Vodafone, Uzaydan Video Görüşme Gerçekleştirdi

Vodafone, 4G ve 5G uyumlu akıllı telefonlar kullanarak, kapsama alanı olmayan bir bölgeden dünyanın ilk uzay video görüşmesini başarıyla gerçekleştirdi. Bu önemli adım, mobil genişbant deneyimini tamamlayıcı bir şekilde sunmak amacıyla inşa edilen yeni nesil uydular sayesinde mümkün oldu.

Vodafone, normal 4G/5G akıllı telefonlarıyla, daha önce mobil kapsama alanı olmayan yerlerde video görüşmeleri yapabilen ve internet erişimi sağlayabilen uydular kullanarak bu tarihi olaya imza attı. Bu gelişme, uzay tabanlı iletişimin yanı sıra, mobil kapsama boşluklarının kapatılması konusunda da büyük bir potansiyel taşıyor.

Günümüz uydu tabanlı hizmetlerinden farklı olarak, kullanıcıların tam mobil genişbant bağlantısından yararlanabilmesi için özel bir uydu antenine, terminale veya pahalı bir uydu telefonuna ihtiyaç duymamaktadır. Sunulacak hizmet, mevcut 4G ve 5G mobil ağlarının deneyimini yansıtarak, kullanıcıların günlük akıllı telefonlarıyla uzay ve kara tabanlı ağlar arasında otomatik geçiş yapabilmelerini sağlıyor.

Astronot Tim Peake ve Vodafone Grup CEO’su Margherita Della Valle, Vodafone’un yeni uzaydan kara geçiş noktasında bu tarihi dönüm noktasını kutladılar. Bu sistem, kullanıcının akıllı telefonundan gelen tüm sinyalleri, Vodafone’un ortağı AST SpaceMobile’ın BlueBird uyduları aracılığıyla alıp yönlendiriyor. Vodafone mühendisi Rowan Chesmer, tarihi uzay tabanlı video görüşmesini, Galler’in uzak dağlık bir bölgesinde, daha önce mobil genişbantın mevcut olmadığı bir yerde gerçekleştirdi. Rowan, 2017 yılında Vodafone’un mezuniyet programına katıldı ve şu an küresel bağlantıyı geliştirecek kesintisiz uydu teknolojileri üzerinde çalışıyor.

Margherita Della Valle, “Vodafone’un görevi, herkesin bağlantı kurmasını sağlamaktır, nerede olurlarsa olsunlar. Gelişmiş Avrupa 5G ağımız, şimdi son teknoloji uydu teknolojisiyle desteklenecek. Müşterilerimize en iyi ağı sunuyoruz ve daha önce mobil iletişim imkânı olmayan insanları birbirine bağlıyoruz. Bu, dijital uçurumu kapatmaya yardımcı olacak ve tüm Avrupa’daki insanlara aileleri ve arkadaşlarıyla iletişim kurma, iş yapma fırsatı sağlayacak, aynı zamanda acil durumlarda kırsal alanlardaki güvenilir bağlantıyı sağlayacak” dedi.

2015 yılında Uluslararası Uzay İstasyonu’nu ziyaret eden ilk Britanyalı astronot olan Tim Peake, “Uluslararası Uzay İstasyonu’nda altı ay geçirdikten sonra, uzak ve izole bölgelerden ailemle ve arkadaşlarımla iletişim kurmanın ne kadar değerli olduğunu anladım. Vodafone ve AST SpaceMobile ile bu önemli atılımda yer almaktan büyük mutluluk duyuyorum” şeklinde konuştu.

AST SpaceMobile’ın Kurucusu, Başkanı ve CEO’su Abel Avellan, “Bu tarihi kilometre taşı, Vodafone ile olan uzun süreli ortaklığımızda önemli bir adım daha atmamızı sağlıyor. Vodafone, AST SpaceMobile’ın uzun zamandır yatırımcısı ve kilit teknoloji ortağımız. Birlikte, uzay tabanlı genişbant bağlantısı alanında birkaç dünya ilki gerçekleştirdik, bunlar arasında ilk uzay tabanlı sesli arama, ilk 10 Mbps üzeri 4G indirme hızı ve ilk 5G sesli arama yer alıyor. Bu son başarı, BlueBird uydularımızı kullanarak, bağlantı boşluklarını ortadan kaldırma ve mobil genişbantı herkesin erişebileceği hale getirme misyonumuza bir adım daha yaklaştırıyor” dedi.

Türkiye’deki Başarı

Vodafone Türkiye de geçtiğimiz günlerde aynı teknolojiyi kullanarak Türkiye’de AST SpaceMobile’a ait BlueWalker3 test uydusu üzerinden sesli görüşme ve SMS testlerini başarıyla gerçekleştirdi. Bu test, Bolu-Düzce arasındaki kapsamanın olmadığı kırsal ve dağlık bir alanda, herhangi bir ek ekipman veya yazılım kullanmadan, standart telefonlar ile gerçekleştirildi. Bu başarı, Türkiye’de bir ilk olmasının yanı sıra, dünyada da AST ile gerçekleştirilen ABD’deki testlerden sonra gelen ikinci önemli deneme olarak büyük öneme sahip.

Düşük Dünya yörüngesinde faaliyet gösteren bu teknoloji, dünyadaki tek uydu hizmeti ve Vodafone’un lider kara tabanlı ağlarının bir uzantısı olarak, birden fazla 4G veya 5G akıllı telefona doğrudan mobil genişbant hizmeti sunuyor. Uydu, şu anda geçerli bir mobil veya sabit alternatifin olmadığı yerlerde değerli bir kapsama sağlayan tamamlayıcı bir teknoloji. Uydu hizmeti ve kara tabanlı ağ bir arada, Avrupa’ya dağlar ya da denizlerde her yerde kullanılabilecek bir iletişim altyapısı sunacak, genel dayanıklılığı artıracak.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir