Vodafone Türkiye’nin 2024 Yılı Yatırımları ve Sosyal Katkıları
Vodafone, 2024 yılında mobil şebekesine bir önceki yıla kıyasla yaklaşık iki kat daha fazla yatırım gerçekleştirerek sektördeki liderliğini sürdürdü. Mağazalarının yeni nesil perakende dönüşümü için yaptığı yatırım ise 410 milyon TL’yi aştı. Ayrıca, sosyal yatırımlarına devam eden Vodafone’un, Vakıf çatısı altında gerçekleştirdiği projelerin sosyal katkısı 1,5 milyar TL’ye ulaştı.
2024’te veri merkezi ve güneş enerjisi alanlarında her biri 100 milyon dolar değerinde iki önemli ortaklık imzalayan Vodafone, Edgnex Data Centres by DAMAC ile İzmir’de yeni bir veri merkezi açmaya hazırlanıyor. Aynı zamanda YEO Teknoloji ile güneş enerjisi santralleri kurmak için işbirliği yapan Vodafone, kurulacak santrallerle mevcut yıllık enerji ihtiyacının %35’ini karşılamayı planlıyor.
Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy’un Açıklamaları
Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, “2024, Türkiye’nin en hızlı büyüyen yeni nesil bağlantı ve dijital servisler şirketi olma hedefimiz doğrultusunda önemli adımlar attığımız bir yıl oldu. Amacımız, toplumsal dönüşümdeki rolümüzü sürdürmek ve ülkemizin yatırım iklimine katkı sağlamaktır.” dedi.
Aksoy, sözlerine şöyle devam etti: “Bugüne kadar yaptığımız yatırımın reel değeri 234,4 milyar TL’yi aştı. Geçtiğimiz yıl mobil şebekemize, bir önceki yıla kıyasla yaklaşık iki katı yatırım yaparak, rekor sayıda baz istasyonu kurduk ve kapasite artışı sağladık. Mağazalarımızın yeni nesil perakende dönüşümü için bugüne kadar 410 milyon TL’yi aşkın yatırım gerçekleştirdik. 2007-2023 döneminde reel değeri 270 milyon TL olan Vakıf projelerimiz ise 1,5 milyar TL sosyal katkı sağladı.”
Finansal Performans ve Abone Sayıları
Vodafone Türkiye’nin Ocak-Eylül 2024 döneminde yaptığı toplam yatırım 10 milyar TL’ye ulaştı. Şirketin Nisan-Eylül 2024 dönemindeki servis gelirleri 42,1 milyar TL; Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kârı ise 15 milyar TL olarak kaydedildi. Mobil abone sayısı 25,4 milyona, sabit genişbant abone sayısı 1,4 milyona yükseldi. Vodafone Yanımda ve Online Self Servis gibi dijital kanalları kullanan aylık aktif müşteri sayısı 17,6 milyon olup, bu müşterilerin aylık toplam etkileşimi 304 milyon olarak belirlendi.
Vodafone müşterilerinin mobil veri kullanımı ise 2.520 petabyte’a ulaşırken, mobil finans çözümü Vodafone Pay’in ürünlerini kullanan toplam kullanıcı sayısı 8,3 milyona, kişisel dijital asistanı TOBi’nin aylık tekil kullanıcı sayısı ise 8,5 milyona ulaştı.
Müşteri Odaklı Dönüşüm ve İyileştirme Aksiyonları
Vodafone, yaklaşık dört yıl önce başlattığı müşteri odaklı kültürel dönüşümle, müşterilerinin ihtiyaç ve beklentilerini karşılamak için harekete geçti. Bu süreçte, şirket çapında 500’den fazla iyileştirme aksiyonu hayata geçirildi. Bu aksiyonlar sayesinde 2022 yılından itibaren müşteri memnuniyeti anketlerinde 32 puanlık bir artış kaydedildi. “Vodafone’la Oldu Bilin” mottosuyla yeni bir dönem başlatan şirket, müşterilerine iyi bir deneyim sunma taahhüdünde bulunuyor.
Müşteri Memnuniyeti ve İletişim Hizmetleri
Vodafone, 2024 yılında %80’i kadın olan 4.500 müşteri temsilcisi ve kişisel dijital asistan TOBi ile hizmet vermeye devam etti. Müşteri taleplerine ilk aramada çözüm bulma çabalarıyla, 542 Müşteri Hizmetleri memnuniyet puanı 5 üzerinden 4,55’e yükseldi. Aylık 8,5 milyon Vodafone müşterisiyle 30 milyon sohbete ulaşan TOBi, self servis memnuniyet skorunda 54 puan artış sağladı.
Kurumsal Müşteri ve Büyüme Hedefleri
Vodafone Business çatısı altında bulut, nesnelerin interneti, siber güvenlik, kurumsal altyapı, sürdürülebilirlik ve iş sürekliliği alanlarında faaliyet gösteren Vodafone, Türkiye’de 1,7 milyon kurumsal müşteriye hizmet sunuyor. Bu müşteriler arasında 70 binden fazla orta ve büyük ölçekli işletme ile 1,6 milyondan fazla küçük ölçekli esnaf yer alıyor. İçinde bulunulan mali yılın ikinci çeyreğinde Vodafone Business Türkiye gelirlerini iki katına çıkararak %109,9’luk büyüme oranı yakaladı.
Vodafone Happy ve Kullanıcı Sayıları
Tüm dünyada Tek Teknoloji Ekibi anlayışıyla faaliyet gösteren Vodafone, Türkiye’de geliştirdiği sadakat platformunu “Vodafone Happy” markasıyla uluslararası pazarlara sunmaya başladı. Bu platformla 25 milyonu aşkın dijital kullanıcıya ulaşıldı. Vodafone’un ayda 300 milyon kez ziyaret edilen Vodafone Yanımda uygulaması, akıllı algoritmalar ve kişiselleştirme teknolojileri ile müşterilerin ihtiyaç duyduğu ürün ve hizmetlere zahmetsizce ulaşmasını sağlıyor.
Kadın Çalışan Oranı ve Gençlere Yatırım
Çeşitlilik ve dahiliyet konusuna önem veren Vodafone, %43 olan kadın çalışan oranını 2027’de %50’ye çıkarmayı hedefliyor. Gençlere de yatırım yapan Vodafone, Discover Genç Yetenek Programı aracılığıyla 17 yılda 800’ü aşkın genci bünyesine kattı. Çalışanlarına global kariyer fırsatları sunan şirketin, bugüne kadar farklı fonksiyonlardan yaklaşık 200 çalışanı diğer Vodafone ülkelerine transfer oldu.
Veri Koruma ve Güvenlik Çalışmaları
Vodafone, bilgi güvenliğini sağlamak ve veri gizliliğini korumak için kapsamlı politikalar geliştiriyor, yenilikçi çözümler sunuyor ve farkındalık çalışmaları yürütüyor. Şirket genelinde güçlü bir veri koruma kültürü oluşturmayı amaçlayan Vodafone, çalışanlarına yönelik düzenli eğitim programları uyguluyor ve veri koruma standartlarının eksiksiz bir şekilde uygulanması için rehberlik sağlıyor.
Vodafone Vakfı’nın Sosyal Katkıları
Vodafone, 2007’de kurduğu Vodafone Vakfı aracılığıyla gerçekleştirdiği projelerle bugüne kadar 4,4 milyon kişinin hayatına dokundu. 2007-2023 döneminde reel değeri 270 milyon TL olan bu projelerin sosyal katkısı 1,5 milyar TL oldu. Vakıf, Habitat Derneği ile yürüttüğü “Yarını Kodlayanlar” projesiyle 8 yılda 400 bini aşkın çocuğa kodlama öğretti. Yeni projesi “Yapay Zekâ Yıldızları” ile bir yılda 35 bin öğrenciye yapay zekâ eğitimi vermeyi hedefliyor. Ayrıca, Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ortaklığında sürdürülen “Dijital Benim İşim” projesiyle 21 ilde 35 bine yakın kadın kursiyere Dijital Pazarlama ve Dijital Okuryazarlık eğitimleri verildi. Kırmızı Işık uygulaması ile kadınlara yönelik şiddetle mücadele amacı güden Vodafone, bu uygulama sayesinde 379 bin kez indirildi ve aylık ortalama 1.000 aktif kullanıcı sayısına ulaştı.