Kocaeli’de Hizmet Sektörü Çalıştayı Düzenlendi

Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli’deki paydaşların bir araya geldiği Hizmet Sektörü Çalıştayı’na ev sahipliği yaptı. ŞURA Kent Politikaları ve Araştırmaları Merkezi tarafından organize edilen bu çalıştayın, Kocaeli’nin geleceğine yönelik stratejik adımları belirlemede önemli bir rehber olması bekleniyor.

Kocaeli’nin Geleceğine Dair Stratejik Adımlar

Kocaeli’deki paydaşların katılımıyla gerçekleştirilen Hizmet Sektörü Çalıştayı, Kocaeli Kongre Merkezi’nde düzenlendi. Bu önemli etkinlikte, Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi, Kocaeli Ticaret Odası, Kocaeli Sanayi Odası, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, Kocaeli Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu ve Kocaeli Kent Konseyi gibi birçok kurumun iş birliği yer aldı. Çalıştayın, Kocaeli’nin geleceği için stratejik adımlar belirlemede önemli bir kılavuz olması öngörülüyor.

Kamu, Özel Sektör, Üniversite ve STK’lar Bir Araya Geldi

Çalıştaya; Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı, Sefamerve Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Metin Okur, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, akademisyenler, özel sektör firma temsilcileri, TMMOB temsilcileri ve sivil toplum örgütlerinden oluşan 400 kişilik bir davetli topluluğu katıldı. 40 farklı kurumun iştirak ettiği bu çalıştayda, 160 masa katılımcısı yer aldı. Çalıştayın odak grup temaları ise şu şekilde belirlendi:

  • İnşaat ve Gayrimenkul
  • Ticaret (Perakende, Toptan, Lojistik)
  • Ticaret (Dış Ticaret, E-Ticaret, Kargo)
  • Bilgi ve İletişim Teknolojileri
  • Finans ve Sigortacılık
  • Enerji
  • Kültür, Sanat ve Spor
  • Eğitim ve Sağlık

Dünya ile Entegre Bir Kocaeli Vurgusu

Çalıştayın açılışında konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı, “Dünya ile entegre bir Kocaeli’yi inşa etmek zorundayız. Büyükşehir Belediyesi olarak dijital dönüşümü ön planda tutuyoruz. Dijital dönüşüm, artık bir tercih değil, bir zorunluluk haline geldi. Bu doğrultuda dijital pazarlamayı öncelikli hale getirerek yeni stratejilere odaklanmalıyız. Şehrimiz, sanayi ve ticarette öncü bir konumda ve bu konumunu daha da güçlendirmek için yenilikçi sistemleri devreye almalıyız. Bu tür çalıştaylar ile bu hedefi gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. Kalitenin kurumsal hale gelmesini sağlamak için harekete geçiyoruz. Şehrimizin geleceğini koruma altına almayı hedefliyoruz” dedi.

Kocaeli’nin Tarihi Misyonu

Çalıştayda teknik ve mevcut durum sunumu gerçekleştiren Dr. Öğr. Üyesi A. Kıvanç Kutluca, “Kocaeli’nin tarihi bir misyonu var. Şehir, çok ciddi ticaret ağlarının üzerinde konumlanıyor. Kocaeli, bir düğüm noktası olarak hizmet sektörleri için son derece önemli bir kent” şeklinde konuştu. Sefamerve Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Metin Okur da, Yapay Zeka ve Yenilikçi Teknolojiler konusundaki konuşmasında dijitalleşmenin önemine vurgu yaptı.

Kocaeli Kent Vizyonu Oluşturulması Hedefleniyor

2025 yılında projeksiyon süresi dolacak olan Kocaeli 1/50.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın yenilenmeden önce, şehrin yatırım kararlarını ve uluslararası küresel eğilimleri dikkate alarak “Kent Vizyonu” oluşturulması planlanıyor. Bu çerçevede, Kocaeli kent ekonomisinin rekabetçiliğini koruyarak çevresel hassasiyetleri ve sosyal refahı gözeten bir kent vizyonu şekillendirmek, uluslararası rekabet gücünü artıracak stratejileri belirlemek, mekansal ihtiyaçları analiz etmek, hizmet sektöründe teknolojik dönüşüm ve ekonomik büyümeye dair bilgi edinmek, katılımcılardan gelen önerilerle uygulanabilir planlama kararları geliştirmek ve hizmet sektörünün güçlü ve zayıf yönlerini analiz etmek amaçlanıyor.

Projenin Hedefleri ve Amaçlanan Çıktılar

Projenin hedefleri şu şekilde belirlenmiştir:

  • Yerel yönetimin etkili, verimli, katılımcı ve şeffaf bir planlama süreci yürütmesi.
  • Yerelin öncelikli sorun alanlarını belirleyerek çözüm önerileri geliştirmek.
  • Çalıştay sonuçlarını ulusal ve bölgesel politika belgeleriyle entegre ederek çevre düzeni planı yapım sürecinde kullanmak.

Ayrıca amaçlanan çıktılar arasında; stratejik hedeflerin belirlenmesi, fiziksel ve çevresel planlama, yerel ekonomiyi destekleme ve girişimcilik fırsatlarını artırma, eğitim ve farkındalık projeleri geliştirme, turizm ve tanıtım stratejileri oluşturma, paydaş iş birlikleriyle sürdürülebilir projeler hayata geçirme yer alıyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir