Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı Etkinlikleri

Konak Belediyesi, Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı etkinlikleri kapsamında, Medicana International İzmir Hastanesi hekimlerinin katılımıyla bilgilendirme semineri düzenledi. Bu seminerde, düzenli sağlık taraması ve HPV aşısının önemi vurgulandı.

1-31 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilen Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı etkinlikleri, Konak Belediyesi ve Medicana International İzmir Hastanesi iş birliği ile hayata geçirildi. Seminere, belediyenin semt merkezlerinde kurslara katılan kadınlar ile etkinliği sosyal medya üzerinden takip edenler yoğun ilgi gösterdi. Etkinlik, Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde yapıldı ve Medicana International İzmir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mustafa Melih Erkan ile Medikal Onkoloji Uzmanı Dr. Murat Keser, konuşmacı olarak yer aldı.

Rahim Ağzı Kanseri Nedir?

Seminerde, “Rahim ağzı kanseri nedir, neden oluşur, tedavi ve korunma yöntemleri nelerdir, HPV aşısı gerekli midir?” gibi sorulara yanıt verildi. Ayrıca, rahim ağzı kanserine dikkat çekmek amacıyla düzenlenen etkinlik, Kartalkaya’da yaşanan yangın felaketinde hayatını kaybedenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

“Tamamen Önlenebilir Bir Hastalık”

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mustafa Melih Erkan, rahim ağzı kanserinin tamamen önlenebilir bir hastalık olduğunu belirterek, düzenli sağlık taramaları ve aşılama ile bu hastalığın önlenebileceğini ifade etti. Erkan, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

  • “Farkındalık yaratmaya çalışıyoruz çünkü birçok faktöre bağlı olarak gelişen kanser türleri arasında, rahim ağzı kanseri %99 oranında HPV (insan siğil virüsü) sebebiyle oluşmaktadır.”
  • “Bu virüsle karşılaşmazsanız veya bağışıklık geliştirebilirseniz, rahim ağzı kanseri riski ortadan kalkar. Yani, bu hastalık tamamen önlenebilir.”
  • “Korkmanıza gerek yok. Smear testleri, HPV taramaları ve aşı ile kendimizi korumamız gerekiyor. Gelişmiş ülkeler, bu virüse karşı aşılamalar yaparak toplum sağlığını korumaktadır.”
  • “Toplumdan bu hastalığı yok etmek için çocukların aşılanması büyük önem taşımaktadır; bu aşılama dünyada genellikle 9-15 yaş arasında gerçekleştirilmektedir.”

“Çocuklarımıza Bırakacağımız En Önemli Miras”

Medikal Onkoloji Uzmanı Dr. Murat Keser ise, rahim ağzı kanserinin en sık görülen kanser türlerinden biri olduğunu ve aşı ile neredeyse %100 koruma sağlanabildiğini vurguladı. Keser, aşılamanın 2006 yılından beri kullanıldığını belirterek, “Çocukların aşılanması, onları yetişkinlik dönemlerinde bu hastalıktan tamamen koruyacaktır” dedi.

  • “Erkeklerin HPV virüsünü taşıması ve bu virüsün erkeklerde de kanser türlerine yol açabilmesi nedeniyle onların da aşılanması büyük önem arz ediyor.”
  • “Aşı, 2006 yılından bu yana dünya genelinde güvenilir bir şekilde kullanılmakta ve koruyuculuğu %100’e yakın bir orandadır.”
  • “Çocuklarımıza bırakacağımız en önemli miraslardan biri bu aşıdır. Bu aşıyı atlamayın, 15 yaşına kadar yapacağımız iki doz aşı hayat kurtarıcıdır.”

Sadece kız çocukları değil, aynı zamanda erkeklerin de aşılanması, halk sağlığı açısından kritik bir öneme sahiptir. Konuşmaların ardından katılımcılar, rahim ağzı kanseri ve aşılama hakkında uzman hekimlere sorular yönelterek bilgi aldı. Tüm katılımcılara bilgilendirici broşürler, Medicana dergisi ve çantalar hediye edildi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir