Ege İhracatçı Birlikleri ve Tavas Belediyesi, tarımsal üretimde sürdürülebilirlik anlayışını pekiştirmek amacıyla önemli bir adım atarak Tarım İlacı Ambalaj Atıklarının Geri Dönüşüm Projesi kapsamında 12 adet atık toplama noktasının açılışını gerçekleştirdi. Bu anlamlı etkinlik, Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı Ömer Celal Umur, Tavas Belediye Başkanı Kadir Tatık, Beyağaç Belediye Başkanı Sezayi Pütün, Karacasu, Beyağaç, Kale ve Tavas Ziraat Odası Başkanları ile Ege Tütün İhracatçıları Birliği üyesi yaprak tütün ihracatçısı firmalarının temsilcilerinin katılımıyla oluşturulan Sürdürülebilirlik Çalışma Grubu üyelerinin bir araya gelmesiyle gerçekleşti.
Açılış töreninde konuşan Tavas Belediye Başkanı Kadir Tatık, “Ege Bölgesi, Türkiye’nin tütün üretiminde kritik bir konuma sahip. Tavas Belediyesi olarak, tütün üreticilerimizin her zaman yanındayız. Doğaya duyarlı, sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek amacıyla hep birlikte çalışıyoruz. Üreticilerimizin emeklerinin karşılığını alması tek gayemiz. Üreticilerimizin, hak ettikleri geliri elde ederek köylerinde kalmaya ve tütün üretimine devam etmeye teşvik edilmesi önceliğimizdir. Sürdürülebilirliğin en önemli parçası çiftçilerimizdir. Bütün kurumlarımızla ve paydaşlarımızla koordinasyonlu bir şekilde ilerlememiz gerekiyor. Önümüzdeki dönemde, çiftçilerimize daha kaliteli tütün üretimi, ambalajlama süreçleri ve tedarik zincirinin tüm aşamalarında sürdürülebilirlik konusunda kapsamlı eğitimler sunmayı planlıyoruz. Bu sayede, hem üretim süreçlerini iyileştirmeyi hem de çevresel duyarlılığı artırmayı hedefliyoruz.” dedi.
Bölgemizdeki önemli ihracat ürünlerimizin üretiminden başlayarak bu projemizi yaygınlaştırmayı hedefliyoruz
Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı Ömer Celal Umur ise, “Ege İhracatçı Birlikleri ve Tavas Belediyesi iş birliğindeki bu tarım ilacı ambalaj atıklarının geri dönüşüm projesinin bir parçası olarak 12 adet atık toplama noktasının açılışını gerçekleştirdik. Ege İhracatçı Birlikleri olarak tarımsal sürdürülebilirliğe büyük önem veriyoruz. Temiz ve sürdürülebilir tarımsal üretim, gelecek nesillerimiz için yaşanabilir bir çevre ve tarımsal arazilerimizin varlığının gelecekte de sürdürülmesi açısından kritik bir öneme sahiptir. Bölgemizdeki önemli ihracat ürünlerimizin üretiminden başlayarak bu projemizi yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Sürdürmekte olduğumuz boş tarım ilaç ambalaj atıklarının geri dönüşüm projesi gibi, Ege Tütün İhracatçıları Birliği bünyesinde çalışmalarına devam eden sürdürülebilirlik çalışma gruplarımızın yürüttüğü daha birçok proje mevcuttur.” şeklinde konuştu.
2023 yılı içerisinde proje kapsamında yaklaşık 1.5 ton atık bertaraf edildi
Başkan Umur, “Tütün tarımında yapılan ilaçlamalarda kullanılan kişisel koruyucu ekipmanlarının iyileştirilmesi, tarım ilaçları ambalajlarının toplanabilmesi için üreticilere toplama poşeti dağıtımı, ambalaj atıklarının geri dönüşümü ile ilgili üreticilere bilgilendirme broşürü dağıtılması gibi çalışmalara önem veriyoruz. Ayrıca, üreticilere ilaçlama ve ilaç boş kutularının geri dönüşümü süreci ile ilgili bilgilendirme yapacak eğitimcilerin eğitim faaliyetleri de yürüttüğümüz projeler arasında yer alıyor. Şu ana kadar Acıpayam’da 11, Beyağaç’ta 6, Kale’de 6 ve Tavas’ta 12 olmak üzere toplam 35 atık toplama noktamız faaliyete geçmiş olup, 2023 yılı içerisinde proje kapsamında yaklaşık 1.5 ton atık bertaraf edilmiştir. 2024 yılında bölgeden yaklaşık 1 ton atık toplanmıştır. Karacasu’da 6 ve Saruhanlı’da 7 noktamız için çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.
Tarım üretiminin yoğun olduğu bölgelerde projenin yaygınlaşması için Ege İhracatçı Birlikleri olarak destek sağlamaya devam edeceklerini belirten Başkan Umur, projeyi gerçekleştirmede çok değerli katkılarını sunan Tavas Kaymakamı İsmail DEMİR, Tavas Belediye Başkanı Kadir TATIK, Denizli Tarım İl Müdürü Şakir ÇINAR, İlçe Müdürümüz Mustafa Ali SÖYLEMEZ, Tavas Ziraat Odası Başkanı Süleyman TOZLUKOĞLU ve projede emeği geçen Çalışma Grubu üyeleri ile tüm firma temsilcilerine teşekkür etti.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı