Osmangazi Belediyesi, sağlıklı şehirler oluşturma çabalarını sürdüren Sağlıklı Kentler Birliği tarafından düzenlenen Kent ve İklim Paneli’ne ev sahipliği yaptı. Bu etkinlikte, kentleşmenin iklim ve insan sağlığı üzerindeki etkileri ele alındı. Panelde, acil önlemler alınmadığı takdirde Türkiye’nin ve dünyanın büyük bir felakete sürüklenebileceği vurgulandı.
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği, sağlıklı şehir kavramını yaymak ve bu bilinci yerel yönetimlere ve topluma kazandırmak amacıyla bu paneli düzenledi. Osmangazi Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte, Osmangazi Belediyesi’nin iyi uygulama örnekleri yerinde incelendi. Ayrıca, Azerbaycan’ın Bakü şehrinde gerçekleştirilen COP29 Zirvesi ve 2024 DSÖ Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı Toplantısı hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Panelde üye belediyelerin Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı (SECAP) deneyimlerine de yer verildi.
Katılımcılar ve Açılış Konuşmaları
Osmangazi Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Kent ve İklim Paneli’ne; Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, Bursa Büyükşehir eski Belediye Başkanı Erdem Saker, birliğe üye belediyelerin başkan ve temsilcileri, meclis üyeleri ile akademisyenler katıldı.
Program, Osmangazi’nin tanıtım filminin gösterimiyle başladı. Konuşma yapan Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, “Uludağ’ın eteklerinde yer alan kadim şehir Bursa, ne yazık ki, önemli bir kimlik arayışı içinde. Bu süreçte, sadece sanayi, kültür veya turizm odaklı bakmak yerine, Bursa’nın sağlıklı bir şehir olup olmadığına dair sorular sorarak geleceği şekillendirmemiz gerektiğini düşünüyorum” ifadesini kullandı.
Başkan Aydın’ın Vurguları
Başkan Aydın, sağlıklı kentler oluşturmanın sadece fiziksel yapılarla değil, sosyal, kültürel ve çevresel faktörlerin uyum içinde olduğu şehirler ile mümkün olacağını belirtti. “2024’ün sonuna geldik. Nilüfer Çayı gibi Türkiye’nin en önemli kaynaklarına sahip bir kentte su kriziyle karşı karşıyayız. Aynı şekilde Marmara’ya kıyısı olan kentlerimiz de birkaç yıl önce müsilaj sorunu yaşadı. Hava kirliliği raporlarına baktığımızda, kentlerimizin havasını riskli koşullarda soluyoruz. Fabrika atıkları, kaçak yapılar gibi unsurlar tarım alanlarımızı yok ediyor. Yani insan faktörünün ön planda olduğu bir iklim krizi yaşıyoruz” dedi.
Aydın, Osmangazi Belediyesi olarak iklim değişikliği, sıfır atık ve enerji yönetimi konularında önemli adımlar atıldığını ifade etti. “İlçe sınırlarımızdan geri dönüşüm toplama araçları ile yılda yaklaşık 6 bin ton ambalaj atığı toplayıp geri dönüşüme kazandırıyoruz. Bu sayede yılda 57 bin 120 ağacın kesilmesini önlüyoruz” diye ekledi.
Çevre Duyarlılığı ve Eğitim Çalışmaları
Başkan Aydın, çevreyi korumanın en etkili yolunun kirletmemek olduğunu belirtirken, çevreye duyarlı nesiller yetiştirmek için eğitim çalışmalarına önem verdiklerini kaydetti. “İlçemizdeki okullarda yaklaşık 8 bin öğrenci ve mahallelerimizdeki 4 bin vatandaşımızla çevre bilinci eğitimleri veriyoruz. Sürdürülebilir ve sağlıklı bir gelecek için yarının çok geç olduğunu biliyor ve adımlarımızı bugünden kararlılıkla atıyoruz” dedi.
Dr. Cemil Tugay’ın Açıklamaları
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Paris Antlaşması ile dünyanın ısı artışının 1,5 derecede sınırlandırılması hedefi konulmuştu. Ancak bu hedefe ulaşmakta zorlanıyoruz. 2030 yılında dünyanın karbon nötr olması hedefleniyordu ama bu hedefe ulaşmamız imkansız görünüyor. Türkiye, kömür yatırımlarını artırırken, diğer ülkeler bu alanda geriye gidiyor” diye konuştu.
Dr. Tugay, su, gıda, enerji ve toprak konularının odak noktaları olması gerektiğini vurgulayarak, “Susuzluk sorunu bu yıl Türkiye’de zirve yaptı. Su kaynaklarımız hızla tükeniyor ve bu nedenle gerçek anlamda bir su yönetimi planı sahibi olmamız lazım” ifadelerini kullandı.
Panelin Sonuçları ve Kapanış
Üç oturum olarak düzenlenen Kent ve İklim Paneli’nin kapanışında, tüm katılımcılara sertifika takdim edildi. Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Dr. Cemil Tugay, başta olmak üzere Türkiye’nin farklı bölgelerinden Bursa’ya gelen birlik üyesi belediye başkanları ve diğer katılımcılar, Osmangazi Belediyesi’ne ve organizasyona hayran kaldıklarını belirterek, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’a misafirperverlikleri için teşekkür etti.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı