İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden Evsizlere Destek
İzmir Büyükşehir Belediyesi, soğuk kış günlerinde barınma imkânı bulamayan yurttaşlara yardım elini uzatmaya devam ediyor. Yıl boyunca hizmet veren Müyesser Turfan Geçici Erkek Konuk Evi’nde, kış aylarında konaklayanların sayısında belirgin bir artış gözlemleniyor. Ülke genelinde etkisini gösteren sert kış koşulları, İzmir’de de yaşamı zorlaştırırken, bu konuk evi, sokakta yaşayanlar için sıcak bir sığınak haline geliyor.
“Yaşama bağlamaya çalışıyoruz”
Evsiz yurttaşlara sıcak bir yuva sunduklarını dile getiren İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Huzurevi Şube Müdürü Cihangir Çetintaş, “Tesise gelen yurttaşlarımızın konaklama ve temel gereksinimlerinin yanı sıra onların hayata adapte olmalarını sağlamak için ailelerine ulaşmaya çalışıyor, iş bulmaları için İŞKUR’a başvuru yapıyoruz. Burada bir iki gün olduğu gibi, bazen iki üç ay kalan yurttaşlarımız da oluyor. Kişilerin durumuna, sağlığına ve hayata tutunma becerilerine göre bir süreç işletiyoruz” şeklinde konuştu.
“Rızası olmayan bir kişiyi zorla burada tutamazsınız”
Müyesser Turfan Geçici Erkek Konuk Evi’nin Türkiye’nin bu alanda hizmet veren ilk ve örnek tesislerden biri olduğunu hatırlatan Konuk Evi Sorumlusu Tufan Fırat Göksel, “Son dönemde barınma krizi Türkiye’nin en önemli meselelerinden biri haline geldi. Kimse rızası dahilinde sokakta kalmak istemez. Bu, sosyal politikalarla ilişkili bir konu. Konukevimiz birçok şehre model olmuştur. Ülkemizde böyle kurumlara büyük ihtiyaç var. Bazı barınma merkezleri sadece kış aylarında hizmet verirken, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak biz 12 ay boyunca kapılarımızı evsiz yurttaşlarımıza açıyoruz. Amacımız, insanlara onurlu, erişilebilir ve hak temelli bir hizmet sunmaktır. Türkiye’de bunun öncüsü olmaktan gurur duyuyoruz. Sadece barınma değil, rehberlik, danışmanlık ve psiko-sosyal destek de sağlıyoruz. Tesisimize, rızası olan kişileri kabul ediyoruz. Bazen bize ‘dışarıda sokakta yatan kişiler var, görmüyor musunuz?’ diye soruyorlar. Evet, görüyoruz ama rızası olmayan bir kişiyi burada zorla tutamayız” dedi.
“Mesleğimle gurur duyuyorum”
Tesiste görevli Kahraman Yılmaz, günlük rutinlerini anlatırken, “Sabah konuklarımızı uyandırıyoruz, kahvaltılarını hazırlıyoruz. Yürüyemeyen vatandaşlarımıza yardımcı oluyoruz. Sonrasında rutin temizliğimizi yapıyoruz. Voleybol ve basketbol oynayabilen konuklarımızla oyun oynuyoruz. Kafede televizyon seyretmek isteyenler veya sohbet etmek isteyenler oluyor. Keyifli, güzel bir gün geçiriyoruz. Ben mesleğimi çok severek yapıyorum; vicdani bir yönü var. Gurur duyuyorum. Büyükşehir Belediyemiz evsiz yurttaşlara böyle bir imkân sunuyor ve biz de onlara hizmet ederek bu iyiliğe vesile oluyoruz. Elimizden gelenin fazlasını göstermeye çalışıyoruz” diye ifade etti.
Sağlık Hizmeti de Sunuluyor
Merkez, 18-60 yaş aralığında olan, gelir getirici işi bulunmayan ve barınma sorunu yaşayan bireylerin toplumdan soyutlanmadan yaşamlarını sürdürebilmeleri için kalıcı çözümler bulunana kadar güvenli bir ortamda konaklamalarını sağlıyor. Konuk evi, başvuran vatandaşların fiziksel durumları, yaşlılık ve engellilik gibi çifte dezavantajlılıkları ile içinde bulundukları sosyo-ekonomik ve psiko-sosyal yoksunluk durumlarını titizlikle değerlendiriyor. Acil kriz durumlarında ise mümkün olan en fazla sayıda ihtiyaç sahibine ulaşmaya çalışıyor.
Konuk evi, çeşitli kaynaklardan gelen ihbarları değerlendirerek sokakta yaşayan evsiz yurttaşları bulunduğu yerden alıyor ve onlara barınma imkânı sağlıyor. Merkeze gelenlerin öncelikle sağlık kontrolleri yapılıyor, yemek ve barınma ihtiyaçları karşılanıyor. Tedavi gerektiren durumlarda Eşrefpaşa Hastanesi devreye giriyor. Yaşı uygun olanlar, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile yapılan koordineli çalışma ile huzurevi veya bakım merkezlerine yerleştiriliyor; çalışabilecek durumda olanlar ise İŞKUR’a yönlendirilerek iş bulmaları sağlanıyor.
Nasıl Erişilebiliyor?
Konuk evinden yararlanmak isteyen erkek vatandaşlar, 0232 2936318 numaralı telefonu arayarak bilgi ve destek alabiliyorlar. 60 yaş üzeri ve öz bakım yapma becerisi olmayan, fiziksel, ruhsal ve duygusal özel ihtiyaç sahibi bireyler ise Aile Sosyal Hizmetler İzmir İl Müdürlüğü’nün 183 -112 numaralı hatlarını arayarak acil işlemlerini başlatabiliyorlar.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı