İzmir’de Engellilik Çalıştayı Düzenlendi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından “Erişebilirlik haktır” temasıyla düzenlenen Engellilik Çalıştayı’na ev sahipliği yaptı. Çalıştay, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in katılımıyla Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. Bu önemli etkinlikte, CHP Genel Başkan Yardımcıları, milletvekilleri, 14 büyükşehir ve 21 il ile İzmir ilçe belediyelerinin engelli alanında faaliyet gösteren birim yöneticileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve birçok engelli vatandaş yer aldı. Çalıştayda, engelli bireylerin taleplerinin yer aldığı bir video da katılımcılara sunuldu.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, açılış konuşmasında, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın İzmir’i engelsiz bir şehir haline getirme çabalarını takdirle karşıladı. Özel, CHP iktidarında engellilere yönelik yapılacak çalışmaların müjdesini vererek, başında engelli bir bakanın bulunduğu, güçlü bir bütçeye sahip ve icracı bir Engelli Bakanlığı’nın kurulacağını duyurdu.
Engelli Öğretmenlere Atama Sözü
Özgür Özel, engellilerin eğitim, istihdam, sağlık ve insan haklarına erişimi için gerekli erişilebilirlik koşullarının CHP iktidarında sağlanacağını vurguladı. Özel, özel gereksinimli çocuklar için rehabilitasyon hizmetinin haftada en az 40 saat olacağını belirtti. Ayrıca, özel eğitim kurumlarındaki öğretmenlerin maaşlarının devlet desteğiyle artırılacağına ve tazminat haklarının tanınacağına dikkat çekti. 0-12 yaş arası özel eğitim merkezine giden öğrencilerin seans sürelerinin artırılacağını ifade eden Özel, 2024 yılında yapılacak engelli öğretmen atamalarının bekleyen 2 bin 500 öğretmenin sorununun çözülmesi için ilk bakanlar kurulu toplantısında atama yapılacağını duyurdu. Özel, engelli haklarından yararlanmak için en az yüzde 40 vücut fonksiyon kaybı arama uygulamasının da ilk bakanlar kurulu toplantısında sonlandırılacağını ve yasal düzenlemelerin bir ay içinde yapılacağını belirtti.
“Engelli ve Evde Bakım Aylıkları, Net Asgari Ücret Olacak”
Özgür Özel, engellilerin kamu hizmetlerinden ücretsiz ve indirimli yararlanmalarını sağlamak için mevcut sosyal destek sisteminin yerine aylık engelli ödeneği şeklinde yeni bir sistemin getirileceğini ifade etti. Engellilerin sağlık hizmetlerine erişimindeki tüm engellerin kaldırılacağını ve bu hizmetler için katkı payı alınmayacağını vurguladı. Ayrıca, 2018 yılında hazırlanan ancak uygulanmayan Otizm Eylem Planı’nın hızla hayata geçirileceğini belirtti. Engelli ve evde bakım aylıklarının yüksek enflasyon göz önünde bulundurularak yeniden hesaplanacağını ve bu aylıkların net asgari ücret düzeyine çıkarılacağını duyurdu. Her yıl Engelliler Haftası’nda, engelli bireylere ve evde bakım yardımından yararlananlara net asgari ücret tutarında ödeme yapılacağını da ekledi. Özel, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Kimsesizlerin kimsesi olsun” sözünü hatırlatarak, Cumhuriyetin kimseyi geride bırakmamasını sağlamak için kararlılık gösterileceğini belirtti.
“Engelli Dostu İzmir”
Engelli vatandaşların karşılaştığı ekonomik zorluklara dikkat çeken Özel, engelli maaşlarının düşüklüğüne de vurgu yaptı. Engellilerin yalnızca yüzde 15’inin istihdam edildiğini belirterek, Cumhuriyet Halk Partisi olarak üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirme iradesini gösterdiklerini ifade etti. Özel, İzmir’in uzun zamandır engelli dostu olma yolunda ilerlediğini ve bu konuda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın çabalarını takdir ettiğini belirtti.
Başkan Tugay, Veri Sorununa Dikkat Çekti
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, engelliliği yalnızca tıbbi bir mesele olarak değil, sosyal bir eşitlik ve insan hakları meselesi olarak görmenin önemine değindi. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 16’sının engelli bireylerden oluştuğunu hatırlatan Tugay, Türkiye’deki engelli vatandaşların sayısına dair kesin verilerin eksik olduğunu belirtti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Nisan 2023’de yayımladığı Ulusal Engelli Veri Sistemi’nde Türkiye’de başvuru yapan engelli sayısının 2 milyon 511 bin 950 olduğunu ve bu sayının, TÜİK’in hesapladığı yüzde 6,9 oranının çok altında olduğunu ifade etti.
Yerel Yönetimlerin Önemine Vurgu
Tugay, engelli bireylerin sayısındaki artışın, demografik ve epidemiyolojik değişimlerin sonucunda gerçekleştiğine dikkat çekerek, beklenen yaşam süresinin uzaması, yaşlı nüfusun artışı ve sıkça yaşanan afetlerin bu duruma etkisinin büyük olduğunu belirtti. 6 Şubat 2023’te yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremin de bu afetlerden biri olduğunu vurguladı. Tugay, engellilerin sağlık, eğitim, istihdam ve sosyal hizmetler alanındaki ihtiyaçlarının daha fazla karşılanması gerektiğini ifade etti.
“Bireysel Değil Toplumsal Sorun”
Çalıştayın amacı, engelli bireylerin eğitimden istihdama, sağlık hizmetlerinden sosyal yaşamlarına kadar geniş bir yelpazede eşit ve aktif yurttaşlar olarak yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli politikaların belirlenmesi olduğunu ifade eden Başkan Tugay, engelliliğin bireysel bir sorun değil, toplumsal bir mesele olarak ele alınması gerektiğini vurguladı. Kapsayıcı bir toplum inşa etmek için harekete geçtiklerini belirtti. Tugay, “Erişilebilirlikten kentsel dönüşüme; sosyal hizmetlerden istihdama kadar geniş bir çerçevede çözüm önerileri sunacağız. Engelli bireylerin haklarını temel alan sürdürülebilir politikaları birlikte oluşturmalıyız. Bu politikaların hayata geçirilmesi, herkes için daha adil, özgür ve güçlü bir geleceğin anahtarıdır” dedi.
Örnek Uygulamalar Paylaşılacak
CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka, engelliliğin bireysel bir durum değil, toplumsal bir mesele olduğuna dikkat çekti. Genel Başkanları Özgür Özel’in talimatıyla, genel merkezlerinin engelli dostu olabilmesi için uzmanlardan görüş aldıklarını belirtti. Önümüzdeki günlerde sunulacak rapora göre gerekli düzenlemelerin yapılacağını ve il ve ilçe binalarının da engelli dostu olacak şekilde yeniden düzenlenmesinin hedeflendiğini duyurdu. Nazlıaka, CHP’li büyükşehir ve ilçe belediyelerinin engelli alanında çalışan yöneticileriyle gerçekleştirdikleri çalıştayın ardından, yerel yönetimlerdeki en iyi engelli uygulamalarını paylaşacakları bir etkinliğin de planlandığını söyledi.
Nazlıaka, İzmir’de Aziz Kocaoğlu döneminde başlatılan ve günümüzde de başarıyla devam eden engelli dostu mekanlara yönelik kırmızı bayrak uygulamasını tüm Türkiye’ye yaymak istediklerini de ifade etti.
“Engelsiz Türkiye Hayali Çok Uzakta Değil”
CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, engellilerin yaşadığı sorunların herkesin ortak meselesi olduğunu belirtti. Eğitimden istihdama, sağlıktan sosyal haklara kadar birçok alanda karşılaşılan engellerin aşılması için birlikte hareket edilmesi gerektiğini vurguladı. Aslanoğlu, “Belediyelerimiz kısıtlı imkanlarına rağmen sizlere daha fazla ve daha iyi hizmet vermek için çabalıyor. Mücadele sonucunda, engelli tüm bireyler ve ailelerinin önündeki tüm engellerin kaldırıldığı engelsiz bir Türkiye hayalinin çok uzakta olmadığına lütfen inanın” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı