İzmir Vizyon 2074: Tasarım Kenti ve Kentin Tasarımı Paneli

İzmir Vizyon 2074 Çerçeve Belgesi: Tasarım Kenti ve Kentin Tasarımı Paneli

İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Planlama Ajansı (İZPA) tarafından, şehrin gelecekteki vizyonunu ve stratejilerini oluşturmak amacıyla hazırlanan İzmir Vizyon 2074 Çerçeve Belgesi kapsamında düzenlenen “Nasıl Bir İzmir” panel serisinin altıncı etkinliği “Tasarım Kenti ve Kentin Tasarımı” başlığıyla gerçekleştirildi. Bu serinin toplamda sekiz panel ve sekiz atölye çalışmasından oluştuğu belirtildi. Etkinlik, Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu’nun moderatörlüğünde İzQ İnovasyon Merkezi’nde yapıldı.

Kültürpark’ın Kuruluşuyla İzmir’de Yaşanan Dönüşüm

Panelin ilk konuşmacısı olan Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Deniz Güner, 20. ve 21. yüzyılda İzmir’e yönelik yapılan planlama girişimlerini mercek altına alan bir sunum gerçekleştirdi. İzmir’in 1922 yılında yaşadığı büyük yangın, 1929 ekonomik buhranı, mübadele olayları ve dünya savaşları gibi zor dönemlerde, molozlar arasında yaşam mücadelesi veren bir şehir olduğunu vurguladı. Ancak, Kültürpark’ın kurulmasıyla birlikte bu durumun değiştiğini ifade etti. Güner, İzmir’in zamanla tasarım ithal eden bir kent olmaktan çıkıp bir ‘tasarım kenti’ haline geldiğini ve bu süreçte tasarım ihraç etmeye başladığını belirtti. Ayrıca, toplumsal cinsiyet ve feminist bakış açısının mimarlık ve şehir planlamasına entegre edilmesi gerektiğini, böylece kadınlar için güvenli ve yaşanabilir şehirlerin oluşturulmasına duyulan ihtiyacın altını çizdi.

Gençler İçin Yeni İstihdam Alanları Yaratılmalı

Deniz Güner’in ardından söz alan Sabancı Üniversitesi’nden Ayşe Köse Badur, İzmir’de gerçekleştirdikleri araştırmaya dayanan verileri katılımcılarla paylaştı. Yaptıkları çalışmada, katılımcıların yüzde 60’ından fazlasının İzmir’i sakin, özgür, ulaşımı kolay ve iklimi elverişli bir şehir olarak değerlendirdiğine dikkat çekti. Ancak, aynı zamanda bazı endişelerin de ortaya çıktığını belirtti. İzmirlilerin nüfus artışını istemediklerini ve “İstanbullulaşmak istemiyoruz” dediklerini ifade eden Badur, barınma hakkı ve yapı stoku konusundaki olumsuzlukların yanı sıra yeşil alan eksikliğinin de önemle vurgulandığını söyledi. İzmir’in kadınlar için özgür bir kent olduğunu ve kadınların özgürlükleri oranında kente aidiyet hissettiklerini belirtti. Ayrıca, hizmetlerin adaletli bir şekilde dağıtılmasının gerekliliğini vurguladı. Gençlerin de kentte ciddi sorunlar yaşadığını, iyi eğitim almış gençlerin başka şehirlere ya da yurt dışına gitme eğiliminde olduklarını belirterek, bu durumu aşmak için yeni istihdam alanlarının yaratılması gerektiğini ifade etti.

Mahalleler Sakinleriyle Birlikte Tasarlanmalı

Panelin son konuşmacısı Kentsel Strateji’den Ali Faruk Göksu, gerçekleştirdikleri atölye çalışmalarından elde ettikleri deneyimleri paylaştı. Mahallelerin, o mahallede yaşayan sakinleri ile birlikte yeniden tasarlanmasının önemine vurgu yapan Göksu, empati kavramının yeniden geliştirilerek neler yapılabileceğini anlamanın ve bunun yöntemlerini geliştirmenin gerekliliğini belirtti. Yurttaşların projeleri sahiplenmeleri için pilot uygulamalar yapmanın önemine değindi. Katılımcılığı sağlamak ve etkin bir şekilde yürütmek için alternatif çözümler üretilmesi gerektiğini, mahalle buluşmalarında kentsel yoksulluk konularının erkekler tarafından kadınlara, kadınlar tarafından ise çocuklara yönlendirildiğini ifade ederek katılım için yenilikçi yöntemler geliştirilmesi gerektiğini söyledi. İzmir için doğa sisteminden öğrenilecek çok şey olduğunu ve dünyadan örnek uygulamaların mevcut olduğunu belirten Göksu, “Yeşil kuşak” politikalarının İzmir’de uygulanabilirliğinin değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, çözüm odaklı yönetim, çok yönlü kalkınma, çevre ve sosyal etki, çeşitlilik içinde birliktelik ve çocuk-gençlik-kadın haklarının tasarım süreçlerinde öncelikli olarak göz önünde bulundurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Panel, konuşmaların ardından katılımcıların sorularını yönlendirdiği bir soru-cevap bölümü ile sona erdi.

Panel Serisi Devam Ediyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Planlama Ajansı tarafından düzenlenen “Nasıl Bir İzmir” çalışması, iki haftada bir tüm İzmirlilerin katılımına açık olarak gerçekleştirilecek iki panel ve ardından gelen atölye çalışmaları ile devam edecek. Bu çalışmaların, Vizyon 2074 Çerçeve Belgesi’ne önemli ve faydalı çıktılar sağlaması bekleniyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir