Lüleburgaz Belediyesi’nin Geri Dönüşüm Uygulamaları
Lüleburgaz Belediyesi, çevre bilincini artırmak ve sürdürülebilir bir gelecek sağlamak adına yürüttüğü geri dönüşüm uygulamaları ile bu yıl da tonlarca atığı geri dönüşüme kazandırmayı başardı. 2024 yılında mobil atık toplama uygulaması ile yaklaşık 25 ton atığın, ayrıca akıllı atık tanıma sistemi makineleri vasıtasıyla da yaklaşık 840 bin adet plastik ve metal atığın geri dönüşüme kazandırıldığı bildirildi.
2021’den Bugüne Geri Dönüşüm Başarıları
Lüleburgaz Belediyesi, 2021 yılında başlattığı geri dönüşüm projeleri ile önemli bir başarı elde etti. Bu projeler sayesinde hem çevre kirliliğinin önüne geçildi hem de geri dönüşüme kazandırılan atıklar karşılığında vatandaşlara para puan kazandıran sistemler hayata geçirildi. Bu süreç, hem toplumda geri dönüşüm bilincini artırdı hem de ekonomik fayda sağladı.
Tonlarca Atık Yeniden Kazanıldı
Mobil Atık Toplama uygulaması ile 2024 yılının başlangıcından itibaren yaklaşık 25 ton atık geri dönüşüme gönderildi. Bu süre zarfında toplanan atıkların detayları ise şu şekildedir:
- 10.448,10 kilogram karton
- 352,10 kilogram karışık atık
- 706,40 kilogram metal atık
- 818,29 kilogram atık yağ
- 12.834 kilogram plastik atık
Akıllı Atık Toplama Sistemleri
Lüleburgaz Belediyesi, akıllı atık tanıma sistemi makineleri ile de bu yılın başından itibaren 840 bin plastik ve metal atığın geri dönüşüm sürecine kazandırıldığını açıkladı. Şehrin 4 ayrı noktasında yer alan bu makineler, vatandaşların atıklarını geri dönüşüme kazandırmalarına olanak tanırken, aynı zamanda dönüşüm kartlarına para puanları yüklemelerine de yardımcı oluyor.
2024 yılı itibarıyla akıllı atık tanıma makineleri aracılığıyla geri dönüşüme gönderilen atıkların detayları ise şöyledir:
- 671.257 plastik atık
- 168.921 metal atık
Atıkların Dönüşüm Yolculuğu
Vatandaşların geri dönüşüme kazandırdığı atıkların toplandığı geri dönüşüm tesisinin sorumlusu Mustafa Körücü, süreci şu şekilde açıklıyor: “Tesiste mal kabulü yapıldıktan sonra atıklar çeşitli ayrıştırma süreçlerinden geçiyor. Preslenecek malzemeler presleniyor ve fabrikalara gönderiliyor. Hammaddeye dönüştürdüğümüz ürünler arasında granül ve çapak haline getirilmiş malzemeler bulunuyor. Bu şekilde atıkların yeniden işlenmesi sağlanıyor.”
Temizlik İşleri Müdürlüğü personeli Süleyman Şengün de, “Bu sistemde vatandaşlarımız pet şişe ve teneke kutuları cihazımıza atabiliyor. Bu atıklar, ekip arkadaşlarımız tarafından toplanarak geri dönüşüm tesisine götürülüyor ve dönüşüme kazandırılıyor. Ancak bu cihaz, karton ve deforme olmuş atıkları kabul etmiyor. Temizlik İşleri Müdürlüğü aracılığıyla vatandaşlarımıza dönüşüm kartı veriyoruz. Bu kartlarla birlikte vatandaşlarımız Gençlik Parkı, Kongre Meydanı, Erol Özgür Parkı ve Kapalı Pazaryeri’nde bulunan 4 cihazımıza giderek aldıkları kartları yerleştirdikten sonra puan yüklemelerini gerçekleştiriyorlar. Bu puanlar Türkiye’nin her yerinde kullanılabiliyor.” diye konuştu.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı