İzmir Büyükşehir Belediyesi AGROEXPO Fuarı’nda Tarımsal Destekleri Tanıtıyor

Geçtiğimiz yıl 49 bini aşkın üreticiye 250 milyondan fazla destek sağlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 20. Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı olan AGROEXPO’da yerini aldı. Ziyaretçiler, Fuar İzmir A Holü’nde bulunan Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı standına büyük ilgi gösterdi ve projeler hakkında ayrıntılı bilgi aldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde ve Progen ana sponsorluğunda Orion Fuarcılık tarafından bu yıl 20. kez düzenlenen AGROEXPO, Türkiye’nin en büyük tarım ve hayvancılık fuarı olma özelliğini taşıyor. Avrupa’nın ise dört büyük tarım ve hayvancılık fuarından biri olarak dikkat çekiyor. Fuar, 8 Şubat’a kadar yerli ve yabancı konuklarını ağırlamaya devam edecek. 90 ülkeden katılımcının ve bini aşkın firmanın yer aldığı bu etkinlikte, İzmir Büyükşehir Belediyesi de tarım ve hayvancılık alanındaki önemli çalışmalarını tanıtıyor. 2024 yılı itibarıyla 49 binden fazla üreticiye 250 milyon liradan fazla destek verecek olan Büyükşehir Belediyesi’nin yeni projeleri de stantta sergileniyor.

Neler Var?

İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın, kent genelinde yürüttüğü çalışmaların tanıtıldığı stant, Fuar İzmir A Holü’nde yer alıyor. Stantta şu projeler ziyaretçilere sunuluyor:

  • Mahalle Bostanları
  • Üretici Pazarları
  • Can Yücel Tohum Merkezi
  • Üreticiye Verilen Destekler
  • Hayata Geçirilmesi Planlanan Çiftçimiz Uygulaması

Mahalle Bostanları ile Kadınların Ekonomisine Katkı

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda görevli Olya Deniz Ergüçlü, Kadifekale, Buca Mustafa Kemal Mahallesi ve Bornova Meriç Yaşayan Parkı’nda yer alan mahalle bostanlarının, bölgede yaşayan kadınlar için taşıdığı önemi vurguladı. Ergüçlü, kadınların yetiştirdikleri ürünlerle hem ev ekonomilerine katkı sağladıklarını hem de sosyal hayatta aktif bir rol aldıklarını belirtti.

Çiftçi Önceden Bilgilendirilecek

Stantta, Derya Cansoy, üreticiler için geliştirdikleri tarımsal tahmin ve erken uyarı sistemleri hakkında bilgi verdi. Cansoy, yeni hayata geçirecekleri Çiftçimiz uygulaması ile ilgili şu bilgileri paylaştı: “Tarımsal tahmin ve erken uyarı sistemlerinin amacı, özel durumları üreticiye önceden bildirmek ve gerekli önlemleri almalarını sağlamaktır. Herhangi bir sorunla karşılaşmadan önce mesaj yoluyla bilgilendirme yapılıyor. Hastalık ve zararlılarla ilgili zamanlama planlaması yapılmasını sağlayan bir sistem geliştirdik. İzmir genelinde 14 farklı ilçede bulunan cihazlar üzerinden bilgi alarak, çiftçilere cep telefonlarıyla mesaj gönderiyoruz. Çiftçimiz uygulamasında üreticiler, cep telefonlarına indirecekleri uygulama aracılığıyla arazilerini kaydedecekler. Uygulamada hava durumu, fiyatlarla ilgili bilgilendirmeler ve mühendise soru bölümü yer alacak. Ayrıca satış ve pazarlama gibi birçok destek de sağlanacak.”

16 Bin Kişiye Eğitim Verildi

İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın standında, Can Yücel Tohum Merkezi ile ilgili detaylı bilgi almak da mümkün. Işıl Eylül Adıgüzel, merkezde yürütülen eğitim çalışmalarına dair şu bilgileri verdi: “Merkezimizde her yaştan yurttaşa eğitim veriyoruz. Bugüne kadar 16 bin kişiye eğitim sunduk. Özellikle öğrencilerimizi üretime dahil ederek, emek vermenin ne kadar önemli olduğunu anlatıyoruz.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir