişesi, toz maskesi, tuz, çikolata ve metal düdük gibi malzemelerin bulundurulması gerektiğini hatırlattı. Ayrıca, deprem çantasının evin giriş kapısının yanına yerleştirilmesi gerektiğini söyledi. Deprem anında merdivenlerin kullanılmaması gerektiği uyarısında bulunan Moriwaki, semineri Atatürk’ün “Ne mutlu Türk’üm diyene” sözüyle sonlandırdı.
Seminerin sonunda, Balçova Belediye Başkan Vekili Korcan Uçman, Moriwaki’ye ve Japonya İzmir Kültürler Arası Dostluk Derneği temsilcisi Hatice Ekinci’ye fidan sertifikası takdim etti.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı